Wybór power banku

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
dalu

Post autor: dalu »

dwa pierwsze miałem, używałem i złego słowa o nich nie powiem, jedynie przy tym xiaomi musisz wybrać dobrą aukcję (sprawdzoną) żeby nie dostać podróbki.
TekedoMK

Post autor: TekedoMK »

A coś z wymiennymi aku 18650 z baggood to najlepszą opcją coś jest wybrać? Solidnego i wydajnego.
dalu

Post autor: dalu »

a na ile aku?
TekedoMK

Przynajmniej na dwa aku (wymienne) żeby było i z jakimś wskaźnikiem poziomu naładowania.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Dostałem dzisiaj Xiaomi 10000mAh. Już samo pudełko robi wrażenie że w środku siedzi coś jakościowego. Jest w kolejce do testów :)
Sibit

Post autor: Sibit »

Kiedy zamawiałeś?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Manekinen pisze:..... do testów :)

Czekam :)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

12 sierpnia z BG, srebrne są nadal po 12$. Akurat czekając na swoją kolej zrobi kilka cykli co by mieć pewność że aku się "rozchodziło" :)

//Wygląda na to że mój PB jest uszkodzony. Ładuje się poprawnie, ciągnie 2,12A jak głupi. Ale urządzeń poprawnie już nie ładuje. Napięcie początkowo było tak jak powinno czyli dokładnie 5.1V. I za każdym razem jak coś ładowałem to coraz bardziej przysiadało, wczoraj było 4,6-4,7V, dzisiaj jest w okolicy 4,5V, urządzenia ładują się bardzo małym prądem, około 200mA, albo w ogóle. Jałowo napięcie na wyjściu skacze, od 5,1V do właśnie 4,5V a nawet mniej. Jeszcze raz go naładuję ale słabszą ładowarką i jutro dokładnie to pomierzę i chyba trzeba będzie wysmarować maila do BG. Z pewnością bym go naprawił, ale nie jest to PB za 10zł przy którym mogę się spodziewać takich problemów, kupując tego liczyłem jednak na tą jakość :(

//Ok jednak to ten cały "charger doctor" wprowadzał zamieszanie, bo z ładowarkami sieciowymi wszystko grało a z PB zaniżał napięcie i prąd, nie wiem może kiepski kontakt styków we wtyczce USB. Zmontowałem stanowisko pomiarowe na szybko i okazało się że PB pracuje poprawnie, daje prąd do 3A przy 4.85V (za wtyczką czyli to jest spadek na odcinku od wewnętrznej ścieżki pomiarowej poprzez złącze aż do kabelka), a przy 3,20A się odcina. Jest ok. Tylko czy ten PB nie miał mieć funkcji passtrough? Czyli jednoczesnego ładowania siebie i podłączonego urządzenia? Bo nie specjalnie w ten sposób chce ładować. Napięcie spada do 4,5V, więc co to za ładowanie. Po za tym, w spoczynku PB ciągle wystawia napięcie 3,23V i jest to taka funkcjonalność która ma automatycznie wykryć urządzenie bez potrzeby wciskania włącznika, nie wiem czy to potrzebne i ile prądu żre. Takie szczegóły jak i pojemność to już sobie pomierzę jak go rozbiorę :)

Opóźnienie od odpięcia zasilania do wznowienia pracy faktycznie występuje, szkoda.

Lewy miernik pokazuje napięcie a prawy prąd, a to ustrojstwo po prawej pokazuje źle.

(znów zapomniałem wyłączyć muzyki i pewnie będa jakieś reklamy na filmie)
marcin2468

Post autor: marcin2468 »

Co sądzicie o tym powerbanku/ładowarce:
Mobile Portable 18650 Battery USB Charger For Phone

i dokupieniu do niego aku 18650 ok. 3000 mAh.

Znalazłem w Polsce coś podobnego, jeśli nie to samo: everactive ec 10

Powerbank miał by służyć do podładowania (dobrze by było żeby nawet naładował całą) baterii w g2 mini (2440 mAh).

Ogólnie mogę na to wydać 60 zł.
Może macie jakieś inne ciekawe propozycje?
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Od TEJ STRONY TEGO TEMATU masz dywagacje na temat tego power banku, poczytaj. Twój telefon podładuje się na pewno ale czy naładuje... niekoniecznie. Pomijając już sprawność układu w power banku i w telefonie to jeśli telefon lubi się ładować dużym prądem (ten PB daje z siebie ok. 800 mA) to power bank przyklęknie i spasuje. Możesz nabyć ENB, na dwóch ogniwach nawet 2200 mAh naładuje Twój telefon.
marcin2468

Jakie ogniwa polecacie do powerbanku ENB oraz mobile charger 18650 ; tzn. zabezpieczone czy niezabezpieczone?

Przepraszam za za ten post. Doczytałem że w enb można stosować oba typy; natomist nie wiem jak sprawa ma się z tym power bankiem za niecałe 10zł.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Te małe PB mają zabezpieczenie przed zbyt dużym rozładowaniem i czasem działa ono nawet zbyt szybko.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
TekedoMK

http://www.dx.com/p/esd-3-x-18650-batte ... eKu5fntlBc

Mam pytanko, można płacić polską walutą na dx.com?
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

TekedoMK, wygląda na to że tak ale:
Sold out
marcin2468

Chciałbym kupić ogniwa 18650 do powerbank enb oraz tego małego za 10 zł. Jednocześnie chciałbym aby posłużyły one w późniejszym czasie do latarki (jakiś convoy lub coś w tym stylu; raczej żadna noname). W tym celu nie wiem czy kupić ogniwa z zabezpieczeniem czy bez?

Kontaktowałem się z woytazo i ma dostępne takie bez zabezpieczenia:
INR18650-35E i Sanyo NCR18650GA .

jak wyczytałem w internecie są to akumulatory wysoko prądowe. Czy może lepiej kupić coś w stylu NCR18650B?
ODPOWIEDZ