Zmodujmy SolarStorm X3 razem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
wiejski

Zmodujmy SolarStorm X3 razem.

Post autor: wiejski »

Cześć !
Tytuł może być trochę mylący, bo modować będę JA! Liczę za to, że to wy pokierujecie moimi "ręcami" aby wszystko poszło dobrze :wink:

Od początku.
Tak wygląda SolarStorm X3
\Obrazek

Dzisiaj dostałem identycznego. Zacząłem od rozebrania. No i cóż wnioski łatwe do wyciągnięcia...
Obrazek
Na początku widzimy 3 x XM-L2.
Obrazek
Niestety droga strona medalu (a właściwie płytki) nie jest taka fajna. Brak piguł izolację stanowi jedynie ścianka grubości 1mm z alu...
Obrazek
A tu już sterownik. Między nim, a płytką z diodami jest 16 milimetrów przerwy...

Co radzicie zrobić by poprawić termoizolację? Jak dołożyć jej lumenów :twisted: ?
Można wymienić diodę? Jakiś inny sterownik ? Gdzie dostać lepsze szybki ?

Właśnie zadałem mnóstwo pytań. Chciałbym poznać możliwości...
Dzisiaj w nocy sprawdzę jak się rozkłada światło... Może inne obiektywy, bo wiem, że można dostać...
pozdro
michal1

Post autor: michal1 »

Po 1. pod te diody wprasuj kawałek metalowego pręta, żeby nie było dziury.
Po 2. Zmierz średnice płytek z diodami
Po 3. Zmierz miernikiem jaki prąd idzie w diody
Pozdrawiam
PS. Z tego co widzę to XM-L, a nie XM-L2. XM-L są zielone, a XM-L2 srebrne.
wiejski

1. Jakiej średnicy ? Trochę większe diody czy jak największe? Wprasować ? Może przykleić albo przylutować?
2. Jakieś 5x5mm
3. Miernik mam. Jak to zmierzyć, ja swojego miernika używałem do tej tylko do mierzenia napięcia :shock:

Faktycznie to mogą być XM-L...
michal1

Tak, żeby ciasno pasowało i wprasować na pastę termoprzewodzącą. Do aluminium nie przylutujesz.
Zmierz MCPCB diody czyli to białe
Włącz lampkę w najwyższym trybie, miernik ustaw na odpowiednią jednostkę amperów i mierz w miejscach lutów.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

michal1 pisze:Włącz lampkę w najwyższym trybie, miernik ustaw na odpowiednią jednostkę amperów i mierz w miejscach lutów
A prądu nie mierzymy włączając miernik w szereg...?
michal1

Tak, musi się wpiąć w jednym lucie na sterowniku (przy kabelku) drugim przy diodzie (przy tym samym kabelku)
Tutaj wszystko ładnie opisane:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2963
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Zmodujmy SolarStorm X3 razem.

Post autor: Pyra »

Witam
wiejski pisze:Co radzicie zrobić by poprawić termoizolację?
Lodówkę z niej robisz, czy chcesz wypiekać ceramikę?... :roll:

Najprostsza możliwość to dobrać pręty aluminiowe, średnicy mniejszych wnęk pod skrajnymi diodami, dotoczyć z niego dwie pastylki i wcisnąć do obudowy. Oczywiście należy dokładnie zeszlifować powierzchnię, którą diody MCPCB będzie do nich dolegać.
najlepszym rozwiązaniem, było by wyfrezowanie kilkumilimetrowego zagłębienia w obudowie, a następnie wprasowanie tam odpowiedniej wkładki. Wkładka oczywiście też frezowana na CNC.

Poprawienie odprowadzania ciepła, jest tu priorytetem, i przedtem nie ma co myśleć o podnoszeniu prądu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

michal1 pisze:Tak, musi się wpiąć w jednym lucie na sterowniku (przy kabelku) drugim przy diodzie (przy tym samym kabelku)
Tutaj wszystko ładnie opisane:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2963
Czytałem. Trzeba jeszcze użyć lutownicy aby rozłączyć obwód...
wiejski

Najprostsza możliwość to dobrać pręty aluminiowe, średnicy mniejszych wnęk pod skrajnymi diodami, dotoczyć z niego dwie pastylki i wcisnąć do obudowy. Oczywiście należy dokładnie zeszlifować powierzchnię, którą diody MCPCB będzie do nich dolegać.
najlepszym rozwiązaniem, było by wyfrezowanie kilkumilimetrowego zagłębienia w obudowie, a następnie wprasowanie tam odpowiedniej wkładki. Wkładka oczywiście też frezowana na CNC.
Tylko skrajne ? Środek olać?

Druga sprawa. Jeśli wierzyć temu obrazkowi http://m.eet.com/media/1050091/C0162-Figure4.gif to moje MCPCB to to zielone i ma właśnie jakieś 5mm x 5mm.
Chyba, że jestem totalnie głupi :) , czego nie można wykluczyć...

dzięki za aktywność :grin:
fotorondo

Post autor: fotorondo »

wiejski, :mrgreen: 5x5 to dioda, MCPCB to to na czym ta dioda jest przylutowana.
Na zalinkowanym obrazku to to na dole, Metal Core P C B , czyli w skrócie MCPCB. A jeszcze inaczej, podłoże diody. Na twoich zdjęciach to to potrójne z diodami.

W linku poniżej forumowy kolega sprzedaje diody na podłożach, zobacz sobie.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 6d2#193417
wiejski

Obrazek

Chodzi o to, że moje MBPCB to ta cała płytka o tych fikuśnych kształtach ? A nowa dioda musi być średnicy jak to półkole (żółte) żeby pasowało do rantu (czerwone)?
lorak

Post autor: lorak »

Tak, Twoje MCPCB to cała płytka. Dioda musi pasować pod MCPCB w tym wypadku XM-L, czy XM-L2, więc o jej wymiary się nie martw ;). Element/ elementy musisz tak wprasować w obudowę żeby jak największą powierzchnią stykały się z MCPCB.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
wiejski pisze:Tylko skrajne ? Środek olać?
Ten środek jest problematyczny, gdyż po wbiciu skrajnych, ten środkowy przyjmie specyficzny kształt. Druga sprawa, że boczne można dość mocno wcisnąć, a środkowy, spowoduje raczej rozepchnięcie obudowy...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
michal1

Namieszałem z tym MCPCB, tak się zastanawiałem, czy można zastosować tam standardowe 20 lub 16mm na miedzi... Poprawiło by to troszkę odprowadzanie ciepła. Ale podstawa to załatać dziury pod diodami.
Pozdrawiam
wiejski

Dziury załatane, nawet miedzią. Natychmiastowego przyrostu mocy nie uświadczyłem, ale termoizolacja jest na pewno lepsza :wink:
Teraz przechodzimy do meritum. Jak dać więcej mocy?
ODPOWIEDZ