Mam parę starych aparatów (nokie 5110 i 2600, samsungi E250, omnia i900, SE K600i, LG GT500) i pomyślałem, że fajnie byłoby je podłączyć do jakiegoś arduino czy rapspberryPi i móc wysyłać czy odbierać SMSy (powiadomienia o zdarzeniach w domu, otwieranie bramy itp.).
Macie z tym jakieś doświadczenia? Takie telefony się nadadzą, czy jest jakiś lepszy do tej roli?
Telefon jako nadajnik/odbiornik SMS dla Arduino/RaspberryPi
Telefon jako nadajnik/odbiornik SMS dla Arduino/RaspberryPi
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Każdy telefon z rs232 się nada. Ale tak jak wspomniał elSor kodowanie sms-ów w PDU to znaczny problem.
Trzeba by znaleźć telefon który obsługuje sms-y w trybie tekstowym a wtedy będzie to dziecinnie proste.
Z drugiej strony to i PDU takie straszne nie jest. Są programy na kompa takie jak PDUspy które koduja dekodują PDU. Mam program napisany w bascomie który w locie koduje dekoduje PDU.
Sam już od jakiegoś czasu drąże temat sterowania przez GSM. Na razie męczyłem Siemensa C35i ale niedawno wylicytowałem modem Wavecom Fastrack Supreme 20 i na nim będę działać.
Trzeba by znaleźć telefon który obsługuje sms-y w trybie tekstowym a wtedy będzie to dziecinnie proste.
Z drugiej strony to i PDU takie straszne nie jest. Są programy na kompa takie jak PDUspy które koduja dekodują PDU. Mam program napisany w bascomie który w locie koduje dekoduje PDU.
Sam już od jakiegoś czasu drąże temat sterowania przez GSM. Na razie męczyłem Siemensa C35i ale niedawno wylicytowałem modem Wavecom Fastrack Supreme 20 i na nim będę działać.