Telefon jako nadajnik/odbiornik SMS dla Arduino/RaspberryPi

....nie pasujące gdzie indziej...
ptja

Telefon jako nadajnik/odbiornik SMS dla Arduino/RaspberryPi

Post autor: ptja »

Mam parę starych aparatów (nokie 5110 i 2600, samsungi E250, omnia i900, SE K600i, LG GT500) i pomyślałem, że fajnie byłoby je podłączyć do jakiegoś arduino czy rapspberryPi i móc wysyłać czy odbierać SMSy (powiadomienia o zdarzeniach w domu, otwieranie bramy itp.).
Macie z tym jakieś doświadczenia? Takie telefony się nadadzą, czy jest jakiś lepszy do tej roli?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Chyba wszystkie nowsze od 5110 mają kodowanie PDU i w tym miejscu zaczynają się schody. Z 2 lata temu drążyłem temat ale poprzestałem po tygodniowym szukaniu dekoderów w obie strony.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Każdy telefon z rs232 się nada. Ale tak jak wspomniał elSor kodowanie sms-ów w PDU to znaczny problem.
Trzeba by znaleźć telefon który obsługuje sms-y w trybie tekstowym a wtedy będzie to dziecinnie proste.
Z drugiej strony to i PDU takie straszne nie jest. Są programy na kompa takie jak PDUspy które koduja dekodują PDU. Mam program napisany w bascomie który w locie koduje dekoduje PDU.

Sam już od jakiegoś czasu drąże temat sterowania przez GSM. Na razie męczyłem Siemensa C35i ale niedawno wylicytowałem modem Wavecom Fastrack Supreme 20 i na nim będę działać.
haloon

Post autor: haloon »

W starych Siemensach C/M(e)/S(l) z serii 25/35/45 (+M/MT50) można dzownić, odbierać połącznia, wysyłać preprogramowane smsy, itp. za pomocą prostych komend AT bez kodowania PDU.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

A to dziwne bo ja mam C35 i tylko PDU idzie. W M45 wogole nie można wysyłać sms-ów przez seriala tylko połączenia.
Sprawdzone empirycznie.
haloon

Post autor: haloon »

"...wysyłać preprogramowane smsy...", czyli takie które są już zapisane w pamięci telefonu. Aaa i koledze chodziło raczej o ME45? M45 to był jakiś pokazowy prototyp bodajże.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

a przez `gammu` nie pójdzie nawet w nowch telefonach? Albo przez adb?
ODPOWIEDZ