Sprawdzenie ogniw

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
rastaman262

Sprawdzenie ogniw

Post autor: rastaman262 »

Witam

Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Mam pytanie jak i czym mam sprawdzić ogniwo 18650? Mam latarkę convoy s2 i ładowarkę Miller ML-102. Czytałem że można rozebrać baterie od laptopa i ogniwa wykorzystać do latarki. Jak w najprostszy sposób sprawdzić ogniwo, tak żeby w trakcie użytkowania nie uszkodziło mi latarki? Jak sprawdzić czy ogniwo jest zabezpieczone czy nie?

dziękuje za wszystkie odpowiedzi
jestem zielony w tych sprawach więc proszę o proste odpowiedzi

Pozdrawiam
R262
michal1

Post autor: michal1 »

Witam,
Najlepiej sprawdzić to ładowarką z funkcją rozładowania. Firmowe ogniwo powinno być ok, najwyżej będzie krócej trzymało. Jaką masz wersję sterownika? Ile amperów? Można w ten sposób obliczyć jaka jest mniej więcej pojemność ogniwa.
Na tej aukcji na ali masz zdjęcie gdzie pokazana jest różnica między ogniwami zabezpieczonymi i niezabezpieczonymi:
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 70648.html
Pozzo

Post autor: Pozzo »

Ogólnie trzeba pamiętać, że ogniwa litowo-jonowe to nie paluszki AA i mogą być niebezpieczne, zanim zaczniesz cokolwiek kombinować zapoznaj się z teorią i niebezpieczestwami!

Na poczatek polecam przeczytac http://mdiy.pl/odzysk-ogniw-18650-z-baterii-laptopa/ i kolejne 2 czesci
rastaman262

sterownik 2,1A
ma dwa tryby
1. 5%, 40%, 100%
2. 5%, 40%, 100%, stroboskop, sos
michal1

No to jak będzie działała ok. godzinę to w dużym przybliżeniu będzie miała 2000mAh
Pozdrawiam
rastaman262

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi

może mi ktoś podać jak w najprostszy sposób obliczyć rezystancje wewnętrzna ogniwa
michal1

http://mdiy.pl/odzysk-ogniw-18650-z-bat ... topa-cz-2/
podpunkt: "Sortowanie ogniw z odzysku"
rastaman262

przeczytałem to

Polecam użyć rezystora od 1Ω do 10Ω. Czym obciążenie będzie wyższe, tym lepiej dowiemy się ile tak na prawdę te ogniwa chcą od życia. Najpierw mierzyłem napięcie pod obciążeniem odczekując kilka sekund aż opadnie i się ustabilizuje, a następnie po kilku sekundach bez obciążenia. Samo obliczanie nie jest specjalnie czasochłonne, po kilkunastu ogniwach palce same będą ciskać w kalkulator. Używając metody z linku powyżej uzyskiwałem wyniki w miarę pokrywające się z tym co mierzyła moja ładowarka.

ale jakoś nie rozumie

czyli najlepiej było by połączyć szeregowo np. rezystor + obciążenie ( żarówka dioda ) + ogniwo

Pomiaru oporu wewnętrznego nie należy dokonywać bezpośrednio omomierzem (co doprowadziłoby do zwarcia ogniwa). Można jednak tego dokonać mierząc spadek napięcia po obciążeniu rezystorem.

Obrazek

gdzie:

Rw – opór wewnętrzny ogniwa,
Ro – opór rezystora, czyli np ww od 1Ω do 10Ω.
Obrazek napięcie na zaciskach ogniwa bez obciążenia, czyli co ???
U – napięcie po podłączeniu rezystora. czyli rezystor + ogniwo
Awatar użytkownika
n0rbi666

Post autor: n0rbi666 »

rastaman262 pisze: napięcie na zaciskach ogniwa bez obciążenia, czyli co ?
Czyli mierzysz multimetrem napięcie na samym ogniwie, bez podłączonego do niego rezystora :)
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
ODPOWIEDZ