Dwururka do Advenure Racing

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
mamut

Dwururka do Advenure Racing

Post autor: mamut »

czesc.
Chce zbudowac klasyczna dwururke z dwiema diodami cree xre q4 do napierania na rajdach AR.Potrzebuje tylko odpowiedzi na kilka pytan:
1.Mam przetwornice od Edima uP LED 100 ,rozumieem ze nie ma przeciwwskazan do podlaczenia do niej 2 diod szeregowo?
2.Jaki bedzie przyblizony czas swiecenia tego zestawu na 950mA przy zalozeniu ze mam 6 ogniw 18650 rowniez podlaczonych szeregowo .
3.czy przy 950mA wystarczy za chlodzenie obudowa alu-kwadracik czy doczepic do tego jeszcze jakis radiator?
4.Czy z czyms mysle zle i mam cos zrobic inaczej?
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam:-)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Połącz te 6 ogniw 18650 trochę inaczej. 2 pary równolegle po 3 ogniwa w szeregu, czyli 11,1V, 4,8Ah, dla ogniw 2400mAh. Przy mniejszej różnicy napięć na wejściu i wyjściu przetwornicy otrzymasz lepszą sprawność układu.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

mamut pisze:1.Mam przetwornice od Edima uP LED 100 ,rozumieem ze nie ma przeciwwskazan do podlaczenia do niej 2 diod szeregowo?
Można śmiało podłączać :grin:
mamut pisze:2.Jaki bedzie przyblizony czas swiecenia tego zestawu na 950mA przy zalozeniu ze mam 6 ogniw 18650 rowniez podlaczonych szeregowo .
Lepiej zrobić dwa równoległe szeregi po 3 ogniwa - będą mniejsze straty na przetwornicy i lampka dłużej poświeci. Ile poświeci to załeży od tego jakie masz ogniwa i jakie straty powoduje przetwornica. Na ogniwach 2200mAh pewnie ze 4-6h na max poświeci :grin:
mamut pisze:3.czy przy 950mA wystarczy za chlodzenie obudowa alu-kwadracik czy doczepic do tego jeszcze jakis radiator?
Na wolnym powietrzu powinno wystarczyć, chociaż radiator napewno nie zaszkodzi.
mamut pisze:4.Czy z czyms mysle zle i mam cos zrobic inaczej?
Ja bym nie wstawiał zimnych Q4 ale co kto lubi (nie będe zaczynał znowu tematu rzeki o wyższości/niższości zimnego światła nad ciepłym :lol: )
ODPOWIEDZ