Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Poczytałem trochę o taj ładowarce na zachodnich stronach.
Zakańcza ona ładowanie Ni-xx po przekroczeniu pewnej wartości napięcia.
Tak samo działa też wykrycie końca w MH-C9000 ponieważ Ni-Mh mają bardzo mały spadek napięcia przy przeładowaniu, zauważyłem że ona kończy ładowanie przy 1,48V (chyba , już nie pamiętam dokładnie) na swoim Woltomierzu, a dla Ni-Cd faktycznie zakańcza ładowanie dla -DV, sprawdziłem to podłączając zewnętrzny woltomierz i przez parę godzin wpatrując się w niego ponieważ nie mam takiego z RS232 do komputera i pamięcią.
Jeśli ta ładowarka Kolegi też na 100% wykrywa koniec ładowania po szczytowaniu napięcia to przy podrabianych akumulatorach które są najczęściej Ni-Cd a opisane jako Ni-Mh może być ogromny problem z niewykrywaniem końca ładowania akumulatora.
Młode , nowe akumulatory Ni-Cd mają stosunkowo wysokie napięcie szczytowania ale akumulatory przegrzane, i te coraz starsze ale nie jeszcze wyschnięte mają coraz niższe napięcia szczytowania. Potrzebny jest Układ -DV dla takich akumulatorów.
[ Dodano: 23 Październik 2014, 22:45 ]
Rozładuj po prostu czymś ten akumulator ale na tyle małym prądem aby go nie rozgrzewać, nie łącz go w szereg z innymi ogniwami, to ma być rozładowanie pojedynczego ogniwa.
Wystarczy rezystor 10 OHm o mocy 1 Wat.
Jak napięcie będzie niższe pod obciążeniem niż 0,5V to możesz powtórnie ładować.
Gdy nie masz rezystora podłącz dowolną żarówkę latarkową małej mocy , jak zgaśnie to ładuj ponownie.
Tylko nie w szeregu z innymi ogniwami ponieważ zniszczysz najsłabsze ogniwa.
Witam wszystkich!
W tym temacie poruszano już jakość akumulatorków TRONIC dostępnych w Lidlu. Jakiś czas temu kupiłem kilka zestawów różnej wielkości (od AA do D). Jedynie seria ECO "Ready to use" jest do zaakceptowania, gdyż utrzymuje deklarowaną pojemność i bardzo wolno się rozładowuje. Największe rozczarowanie to akumulatory rozmiaru D. Większość od razu po kupnie i formowaniu nie osiąga deklarowanej pojemności i ulega szybkiemu samorozładowaniu. Z ciekawości rozciąłem obudowę takiego akumulatora i wewnątrz były dwa równolegle połączone akumulatorki rozmiaru AA. Najciekawsze jest to, że o ile na obudowie dużego była nadrukowana data produkcji 2011/10 to na obudowach małych była data 2009/07. Moim zdaniem jest to oszustwo ze strony firmy Tronic i zastanawiam się czy Lidl ma wiedzę co sprzedaje.
Nie wiele się to różni od ogniw ultrafire z piaskiem i malutkim akku w środku.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Masakra. Ma 4x R20 Tronic 4500mAh. Myślałem, że ładowarkę mam do kitu, ładują się krótko, wydajność mają kiepską a po 2-3 tyg. W ogóle tracą swą efektywność. Rzeźnia.
Ja mam wewnątrz mniejsze ogniwa, około 2/3 AA, nawet latają luzem trochę gdy się mocniej poruszą ogniwem. ktoś tu na forum też pisał o luźnym wnętrzu tych AA, ale widocznie są też inne wersje.
Cóż wracamy z kolejnym ogniwem od : jakby nie inaczej GP !
Przeszłość nie znana szybki test pokazał że ogniwo ma małe R wew.
No to bziuu jest na I-300mA
Po godzinie przechodząc koło ładowarki słyszę syczenie/ pykanie ( brzmiało jak uszkodzona przetwornica === w sumie mam w TV ja do poprawy a koło stał TV ) ale yyy to nie TV tylko coś z ładowarki ..
Ogniwo zimne ale syczy i pluje elektrolitem...
Szczelność zaworów bezpieczeństwa w GP powala...
Ostatnio zmieniony czwartek 09 kwie 2015, 12:55 przez Kwazor, łącznie zmieniany 1 raz.
Kwazor pisze: Szczelność zaworów bezpieczeństwa w GP powala...
Hmmm... wydaje mi się, że to ma nie być szczelne tylko zwymiotować jakby coś szło nie tak. Jeśli pluło, to ciśnienie w środku musiało być...
pawel1984 pisze:Aż się wierzyć nie chce że do akurat rozmiar D ładują dwa AA to nic innego jak oszustwo. A jakie aku polecacie z ogólnodostępnych w sklepach?
No cóż... widziałem swego czasu ogniwa o rozmiarze "D" Energizera - pojemność: 2500 mAh. Innymi słowy, AA obudowane do rozmiaru D
Ostatnio zmieniony czwartek 09 kwie 2015, 12:56 przez FreeMagenta, łącznie zmieniany 1 raz.