Mocne taśmy LED o wysokim CRI

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Kielek

Mocne taśmy LED o wysokim CRI

Post autor: Kielek »

Hej,

Jestem w połowie remontu łazienki i toalety i właśnie urodził się pomysł na użycie taśm LED. Co prawda trochę za późno i już nie damy rady wykorzystać potencjału ozdobnego, ale może chociaż użytkowo się da.

Pierwsza rzecz to oświetlenie główne (i jedyne) w toalecie. Pomieszczenie jest niewielkie, żarówka 100W starczała aż nadto. Pomysł jest taki, żeby nad framugą zainstalować profil, a w niego wrzucić pasek ledów świecących w stronę przeciwległej ściany i przykryć go szybką "mleczną" bądź "szron". Długość około 80cm. Ma to sens? Jakie taśmy wybrać?

Łazienka będzie trudniejsza: główne oświetlenie planujemy na suficie, najprawdopodobniej stanie na jakimś plafonie z gwintem E27. W rogu będzie umywalka, nad nia płytka szafka z lustrem naklejonym na drzwiczki. I tu jest problem, bo trzeba to dość mocno doświetlić światłem o wysokim CRI, pojedynczym albo podwójnym paskiem (szafka będzie miała 60cm szerokości). Przy googlaniu i przekopywaniu archiwum znalazłem w jednym sklepie taśmę z diodami 5730, sklep się chwali następującymi parametrami:

60 ledów na metr
wysoki wspołczynnik oddawania barwy CRI > 95
współczynnik oddawania barwy głebokiej czerwonej R9 > 85 ( dla barwy białej dziennej)
diody SMD 5730 o jasności 28 lm
bardzo duża skuteczność świetlna - 115 lm/W - pobór mocy 15,4 W/m przy 1765 lm/m

Tylko ta taśma bardzo droga jest, 380zł za rolkę 5m :-( Może jakieś tańsze taśmy by się też sprawdziły?

No i czywiście pytanie ogólne: gdzie to kupować, żeby nie przepłacić, ale też żeby nie kupić padliny...
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Chcesz wysokie CRI w taśmie to musisz się pogodzić z wysoką ceną.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Czy ja wiem czy warto się rzucać na to CRI za taką kasę.
Pierwszy z brzegu przykład
http://www.aliexpress.com/item/5m-lot-S ... 87330.html

lub jeżeli ma być wysokie CRI to

http://www.aliexpress.com/premium/strip ... isViewCP=y

Po za tym nie do końca chce mi się wierzyć w tą wydajność. Do tego jeśli rzeczywiście ma 15,4W/m to trzeba już dobrego radiatora, sam profil to może być za mało.
Kielek

Ja rozumiem, że bardzo tanio nie będzie i na taśmy po 10zł za metr nie mam co patrzeć. Ale nie odczuwam wewnętrznej potrzeby kupowania najdroższej dostępnej... Po za tym nie wiem ile tego światła tak naprawdę potrzebuję, na innych diodach jest dużo większy wybór...
Kielek

A co sądzicie np. o takiej taśmie: http://www.aliexpress.com/item/High-CRI ... 20816.html ?
90 diod 2835, 21W/m, 1600lm/m - ile z tego tak naprawdę może wyjść realnie?
studzin

Post autor: studzin »

A co powiecie na NIVISS? Niby rodzima produkcja bazująca na Cree.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Większość tanich taśm ma w miarę przyzwoite cri nie wiem czy jest sens dopłacać astronomiczne kwoty dla własnego dobrego samopoczucia. Wg datasheet większość popularnych ledów smd epistara ma cri powyżej 70 a więc w miarę przyzwoite. Kwestia tylko tego na ile te sprzedawane taśmy są naprawdę zbudowane na ledach epistara.
Ostatnio zmieniony czwartek 19 mar 2015, 17:47 przez igi, łącznie zmieniany 1 raz.
KubacKi

Post autor: KubacKi »

igi pisze:Większość tanich taśm ma w miarę przyzwoite cri nie wiem czy jest sens dopłacać astronomiczne kwoty dla własnego dobrego samopoczucia. Wg datasheet większość popularnych ledów smd epistara ma cri powyżej 70 a więc w miarę przyzwoite. Kwestia tylko tego na ile te sprzedawane taśmy są naprawdę zbudowane na ledach epistara.
CRI 70 to jednak trochę słabo. Ale już 80 wystarczy według mnie w zupełności.

Kiełek mógłbyś mi wysłać na pw adres sklepu, gdzie znalazłeś taśmę CRI > 95?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

KubacKi

Dzięki ElSor. Jakieś 2-3 lata temu testowałem taśmy 3528 firmy neonica. Świeciły mocno, ale było to tylko tym spowodowane, że dali na taśmie mniejsze rezystory, żeby wycisnąć max z diody. Niestety niekorzystnie wpływa to na żywotność takiej taśmy. Co do taśmy z Twojego linku, myślę że trochę zawyżyli parametry. Może znajdzie się jakiś chętny na zakup i testy? :)
Kielek

Chętny to jest, tylko o sponsora ciężko :)
KubacKi

Kiełek pisze:Chętny to jest, tylko o sponsora ciężko :)
Jacyś chętni? :smile:
Tak sobie myślę, że jeśli ta taśma ma na prawdę takie parametry i nie padnie po roku, to ta cena wcale nie jest zła.
Kielek

Padnie, nie padnie - nie wiadomo, a z czterech stówek trzeba wyskoczyć. Jak się potrzebuje 60+80cm to dosyć drogo wychodzi...
KubacKi

Jak będę miał chwilę, to sprawdzę w komórce, bo wydaje mi się, że zostało mi trochę mocnej taśmy z jakiegoś ostatniego montażu. Ale będziesz musiał się wstrzymać gdzieś do poniedziałku. Pod ręką mam tylko taśmę na diodach 3528 120diod/m w barwie ciepłej, około 6-7lm z diody.
Kielek

Z góry dzięki :)
ODPOWIEDZ