Taśma 5050, mały pobór prądu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Adak

Taśma 5050, mały pobór prądu

Post autor: Adak »

Stwierdziłem że wykorzystam kilka taśm ledowych do oświetlenia (docelowo szść odcinków po 80cm każdy). Gugle mówią, że taśma 5050, 300 LEDów na 5m pobiera 14,4W/m (72W/5m). U mnie oczywiście jest inaczej: podłączam jeden 80cm odcinek pod zasilacz laboratoryjny (zintegrowany amperomierz) i jak wół widzę ~0,55A i 12V na 0,8m (16 pięciocentymetrowych segmentów, razem 48 LEDów) co daje jakieś 0,68A na 1m, co daje jakieś 8,25W, a nie 14,4W!
Czemu jojczę? Bo jeśli 5m faktycznie ciągnie 72W, to teoretycznie mój zasilacz 60W działa na granicy granic i zaraz wyzionie ducha, a praktycznie widzę że 6 odcinków po 80cm każdy żre ~40W (watomierz pokazuje 41,3W, ale jest na nim jeszcze czepiony wiatrak). Ki diaboł?

Czy powodem jest chińskość taśm? Coś innego?
ptja

Post autor: ptja »

Sprawdź napięcie na rezystorze ograniczającym i jego wartość. Możliwe, że to po prostu zawyżenie parametrów w opisie.
Ja ostatnio kupiłem lampki 12V opisane jako 1-3,6W (wybrałem 6x5050, z najmniejszą liczbą diod sądząc, że będą miały 1W). Okazało się, że pobierają 30-parę mA. I rzeczywiście: przy 3 LEDach w szeregu i 2 diodach mostka (moduł jest AC/DC) przy wlutowanym rezystorze na większy prąd nie ma szans. Po ominięciu mostka prąd wzrósł do 40-paru mA. Czyli mam 1/3-1/2 mocy z opisu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nie spotkałem jeszcze taśmy na ledach 5050 która brała by więcej niż 8-9W. Parametry podawane przez sprzedawców to najczęściej kit.

Pamiętaj też że max odcinek jaki można zasilać to 2m, przy 5m początek taśmy szybko padnie - spadek napięcia na całej taśmie potrafi dojść nawet do 4V.
ILPT
Adak

Szanowni, dziękuję za wytłumaczenie - dane techniczne danymi technicznymi ale doświadczenie ważniejsze :-)

Do rezystora nie bardzo mam jak się dobrać, bo to ip65 i całość zalana jest silikonem, ale wg. napisu to niby 390.

Wszystkie odcinki połączone są równolegle i jak wspomniałem mają raptem po 80cm (tak, tak, akwarium ;-) ), więc specjalnie spadków napięcia się nie boję. Trochę to za krótkie żeby wlutowywać się w środek albo podłączać z obu końców ;-)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

80 cm to może być.

Taśmy z sylikonem to ogólnie katastrofa - sylikon reaguje z ledami i często po niedługim czasie zaczynają się schody - ledy czarnieją, przestają świecić pełną jasnością itd.
ILPT
Adak

Będę miał porównanie, 4 kawałki są zasilikonowane (ip65), 2 są zakondonowane (ip67). Na szczęście dostęp jest banalny, więc w razie awarii wyrywam i wklejam nowe :-)

Ale specjalnie się nie martwię - naklejone na sporej wielkości profile aluminiowe więc przegrzać się nie powinny.
tisher

Post autor: tisher »

http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Adak

Fajne, naprawdę i ciekawe ale jak na złość moje mają po 3 struktury :-)
tisher

Post autor: tisher »

Jakbyś je podzielił na najmniejsze odcinki i wszystko podłączył równolegle to by było prawie 14W/m :P
Ostatnio zmieniony wtorek 10 mar 2015, 17:06 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Adak

Mam odcinek 10cm i ciągnie ok 0,9W.
No ale oczywiście można by go podłączyć z obu stron i jeszcze wpiąć się w środek ;-)
KubacKi

Post autor: KubacKi »

skaktus pisze:Nie spotkałem jeszcze taśmy na ledach 5050 która brała by więcej niż 8-9W. Parametry podawane przez sprzedawców to najczęściej kit.

Pamiętaj też że max odcinek jaki można zasilać to 2m, przy 5m początek taśmy szybko padnie - spadek napięcia na całej taśmie potrafi dojść nawet do 4V.
Spokojnie można w Polsce kupić taśmę, której 5m, zasilone z jednej strony będzie brać więcej niż 12W/m. Tylko taka taśma nie kosztuje 30zł tylko około 100-150zł. Ma grubsze PCB, przez co są mniejsze straty napięcia. I diody są trochę lepszej jakości
Kielek

Post autor: Kielek »

KubacKi, mógłbyś polecić jakiś konkretny produkt?
KubacKi

Kiełek pisze:KubacKi, mógłbyś polecić jakiś konkretny produkt?
Wolałbym wstrzymać się z reklamowaniem jakichś konkretnych produktów, bo z moim stażem na forum nie będzie wyglądało to dobrze :wink: . Polecam szukać taśm w profesjonalnych sklepach, a nie na allegro, gdzie 90% to chłam. Jak znajdziesz coś ciekawego, to wrzuć tu na forum.
Kielek

Post autor: Kielek »

Możesz na PW albo w moim wątku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16207

Mi zależy właśnie na konkretnych podpowiedziach. Jakbym się znał to bym wiedział co kupić i gdzie, a tak to nawet nie wiem jak odróżnić profesjonalny sklep od kiepskiego.
KubacKi

Kiełek pisze:Możesz na PW albo w moim wątku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16207

Mi zależy właśnie na konkretnych podpowiedziach. Jakbym się znał to bym wiedział co kupić i gdzie, a tak to nawet nie wiem jak odróżnić profesjonalny sklep od kiepskiego.
Rzeczywiście ciężko stwierdzić, który sklep jest profesjonalny, więc o dobrych dowiadywałem się głównie z polecenia. Teraz w sumie korzystam tylko z taśm jednego producenta, zainstalowałem ich parę kilometrów i jak na razie nie mam z nimi większych problemów.
ODPOWIEDZ