Dobór barwy diody LED
Dobór barwy diody LED
Witam i zwracam się z prośbą o pomoc - jak dobrać barwę diody LED.
W czym rzecz:
Podczas nocnych imprez rowerowych używam dwóch źródeł światła:
- czołówki Petzl Nao z fabrycznymi diodami (ze względu na gwarancje - nie do zmiany) - odcień całkiem przyjemny, nie za zimny, ale też nie jest to "warm"
- popularnej chińskiej Solarstorm X2, trochę podrasowanej, gdzie diody mogę zmieniać do woli.
Zauważyłem że różnica w barwie pomiędzy lampkami jest dużo bardziej dokuczliwa niż bezwzględny odcień - wiadomo, oko (mózg?) się adaptuje, ale powoli.
Macie może pomysł jak dobrać diody do X2 aby były zbliżone do Nao, no może poza opcją kupienia wszystkich odcieni (trzy, nietrafione, już mam)?
W czym rzecz:
Podczas nocnych imprez rowerowych używam dwóch źródeł światła:
- czołówki Petzl Nao z fabrycznymi diodami (ze względu na gwarancje - nie do zmiany) - odcień całkiem przyjemny, nie za zimny, ale też nie jest to "warm"
- popularnej chińskiej Solarstorm X2, trochę podrasowanej, gdzie diody mogę zmieniać do woli.
Zauważyłem że różnica w barwie pomiędzy lampkami jest dużo bardziej dokuczliwa niż bezwzględny odcień - wiadomo, oko (mózg?) się adaptuje, ale powoli.
Macie może pomysł jak dobrać diody do X2 aby były zbliżone do Nao, no może poza opcją kupienia wszystkich odcieni (trzy, nietrafione, już mam)?
Jeżeli masz już jakieś diody to połącz wszystkie i zrób zdjęcie jak świecą na białą kartkę wraz z czołówką, postaramy się coś dobrać.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Piszesz w pierwszym poście, że 3 diody kupiłeś nietrafione, a teraz wymieniasz tylko 2 rodzaje.
Popatrz tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=116661#116661 Nao pewno będzie miało coś z "1" ale głowy nie dam. Po drugie, trochę nie ufam w kolory, które sprzedawcy Azjatyccy pokoroju FT opisują i wysyłają, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam.
Popatrz tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=116661#116661 Nao pewno będzie miało coś z "1" ale głowy nie dam. Po drugie, trochę nie ufam w kolory, które sprzedawcy Azjatyccy pokoroju FT opisują i wysyłają, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ze zdjęciem to nie jest prosta sprawa (automatyka), ale poniżej świecące od spodu na białą kartkę od lewej: Cree XM-L2 T6-4C (albo 3B), fabryczna z Solarstorma X2 i lampka Nao (to podwójne z prawej):
To drugie jest tak naprawde dużo bardziej niebieskie.
To drugie jest tak naprawde dużo bardziej niebieskie.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lut 2015, 22:28 przez ks0524, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda jakby 2S, ale jak mówisz, że w rzeczywistości jest bardziej niebieskie to może być 1T, 0C może. Ze zdjęcia to nie jest robota, może na żywo by Ci ktoś z Wrocka pomógł.
Jeśli to jest fabryczna dioda to Chińczycy wkładają tam czasem naprawdę dziwne barwy do których my nie mamy łatwego dostępu w sklepach typu intl i innych.
Jeśli to jest fabryczna dioda to Chińczycy wkładają tam czasem naprawdę dziwne barwy do których my nie mamy łatwego dostępu w sklepach typu intl i innych.
Ostatnio zmieniony środa 25 lut 2015, 08:14 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.