Skupianie wiązki światłą diody 30W

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
mateuszrjzr

Skupianie wiązki światłą diody 30W

Post autor: mateuszrjzr »

Witam
Czy jest jakakolwiek możliwość utworzenia równoległej wiązki światła z diody 30W zamieszczonej na rysunku??

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_150743_1.jpg
michal1

Post autor: michal1 »

równoległą? nie rozumiem :|
Wszystko możesz skupić stosując odpowiedni reflektor. Powiedz do czego Ci jest to potrzebne łatwiej będzie pomóc. ;)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Soczewka asfefyczna http://www.aliexpress.com/store/group/6 ... 10031.html i wiele innych.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
mateuszrjzr

Chodzi o to żeby promienie światła były do siebie równoległe. Zastosowałem taki kolimator i soczewkę, która ma dawać światło 60st. ale to nadal nie jest snop światła o który mi chodzi. Przez to, że na jednym module led jest wiele poszczególnych diod, światło cały czas jest bardzo rozproszone.
Awatar użytkownika
maciex93

Bo wybrałeś najgorszą diodę do tego celu, żeby uzyskać taki efekt, czyli super skupienie i promień jak laser.
Zobacz http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=158500#158500 ja użyłem możliwie małej diody z b. dużą jasnością powierzchniową. Twój led 30W nigdy się tak nie skupi.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
mateuszrjzr

Głupie błędy laika... Czy ta soczewka którą posiadam też się nada do tego celu? Znam jedynie jej wymiary zewnętrzne- średnica-40mm, wysokość-18mm, nie wiem nic na temat ogniskowej itp...
Co do diody, lepiej kupić ją w latarce, czy osobno? Widziałem też na allegro mniejsze soczewki skupiające do 15st. Czy za jej pomocą można uzyskać podobny efekt?
Czy jest w ogóle jakaś metoda na skupienie tylu źródeł punktowych położonych obok siebie?
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Aby uzyskać taki efekt o jakim mówisz i jaki pokazał Ci kolega maciex93, musisz przede wszystkim ustawić ogniskową. Kombinuj z odległością soczewki od diody. Odsuwając soczewkę do powierzchni diody w pewnym momencie uzyskasz promień światła będący odwzorowaniem kształtu diody, gdy przesuniesz za daleko to obraz znowu zacznie się rozjeżdżać.
Kwadratowa dioda+soczewka+ wyregulowana ogniskowa= http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c05583.jpg
Awatar użytkownika
maciex93

Odległością soczewki od diody regulujesz skupienie, próbuj ją odsunąć to się nieco poprawi, ale i tak efekt z tą dużą diodą COB będzie raczej mizerny, bo uzyskasz projekcję tych wielu świecących struktur.
Stosując chociażby diodę XM-L2 będziesz miał lepszy efekt, np jak na foto podesłanym przez piciex.
Awatar użytkownika
piciex

maciex93 pisze:efekt z tą dużą diodą COB będzie raczej mizerny

Efekt byłby lepszy gdyby mieć soczewkę 40-50 cm. :mrgreen:
Więc chyba łatwiej poszukać innej diody...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Cały problem polega na tym, że im większe źródło światła, tym trudniej je skupić, podstawowe prawa optyki.
Jeśli chcesz mieć źródło światła o bardzo skupionej wiązce, i mocy około 30W to chyba powinieneś się skierować w stronę HIDów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
piciex

Pytanie jakie ma być zastosowanie, bo może aż HID nie będzie potrzebny.
mateuszrjzr

Miała to być dioda do projektora, w którym spaliła się lampa. Wydaje mi się że przy tak dużym źródle światła nic nie zrobię tą soczewką. Cały czas jest to w mniejszym lub większym stopniu światło bardzo rozproszone. Chyba zastosuję cree XM-L, tylko nie wiem czy uzyskam pożądany efekt z moją soczewką, jak sądzicie?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Do takiego zastosowania, XML nie będzie taka zła, jako źródło światła, choć może go być trochę mało. Poza tym w projektorach to raczej powinno być źródło światła o wysokim CRI, dlatego tak chętnie się tam stosuje żarówki halogenowe.
Pozostaje kwestia najważniejsza - chłodzenie!

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mateuszrjzr

Dla takiej małej diody zmieści się tam masywny radiator+ lampę chłodziły dwa duże wiatraki, albo jeden, nie wiem jak to tam leci... Najlepiej kupić tą diodę w latarce czy osobno? Jaką wybrać temperaturę barwową, neutralną czy ciepłą?
michal1

Post autor: michal1 »

Lepiej kup osobno chyba, że jest potrzebna Ci latarka. ;) Poszukaj diody z CRI ok. 90. Wybierz neutralną 3X np. 3B (im wyższa cyfra tym cieplejsza barwa, z literami jest tak samo)
ODPOWIEDZ