Taśmy LED - zużycie energii

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
chester83

Post autor: chester83 »

skaktus pisze:22W / 72 ledy = 0,3W na leda

Aby uzyskać tyle W z leda, należy puścić w niego około 80 mA.

Według datasheetów .....
Dzięki, od razu zrobiło się jaśniej :idea: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jakie jest wasze zdanie odnośnie zamontowania w podwieszanym suficie w łazience zasilacza od XBOXa w celu zasilania taśmy diodowej? Kosztuje połowę tego co zasilacz z IP67 dodatkowo mamy do dyspozycji około 150W i aktywne chłodzenie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
tisher

Post autor: tisher »

To są świetne zasilacze, wiele ich pracuje w instalacjach ledowych i naprawdę, ani jeden nie padł, a nie raz 160W dają.
W porównaniu do chińskich blaszaków montażowych to nie ma porównania jakościowo.
Jedyny mankament to cichutki szum niezależnie czy zasilacz jest obciążony czy nie oraz konieczność przedmuchania raz w roku.

Pamiętaj, że musisz wybrać wersję 14.4A (ta słabsza) bo mocniejsza wersja źle współpracuje ze sterownikami/ściemniaczami i przy wypełnieniu 20-80% zasilacz daje niestabilne napięcie, tętnienia itp (wersja 203W)
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Wyliczyłem że zainstalowany kawałek taśmy będzie pobierać około 75W. Dodatkowo wszystkim będzie sterować czujka ruchu, więc zasilacz będzie się dosyć często włączać i wyłączać ale to akurat nie powinno mu przeszkadzać.

Co z warunkami pracy? Łazienka w suficie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Mam taki zasilacz w swoim produkcie i jak narazie pracuje bez zastrzeżeń a są to już jakieś 2 lata. Za wersję na 10A (prąd ciągły) i 12V płaciłem 50 zł, na aliexpres można trafić za 30 zł. Cenowo podobnie do Xboxa, nie trzeba go czyścić itd.

Ten z X-boxa fajna krowa, ale jak padnie wentylator to może być już gorzej.
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Kupiłem a Chinach okazyjnie 5630. 5m przy zasilaniu z zasilacza komputerowego bierze 2,4A przy 11,8V :roll: zasilana pośrodku oczywiście.
Odcięty metr bierze 0,37A, co daje 4,38W/m :/
chester83

pegasus_sis pisze:Kupiłem a Chinach okazyjnie 5630. 5m przy zasilaniu z zasilacza komputerowego bierze 2,4A przy 11,8V :roll: zasilana pośrodku oczywiście.
Odcięty metr bierze 0,37A, co daje 4,38W/m :/
Jeśli mogę: gdzie kupowałeś? Taśma czy listwa?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Na WISH.com, dali mi kupon za opóźnioną wysyłkę, to kupiłem taśmę na promocji ;) wygląda dość standardowo, tak jak te na Allegro (widoczne moje niechlujne rozlutowanie :P)

Obrazek

nie wiem, czemu takie niskie moce bierze. Zbyt niskie napięcie?
Awatar użytkownika
skaktus

Daj nieco wyższe napięcie i sprawdzaj. Sprawdź samego leda i testuj do ilu mA rośnie jasność. Niektóre pseudo 5630 wysiadają przy 60 mA.
ILPT
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Jak testowałem różne taśmy na zasilaczu laboratoryjnym to zmiana napięcia o kilka dziesiątych wolta powodowała znaczną zmianę płynącego prądu. Niektóre paski trzeba było zasilać nawet i 12.5 V żeby jakoś świeciły. Zwiększ trochę napięcie i będzie lepiej.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Nie mam czym zwiększyć :oops: obecnie mam tylko ten zasilacz i zastanawiam się co do niej kupić. Te są lepsze od tych standardowych?
http://allegro.pl/zasilacz-do-tasmy-led ... 02464.html

Ale skoro pobór prądu tak zależy od napięcia, to trochę się uspokoiłem.
Awatar użytkownika
skaktus

Zanim kupisz zasilacz, sprawdź czy ma regulację napięcia. Wiele z tych które pokazałeś, przy gnieździe ma potencjometr, którym można regulować napięcie zazwyczaj od 10.5 do 13,8V.

No i zakup sobie zasilacz laboratoryjny, bardzo się przydaje.
ILPT
chester83

Ja zakupiłem na banggood te:

http://www.banggood.com/4X-50cm-9W-5630-SMD-36-LED-Waterproof-Rigid-Strip-Cabinet-Light-DC-12V-p-940812.html

Tak wygląda pobór mocy (deklarowane 9W / 50cm / 36led):
Obrazek

Szału przy 12V nie ma...

Mam zamiar użyć polecanego tutaj zasilacza od XBOX'a więc trzeba będzie podkręcić nieco napięcie wyjściowe :roll:
michalmiko

Post autor: michalmiko »

Witam wszystkich, jestem nowy na forum :)
Amatorsko zajmuję się różnego typu sprawami związanymi z elektryką i elektroniką. Przede mną stanęło wyzwanie: Oświetlenie led w podwieszanym suficie. Zakupiłem cztery komplety taśmy led sprzedawanej na krążkach pięciometrowych. W sumie obwód sufitu to jakieś 18 metrów. Była to jedna z tańszych taśm na diodach 3528, gdzie na odcinku pięciu metrów jest 300 diod, a deklarowany pobór mocy to 24 Waty. Teraz jest taka sprawa. Do kompletu dokupiłem zasilacz 100 Watowy z myślą, że jeszcze będzie drobny zapas. Podłączyłem sobie wszystko "na podłodze". Pierwszy pasek: pobór mocy na napięciu wejściowym do zasilacza (wtyk do kontaktu z wyświetlaczem LCD) na poziomie 20 Watów, tak więc nie jest źle. Podłączyłem wszystkie cztery listwy, włączam. Miernik pokazuje pobór 154 Waty :o . Odłączyłem wszystko, podłączyłem jedną listwę, miernik pokazuje 40 Wat. Nic z tego nie rozumiem. Czyżby zasilacz się za bardzo "rozkręcił"? Jest to zasilacz marki MW. Po około godzinie próbnego świecenia był ciepły, ale nie jakoś bardzo gorący. Po prostu ciepły.
Czy jest jakiś sposób, aby obniżyć pobór prądu? Nie zależy mi, aby to oświetlenie było bardzo intensywne, ma być po prostu nastrojowe i słabo świecić. Z moich obliczeń pobór prądu powinien być na poziomie 80W taśmy i kilka na zasilacz, a tu prawie dwa razy tyle :(
tisher

Post autor: tisher »

A kupowałeś wszystkie taśmy naraz?
Bo masz taki efekt wypisz wymaluj jakbyś podłączał taśmę RGB 8V do zasilacza 12V, wtedy pobiera dokładnie 40W/rolkę. Łatwo to sprawdzić - pobór energii ma przy 12V jakieś 3.3-3.5A. Takie taśmy są normalnie w obrocie u niektórych sprzedawców. Przy 8V dają tyle samo światła, co jej odpowiednik przy 12. Po prostu inny model.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
ODPOWIEDZ