Dokładnie to wyszło 3.1AScenic pisze:Rozumiem,że ten convoy c8 po modzie na jednej 18650 wchodzi max. 3.2A.?
Bedę musiał chyba zakupić i zmodować tą latarke.
Convoy C8 + skalpowana XP-L
- smokuxx1987
A sterownik który dałeś dużo się różni od standardowego.
Warto wymieniać czy lepiej ulepszyć standardowy? tj. zwiększyć prąd .
Warto wymieniać czy lepiej ulepszyć standardowy? tj. zwiększyć prąd .
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 lis 2014, 11:14 przez Scenic, łącznie zmieniany 2 razy.
- smokuxx1987
Jeśli odpowiadają ci fabryczne tryby to możesz tylko dolutować 1x amc do fabrycznego.
Ale ten sterownik jest z autorskim softem grega, ma takie funkcje których nigdy nie znajdziesz w standardowym driverze jak np.
kontrola temperatury
pomiar napięcia ogniwa
5 programowalnych profili, w każdym możliwość wyboru od 1 do 5 trybów świecenia z wybraną przez siebie jasnością z pośród 14 stopni.
Więcej info tutaj : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14085
Ale ten sterownik jest z autorskim softem grega, ma takie funkcje których nigdy nie znajdziesz w standardowym driverze jak np.
kontrola temperatury
pomiar napięcia ogniwa
5 programowalnych profili, w każdym możliwość wyboru od 1 do 5 trybów świecenia z wybraną przez siebie jasnością z pośród 14 stopni.
Więcej info tutaj : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14085
Przejrzałem noty katalogowe i z tego co widzę to odpada mi jedna rzecz, której chyba nie potrafiłbym zaprogramować (kiepski w tym jestem) - pomiarem prądu zajmuje się ten mały scalaczek. Do sterowania na jego wejście podajemy PWM tak jak dla AMC, a że kod do drivera na AMC mam gotowy to raczej mało roboty będzie. O ile czas pozwoli to w tym tygodniu wytargam sterownik i będę coś myślał
Testowałem mojego yelza na 1 ogniwie i po modzie idzie tyle samo co na dwóch czyli 3.25Asmokuxx1987 pisze:
Yezyl na 1 ogniwie ciągnie 2.5A Taki typ sterownika że dolutowanie rezystora zwiększa prąd ale tylko przy zasilaniu z więcej niż jednego ogniwa.
?
Więc wszystko zalęzy od ogniwa.
Na starych ogniwach z laptopa idzie tylko 2A pojedyncze ogniwo.
- smokuxx1987
Chcesz mi powiedzieć że mój king kong 26650 4Ah nie radzi sobie z prądem 3.8A??Scenic pisze:Testowałem mojego yelza na 1 ogniwie i po modzie idzie tyle samo co na dwóch czyli 3.25Asmokuxx1987 pisze:
Yezyl na 1 ogniwie ciągnie 2.5A Taki typ sterownika że dolutowanie rezystora zwiększa prąd ale tylko przy zasilaniu z więcej niż jednego ogniwa.
?
Coś mi się nie chce wierzyć.
Może masz jakiś inny sterownik, na blf był jeden taki przypadek że po modzie rezystorem prąd wzrósł również przy zasilaniu z 1 ogniwa.
Sterownik jest standardowy.smokuxx1987 pisze:Chcesz mi powiedzieć że mój king kong 26650 4Ah nie radzi sobie z prądem 3.8A??Scenic pisze:Testowałem mojego yelza na 1 ogniwie i po modzie idzie tyle samo co na dwóch czyli 3.25Asmokuxx1987 pisze:
?
Coś mi się nie chce wierzyć.
Może masz jakiś inny sterownik, na blf był jeden taki przypadek że po modzie rezystorem prąd wzrósł również przy zasilaniu z 1 ogniwa.
Tylko musiałem przewody od miernika wymienić i przewody od latarki też.
Teraz idzie max na 1.
Oczywiscie po modzie bo standardowo jest chyba 2.5A.
NIe wiem bo nie mierzyłem.
Mierniki mam dwa i oba tak samo pokazują.
- smokuxx1987
Przyszło mi parę C8 więc porobiłem pomiary luksomierzem i troche zdjęć aparatem.
Wygląda to tak :
Latarka Dioda REF Modyfikacje Prąd Lux
S2 XM-L2 T6 OP Brak 2,8A 3,8 klux
C8 XM-L2 T6 OP Brak 2,8A 20 klux
C8 XM-L2 T6 SMO Brak 2.8A 25 klux
C8 XM-L2 T6 SMO Skalp 2,8A 40 klux
C8 XP-G2 S2 SMO Skalp 2,6A 53 klux
C8 XP-L V6 SMO Skalp 2,8A 58 klux
Zdjęcia z mocno obniżoną expozycją i max przesłoną.
Convoy S2 dla układu odniesienia
C8 REF op XM-L2 T6 seria, 2.8A 20 klux
C8 REF SMO XM-L2 T6 seria 2.8A 25 klux
C8 REF SMO XM-L2 T6 skalp 2.8A 40 klux
C8 REF SMO XP-G2 S2 skalp 2.6A 53 klux
C8 REF SMO XP-L V6 skalp 2.8A 57 klux
Wszystko na oryginalnych szybkach, Wysokoprzepuszczalne zwiększyły by wyniki.
Na skalpowanych XP-G2 i XP-L widać delikatny krążek, ale w rzeczywistości jest to o wiele mniej widoczne niż na zdjęciu, praktycznie widać tylko świecąc na jednolitą ściane.
Latarki i aparat w odległości 3 m od ściany.
Wygląda to tak :
Latarka Dioda REF Modyfikacje Prąd Lux
S2 XM-L2 T6 OP Brak 2,8A 3,8 klux
C8 XM-L2 T6 OP Brak 2,8A 20 klux
C8 XM-L2 T6 SMO Brak 2.8A 25 klux
C8 XM-L2 T6 SMO Skalp 2,8A 40 klux
C8 XP-G2 S2 SMO Skalp 2,6A 53 klux
C8 XP-L V6 SMO Skalp 2,8A 58 klux
Zdjęcia z mocno obniżoną expozycją i max przesłoną.
Convoy S2 dla układu odniesienia
C8 REF op XM-L2 T6 seria, 2.8A 20 klux
C8 REF SMO XM-L2 T6 seria 2.8A 25 klux
C8 REF SMO XM-L2 T6 skalp 2.8A 40 klux
C8 REF SMO XP-G2 S2 skalp 2.6A 53 klux
C8 REF SMO XP-L V6 skalp 2.8A 57 klux
Wszystko na oryginalnych szybkach, Wysokoprzepuszczalne zwiększyły by wyniki.
Na skalpowanych XP-G2 i XP-L widać delikatny krążek, ale w rzeczywistości jest to o wiele mniej widoczne niż na zdjęciu, praktycznie widać tylko świecąc na jednolitą ściane.
Latarki i aparat w odległości 3 m od ściany.
- smokuxx1987
Od XM-L2 napewno, ale czy od XP-G2 to już ciężko stwierdzić bo w tym przypadku max prąd dla XP-G2 to 2.6A Więc przy tym samym prądzie skupienie podobne by było.
XP-L ma tą zalete że dla niej 2.8A to prąd zalecany i ma przy tym prądzie dużo niższe Vf od XP-G2 co przy zasilaniu z jednego ogniwa jest niepodważalną zaletą.
Zbychur coś mi się wydaje że musisz w luxmiarke zainwestować bo ty masz kilka-kilkanaście projektów których osiągów jestem ciekaw.
XP-L ma tą zalete że dla niej 2.8A to prąd zalecany i ma przy tym prądzie dużo niższe Vf od XP-G2 co przy zasilaniu z jednego ogniwa jest niepodważalną zaletą.
Zbychur coś mi się wydaje że musisz w luxmiarke zainwestować bo ty masz kilka-kilkanaście projektów których osiągów jestem ciekaw.
Czyli co do c8 lepiej wsadzić oskalpowaną xp-l niż zwykłą xg-g2 ?
Chodzi mi o uzyskanie jak największego zasięgu .
jak na razie zamieniłem xm-l2 na xp-g2
Czytałem kiedyś , że xp-g2 nie opłaca się skalpować.
Czytałem kiedyś , że xp-g2 nie opłaca się skalpować.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 sty 2015, 16:10 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
Jak Ci się trafi egzemplarz z niskim Vf to wyniki mogą być podobne z tym że na XP-L prąd max będzie się dłużej utrzymywał.Scenic pisze:Czyli co do c8 lepiej wsadzić oskalpowaną xp-l niż zwykłą xg-g2 ?
Samo skalpowanie dużo poprawia zasięg.