Mocna latarka w teren/las/góry!!!

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Machnac

Post autor: Machnac »

Witam wszystkich Oświeconych
Jestem tu w miarę świeży, więc pragnę Wszystkich powitać. Noga jestem jeszcze jeśli chodzi o poważniejsze sprawy latarkowe i nie za bardzo znam się na tym wszystkim z mini związanym, ale całkowitym laikiem też nie jestem.

Do rzeczy!
Potrzebuję porady w doborze odpowiedniej latarki na wyprawy do lasu czy ogólnie w teren.
Sporo jeżdżę rowerem po najróżniejszych terenach naszego pięknego kraju. Oświetlenie rowerowe już posiadam i uwazam że rowerowe to rowerowe i niech takim pozostanie. Awaryjnie może posłużyć do świecenia w terenie zdjęte z roweru, ale to jedynie w skrajnych przypadkach. Jeśli ma świecić na rowerze, niech tam świeci i prądu nie marnuje na inne rzeczy :-)
Mam też małą latarkę do EDC (Led Lenser M3R) czy typowe do kluczy(K2, K1) i muszę przyznać, że jakość wykonania jest dla mnie wzorem.
Posiadam jeszcze kilka produktów MacTronic`a, też takich z poprzedniego wieku ;-) ale uciął mi się dostęp do "normalnych" cen i czas wyjść poza tę markę.
Led Lensery bardzo mi się podobają, bo wszak estetyka ważna jest w życiu człowieka, jak i ich jakość. Niestety w granicach mojego budżetu nie ma (chyba) takiej, która by mnie zadowoliła parametrami. Modele P i T 7.2 są ciekawe i dość tanie, ale 320lm to troskę mało jak dla mnie. Lepiej już wypada T7M. Ale zasilanie AA nie jest wymogiem. Mam juz małe doświadczenie z Li-Ion a w najbliższej przyszłości zamierzam nabyć ładowarkę Nitecore D4.
Po wertowaniu forów i internetu ogólnie, dużo pomaga tu YuoTube, bardzo przypadła mi do gustu Nitecore P16 i Fenix TK22 i 35. W grę wchodzi jeszcze ZebraLight SC600.NITECORE Explorer EA8 XM-L U2 też wygląda ok. Niestety brak gdziekolwiek bezpośredniego porównania tych modeli, a o P16 w ogóle niewiele jest (czyżby koniec produkcji?).

Będę wdzięczny o rady, ale konstruktywne z uzasanieniem, a nie typu - kup XYZ i tyle :grin:
Latarka ma być przenoszona w plecaku lub w kaburze przy pasku, więc malutka być nie musi lecz bez przesady, latem jeżdżąc rowerem przy spodenkach MagLitite 4xD głupio by wyglądał :mrgreen:

Zdravim
Olight - M22
MacTronic - Scream 243 i 750, Epic, Noise500, Walle, BRIGHT EYE plus stare Titany i inne
Led Lenser - M3R, K2, K1
Energizer, Duracell, Philips - wspomnienie zeszłego stulecia :-)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Machnac pisze:Będę wdzięczny o rady, ale konstruktywne z uzasanieniem
Nie kupuj więcej LedLensera, bo one tylko ładnie wyglądają ale są drogie i mają zoom zjadający znaczną ilość światła. Wolisz latarkę świecącą daleko (~80-100m) czy szeroko ale na max 40-50m? W rowerze połączenie szerokiej owalnej i dalekiej daje efekt jak w samochodzie światła mijania i długie.
Kyle

Post autor: Kyle »

ElSor pisze:Nie kupuj więcej LedLensera, bo (...) mają zoom zjadający znaczną ilość światła.
... i nie kupuj Convoy(i innych latarek tego typu) bo ma reflektor który marnuje znaczną ilość światła tam gdzie nie trzeba.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

I nie kupuj z diodami led bo większość energii marnują na ciepło;)

Sorki, nie mogłem się powstrzymać;)
michal1

Post autor: michal1 »

Za cenę fenixa możesz kupić EDC X1 1800lm i modowanego convoya m1 aalbo c8. Możesz też wybrać 2x convoy s2 + convoy m1. Moim zdaniem nie ma co się pchać w fenixy a tym bardziej led lensery bo stosunek cena/jakość bardzo słabo wypada przy np. Gregowych latarkach. ;)

[ Dodano: 24 Styczeń 2015, 17:11 ]
A i est jeszcze Solarforce L2p
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Kyle pisze:reflektor który marnuje znaczną ilość światła tam gdzie nie trzeba
Przy tym samym skupieniu zooma, co skupienie reflektora, zoom nie wypuści przed szybkę latarki tej samej ilości światła, reflektor puści go więcej a jeszcze trochę na boki pójdzie, co dla rowerzysty w terenie będzie dużą zaletą. Czy Convoy czy też inna latarka tego typu, dużego znaczenia nie ma dla światła, dla kieszeni owszem. Nie lm są najważniejsze a dobre rozłożenie światła.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Kyle pisze:
ElSor pisze:Nie kupuj więcej LedLensera, bo (...) mają zoom zjadający znaczną ilość światła.
... i nie kupuj Convoy(i innych latarek tego typu) bo ma reflektor który marnuje znaczną ilość światła tam gdzie nie trzeba.
Polecam przeczytać ten temat odnośnie zoomów: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13246

Nie siej herezji bo sprawność reflektora wynosi powyżej 90% a w zoomach przeważnie w soczewkę trafia nie więcej niż 50-60% światła.
Awatar użytkownika
Machnac

Jak napisałem mam oświetlenie rowerowe, które do tego celu mi jak na razie w pełni wystarcza. Poszukuję czegoś z wygarem jako dodatkowe źródło światła na większe odległości. Minimum ok 300 metrów zasięgu, tak by np będąc w górach rowerem, po zmroku zobaczyć, czy ścieżka którą jadę idzie we właściwym kierunku, czy mnie jakiś niedźwiedź nie goni itp :mrgreen:
Olight - M22
MacTronic - Scream 243 i 750, Epic, Noise500, Walle, BRIGHT EYE plus stare Titany i inne
Led Lenser - M3R, K2, K1
michal1

Może convoy c8 + dioda XP-E, XPG-2 albo taki mod jak zrobił Zbychur, tylko tam zasięg był potężny i niekoniecznie użyteczny. :)
Awatar użytkownika
Machnac

Ebola pisze:I nie kupuj z diodami led bo większość energii marnują na ciepło;)

Sorki, nie mogłem się powstrzymać;)
Ha ha, dobre.
Właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem :evil:

A trochę powagi?
:mrgreen:
Olight - M22
Led Lenser - M3R, K2, K1
michal1

Moja wypowiedź była całkiem poważna. :razz:
Awatar użytkownika
Machnac

Convoy S2 mi nie leży (i straszny brzydal :mrgreen: ) i nie wystarcza. Szwagier ma 2szt z różnym kątem świecenia i odpadają.

Dobrze by było jednak by też dobrze leżała w ręku i w razie czego można było jej użyć nie tylko do świecenia, ale nie do wbijania gwoździ ;-)
Na LL czy Nitecore patrzę też pod względem wytrzymałości na lata, by nie musieć co roku wydawać kilku stów na nowe światełko.

A jak się mają modyfikacje do trwałości i gwarancji tych latarek?

ps. jak można to prośba o linki do sklepów bym mógł obczić jak to wygląda i poczytać trochę
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 00:01 przez Machnac, łącznie zmieniany 1 raz.
Olight - M22
Led Lenser - M3R, K2, K1
felixx

Post autor: felixx »

michal1 pisze:Może convoy c8 + dioda XP-E, XPG-2 albo taki mod jak zrobił Zbychur, tylko tam zasięg był potężny i niekoniecznie użyteczny. :)
michal1 możesz podrzucić linka do moda Zbychura?
michal1

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14936
Miecz świetlny, zasięg podobno ok. 800m
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Machnac pisze:Na LL czy Nitecore patrzę też pod względem wytrzymałości na lata, by nie musieć co roku wydawać kilku stów na nowe światełko.
Oceniając stan tych LL co są u mnie w robocie, to z wytrzymałością na lata ja bym nie przesadzał.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
ODPOWIEDZ