H7 tanie a dobre. Co polecacie?
-
Wcześniej też szukałem H7 do mojego samochodu i przeglądałem neta.Deeno pisze:Niedawno w którejś z gazet moto był test i wygrała żarówka BOSCH PLUS +90% - cena nie jest może najniższa ale na tle markowej konkurencji z gorszymi parametrami chyba atrakcyjna - ok. 60 PLN za 2 szt.
Oczywiście raczej polecana dla kogoś kto jeździ w trasy i wykorzysta to dobre świecenie - bo tylko do miasta to chyba lepiej jakiś long life albo te z Lidla (też kupiłem ).
Znalazłem takie "testy"
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/t ... piej/q54dd
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Test- ... omosc.html
http://www.auto-motor-i-sport.pl/techni ... ka,18251,1
Trzeci opis zawiera fajną (z punktu widzenia latarkowca) tabelkę.
Ostatnio kupiłem w Carrefure i założyłem do mojej Zafiry OSRAM STANDARD bo były w promocji po 13,99 zł za sztukę( według testu ADAC-2 link-zajęły 4 miejsce)
Możę przeczytanie artykułów z w/w linków komuś pomoże.
-
I co tego że w PRC ? 99,999 komórek pochodzi z PRC, auta w 80% części mają z PRC, 99,9999 latarek jest z PRC... Biedra nie pierniczy się w najtańszy chłam, nie są to też produkty super jakości, ale normy trzymają.robertgl17 pisze:Tak informacyjnie. Te H7 Philips Standard z Biedronki są wyprodukowane w PRC. Zrezygnowałem z zakupu.
Tylko że to "prawie" robi znaczną różnicę. Tungsramy oscylują w granicach 4000K, białe światło to ~ 5500K. Porównanie Tungsrama do zwykłej żarówki daje efekt wrażenia bieli światła z Tungsrama. Nawet porównanie Tungsrama vs xenon PRC o barwie 4300K powoduje że Tungsram wydaje się pomarańczowy.PawelG. pisze:Tungsram Sportlight +50% prawie idealnie białe światło.
ILPT
-
Mam uraz przy kupowaniu żarówek wyprodukowanych w tym kraju. Żarówki kompaktowe znanych producentów wytworzone w PRC nie świeciły u mnie w domu dłużej jak rok. Wszystki regularnie szlak trafiał, bez wzgledu na markę. Mam jedną Osram wyprodukowaną w Niemczech-świeci ponad 10 lat (ona to już vintage chyba jest). Ale latarki z Chin jak najbardziej nie mam nic przeciwkoskaktus pisze:I co tego że w PRC ? 99,999 komórek pochodzi z PRC, auta w 80% części mają z PRC, 99,9999 latarek jest z PRC... Biedra nie pierniczy się w najtańszy chłam, nie są to też produkty super jakości, ale normy trzymają.robertgl17 pisze:Tak informacyjnie. Te H7 Philips Standard z Biedronki są wyprodukowane w PRC. Zrezygnowałem z zakupu.
Porównywanie kompaktów nie ma sensu, kraj produkcji tak samo. Np. Philips produkuje w Chinach kompakty z serii Economy - średni koszt kompaktu 23W to 7 - 9 zł. Kompakt taki zdycha w okresie nie dłuższym niż rok. Dlaczego ? Zimny zapłon + funkcja rapid - szybkie rozgrzewanie. Wystarczy dodać termistor i już mamy kompakt o trwałości przynajmniej kilku lat.robertgl17 pisze:Mam uraz przy kupowaniu żarówek wyprodukowanych w tym kraju. Żarówki kompaktowe znanych producentów wytworzone w PRC nie świeciły u mnie w domu dłużej jak rok. Wszystki regularnie szlak trafiał, bez wzgledu na markę. Mam jedną Osram wyprodukowaną w Niemczech-świeci ponad 10 lat (ona to już vintage chyba jest). Ale latarki z Chin jak najbardziej nie mam nic przeciwkoskaktus pisze:I co tego że w PRC ? 99,999 komórek pochodzi z PRC, auta w 80% części mają z PRC, 99,9999 latarek jest z PRC... Biedra nie pierniczy się w najtańszy chłam, nie są to też produkty super jakości, ale normy trzymają.robertgl17 pisze:Tak informacyjnie. Te H7 Philips Standard z Biedronki są wyprodukowane w PRC. Zrezygnowałem z zakupu.
Typowe celowe działanie producentów czyli postarzanie produktów. Nawet chińskie kompakty no-name po dołożeniu termistora świecą latami.
ILPT
- pegasus_sis
Na przepalające się halogeny jest jedna rada, ta sama co w przypadku świetlówek - ciepły zapłon. Żarnik najbardziej dostaje w kość, jak jest zapalany. Można kupić odpowiednie moduły, ograniczające podawaną moc na samym początku.
http://sklep.avt.pl/avt1599.html
http://sklep.avt.pl/avt1599.html
- smokuxx1987
Tylko że koszt dodatkowych świateł jest spory.
I tak warto wymieniać wcześniej żarówki. W miarę działania ich sprawność (każdej) spada.
Dla mnie głównym problemem jest to że tak ciężko się je wymienia .... ręce można poharatać.
Szkoda że nie można jeździć na podrasowanych postojówkach
I tak warto wymieniać wcześniej żarówki. W miarę działania ich sprawność (każdej) spada.
Dla mnie głównym problemem jest to że tak ciężko się je wymienia .... ręce można poharatać.
Szkoda że nie można jeździć na podrasowanych postojówkach
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 13:48 przez Tomek11, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987