Jak to zasilić???

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Jak to zasilić???

Post autor: Umberto »

Hello
Modyfikuję swoją lampkę rowerową.
Obecnie mam 3xq5, do każdej jest driver o ten:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7426
i do każdej włącznik

Mam 3 koszyki na 4 baterie AA i one będą w torbie pod ramą.
Jak to mam podłączyć? Każdy koszyk osobno na drivera? tylko to jest jakieś 5V i trzeba 3 kable ciągnąć i dodatkowo jak jeden już padnie to nie można z drugiego się podłączyć.

Czy może jakoś w szereg lub równolegle???
Driver ma niby 3,6V i max 1000mAh wejściowego. Baterii AA mam dosyć (zebrało się badziewia przez kilka lat) i te właśnie chce wykorzystać. Nie są może już bardzo pojemne ale chyba starczą.
Proszę tak po chłopsku albo jakiś schemacik i paincie:)
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hej ;-)
Driverek wygląda nieciekawie.
Obawiam się, że nie za bardzo nadaje się do zasilania z 4AA dla jednej diody. Nie widze na nim nic do ograniczania pradu, poza tym kto to widział w opisie mAh?
Jesli koniecznie chcesz je wykorzystać to moim zdaniem 3 niezalezne układy do kazdego leda. Driverek wygląda na zwykłe PWM bez zadnego pomiaru czy ograniczenia pradu, tzn. trzeba będzie zapewne dodac rez. szeregowy ograniczajacy prąd, spróbuj w szereg dac np. 1 ohm minimum 1W i zobaczyć, zmierzyć jaki prad popłynie. Potem pytaj... ;-)
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Siema
Pierwsza sprawa to jak widzisz na stronie tego drivera jego napięcia zasilania to 3,6 V czyli w Twoim przypadki 3 razy akus 1,2 połączony szeregowo. Przy 4 świeżo naładowanych akusach będziesz miał 6 V, a to IMHO dużo za dużo dla tego driwerka.
Następnie te koszyczki musisz połączyć równolegle, czyli plus z każdego koszyczka do plusa i minus do minusa. W ten sposób będziesz miał źródło energii a napięciu 3x1,2 V ( bo 3 akumulatorki połączone szeregowo) i pojemności 3 x pojemność pojedynczego ogniwa ( bo masz 3 koszyki połączone równolegle).
Następnie w tym miejscu dajesz wyłącznik i za wyłącznikiem łączysz równolegle 3 driverki ze sobą, czyli plus do plusa, minus do minusa każdego driverka. Do każdego driverka diodę.

Tylko takie rozwiązanie nie jest najlepsze. Optymalnej byłoby zastosować wszystkie akumulatory połączone szeregowo ( 10 sztuk), wtedy mamy ok 12 V. Następnie zamontować jeden driver np od Edima i za driverem 3 sztugi diod połączonych szeregowo.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Steff.k ale ja chcę każdą diodą sterować osobno i mam już zamontowane trzy włączniki. Driver od Edima kiedyśmiałem ale uszkodziłem od nieumiejętnego obchodzenia się z nim.
Mam już drvery przylutowane, włączniki zamontowane pozostaje kwestia podłączenia
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Nie wiedziałem że Twój projekt jest już tak rozwinięty i delikatnie chciałem Cię odwieść od rozwiązania z 3 osobnymi włącznikami ;-). Stosując osoby włącznik do każdego drivera, robi na się lampa pińcset trybowa ;-) i np żeby przejść z LOW na HI na każdej z diod trzeba kliknąć 12 razy :D. dla mnie to dużo za dużo, zwłaszcza podczas jazdy, ale kto co lubi ;-).

Ale skoro tak już to sobie wymyśliłeś, to proponuje Ci podłączyć każdy koszyk osobno do każdej diody. Będziesz musiał co prada dać wtedy 4 przewody z baterii do driwerów ( jeden wspólny minus i plus osobny dla każdego koszyka) ale dzięki temu lampki będą od siebie nie zależne.

Wiem że to wstyd i hańba malować schematy w paintcie, ale na nowym systemie ( WIN 7 :D ) jeszcze nic nie mam poinsalowanego ;p .

Obrazek
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

dzięki za schemacik. czyli większej ilości kabli się nie przeskoczy.
Drivery wygrzebałem z szuflady i takie zastosowałem. Diody leciały na DD w tej lampce i też już swoje przeżyły więc takie coś puki co mi wystarczy. Mam zapas q5 kupowany jeszcze po dobrych cenach dolara, ale na tą lampkę mi szkoda.
Mam pomysł na nową lampkę ale dostęp do CNC by się przydał, a puki co to musi starczyć, szczególnie że w planach nowy rowerek...
Schemacik no...super (jak na painta :)) )
ODPOWIEDZ