Wymiana aku w Trymerze philips z NI-MH na Li-ion czy tak moż

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
kafi

Wymiana aku w Trymerze philips z NI-MH na Li-ion czy tak moż

Post autor: kafi »

Witam
Mam takie pytanie ponieważ po roku trymer do brody pada dosłownie w połowie golenia. Rozebrałem go dzisiaj i jest tam bateryjka NI-MH taki mały paluszek AAA, mam takie akumulatorki ultrafire z latarki Tank 007 i pomyślałem aby zamontować tam akumulatorek AAA 10440 Jest identycznych rozmiarów ale zastanawiam się czy ładowarka do tego trymera będzie obsługiwać akumulatorki Li-ion i czy w ogóle można takie modyfikacje stosować? Może NIMH ma inne zdolności prądowe itp? czy trzeba zamontować taki sam jak był wcześniej?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Re: Wymiana aku w Trymerze philips z NI-MH na Li-ion czy tak

Post autor: cpt.Nemo »

kafi pisze:jest tam bateryjka NI-MH taki mały paluszek AAA, mam takie akumulatorki ultrafire z latarki Tank 007 i pomyślałem aby zamontować tam akumulatorek AAA 10440 Jest identycznych rozmiarów
Może warto się też zainteresować woltażem ?
AAA Ni-Mh - 1.4-1.2 V
10440 - 4,2-3,7 V
Silniczek się nie spali ?
Ja bym nie ryzykował.
kafi

Re: Wymiana aku w Trymerze philips z NI-MH na Li-ion czy tak

cpt.Nemo pisze:
kafi pisze:jest tam bateryjka NI-MH taki mały paluszek AAA, mam takie akumulatorki ultrafire z latarki Tank 007 i pomyślałem aby zamontować tam akumulatorek AAA 10440 Jest identycznych rozmiarów
Może warto się też zainteresować woltażem ?
AAA Ni-Mh - 1.4-1.2 V
10440 - 4,2-3,7 V
Silniczek się nie spali ?
Ja bym nie ryzykował.

Dlatego przed montażem postanowiłem najpierw napisac bo się niestety nie znam na tym aż tak szczegółowo. Na akumulatorku Ni-Mh nie ma żadnych oznaczen poza napisem Ni-Mh Yuasa. Niestety szperam po allegro i nie moge nigdzie tych akumulatorków znaleźć, a Li-Ion mam na miejscu. Szkoda wyrzucić w pełni sprawny i fajny trymer za 200 zł przez słaby akumulatorek:/

Silniczek ma oznaczenia

FF-180SH-3730
KN708830

dokładnie taki

http://www.ebay.com/itm/Mabuchi-FF-180S ... 1056025927

Mam jeszcze też bateryjki eneloop dokładnie takie

http://allegro.pl/sanyo-eneloop-akumula ... 81851.html

Mam nadzieje że wklejanie linków nikomu nie bedzie przeszkadzać, natomiast chcę dokładnie przedstawić przedmiot linkami
Ostatnio zmieniony niedziela 28 gru 2014, 16:17 przez kafi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Eneloop AAA z przygrzanymi blaszkami do lutowania i masz sprawny trymer ;)
Jak coś to mogę zaoferować taki akku z blaszkami.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Jeśli masz miernik to sprawdź napięcie na akumulatorku z trymera, jeśli nie to zobacz co jest napisane na ładowarce. Powinno być opisane ile podaje V i A (output). Wtedy będziesz miał 100% pewności na jaki aku. wymienić.
kafi

maciex93 pisze:Eneloop AAA z przygrzanymi blaszkami do lutowania i masz sprawny trymer ;)
Jak coś to mogę zaoferować taki akku z blaszkami.

No to super. Mam takie eneloopki w pilocie i myszce. Dzięki wam chłopaki za pomoc bo już miałem zamontować tam 10440 Ultrafire nie zwracając uwagi na napięcie i było by po trymerze:/
W opisie z ebaya jest napisane że silniczek jest na 1,2V więc dobrze że wpisałem jego numer w google i zapytałem się was bo popatrzyłem i pomyslałem o 10440 i już miałem brać się za lutowanie:)

W takim razie zamontuje tam eneloopka :)
Mam nadzieje że będzie chodzić lepiej niż dotychczas

Z góry dziękuję wam za pomoc:) Warto było zapytać 2 razy i chwile się wstrzymać:)

ładowarka ma 2,3 V 100mA
czy można zamontowac coś lepszego niż eneloopki żeby chodziło dłużej niż jedno strzyżenie?

Pozdr i życzę miłej niedzieli
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

kafi pisze:Czy można zamontowac coś lepszego niż eneloopki

Myślę, że jak zamontujesz Eneloopa to już będziesz zadowolony, bo to wysoka półka. :mrgreen:
kafi

piciex pisze:
kafi pisze:Czy można zamontowac coś lepszego niż eneloopki

Myślę, że jak zamontujesz Eneloopa to już będziesz zadowolony, bo to wysoka półka. :mrgreen:
W takim razie dziękuję za odpowiedzi i życzę miłej niedzieli:) O mały włos było by po trymerze:)
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

kafi pisze:
W takim razie dziękuję za odpowiedzi i życzę miłej niedzieli:) O mały włos było by po trymerze:)
W optymistycznej wersji wydarzeń :razz:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Dokładnie , eneloop z blaszkami od kolegi maciex93, . Sam tak właśnie zmodowałem trymer Philipsa :)

Oryginalne akku miało takie samorozładowanie że ...
elektroda.pl
ODPOWIEDZ