1000 lumenów z wysokim CRI
- pegasus_sis
1000 lumenów z wysokim CRI
Zadaniem jest budowa kinkietu ze źródłem światła ok. 1000 lm (zamiennik 75W), z wysokim CRI o temperaturze barwowej zbliżonej do żarówki. Więc Nichia ze swoimi 4500K odpada. Na razie stanęło na CXA1512 z Maritexu
https://www.maritex.com.pl/pl/creereg-c ... 27-c-14592
tylko ta cena... 50 zł bez wysyłki.
Szukam czegoś tańszego Na zakup ciepłych XM-L niestety się nie zapałem, na niskie ceny przy odsprzedaży też nie liczę więc szukam jakiegoś zamiennika możliwego do zakupu
https://www.maritex.com.pl/pl/creereg-c ... 27-c-14592
tylko ta cena... 50 zł bez wysyłki.
Szukam czegoś tańszego Na zakup ciepłych XM-L niestety się nie zapałem, na niskie ceny przy odsprzedaży też nie liczę więc szukam jakiegoś zamiennika możliwego do zakupu
3 x XM-L2 S6 7D3 powinno być dobrze. Mam trochę zapytań na PW i w temacie też ktoś się odzywał i przede wszystkim w całym tym amoku nie zamówiłem dla siebie , ot taki paradoks. Więc na pewno w styczniu będę zamawiał diodki i można będzie się podłączyć. Chyba, że to będzie za późno, ale niestety wcześniej nie da rady.
- pegasus_sis
Na to czekałem i ja.Zbychur pisze:3 x XM-L2 S6 7D3 powinno być dobrze. Mam trochę zapytań na PW i w temacie też ktoś się odzywał i przede wszystkim w całym tym amoku nie zamówiłem dla siebie , ot taki paradoks. Więc na pewno w styczniu będę zamawiał diodki i można będzie się podłączyć. Chyba, że to będzie za późno, ale niestety wcześniej nie da rady.
Też przegapiłem tamo zamówienie a szukam czegoś z wysokim CRI.
XT-E CRI min. 90 masz w PL po 8,24zł przy pojedynczych sztukach, od 5 szt. taniej. Przy 1,5A około 300lm z 1 LED.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Światło słoneczne ma 4500-5500K. 2800K to światło pomarańczowe. Cree korzysta na tym, że metoda obliczania współczynnika CRI sztucznie pomija wpływ temperatury barwowej na oddawanie kolorów dlatego ich diody, przebarwiające okolicę na pomarańczowo, mimo wszystko uzyskują wysokie wartości tegoż współczynnika.
Świecą ładnie, nie wpadają ani w zielony, ani w różowy. Światło ciut (naprawdę nieznacznie - zauważalne tylko gdy się widzi oba światła na raz) chłodniej od tych XM-L S6. Za to bardziej zauważalnie chłodniej od żarówki 40W (klasycznej). Napięcie przewodzenia (moc pobierana = ciepło wydzielane) znacznie wyższe niż w XM-L2.Zbychur pisze:Kolega marmez testował XT-E CRI 90, może się wypowie jak wyszły w porównaniu z XM-L2 S6, bo może faktycznie szkoda ściągać z USA.
Co do temperatury 3300K halogenów to bym się kłócił, bo temperatura i halogenowych i tradycyjnych żarówek zależy od ich konstrukcji i mocy.
Z tym, że 2800 to światło pomarańczowe to się też nie zgodzę, bo w życiu światła żarówkowego bym nie nazwał pomarańczowym. Jest to po prostu bardzo ciepłe światło o temp barw. 2800K
Światło słoneczne ma różną temperaturę zależnie od wysokości słońca, w południe to jak pisze przedmówca 4500-5500K, za to przy wschodzie i zachodzie jest znacznie cieplej, nawet cieplej niż w żarówce. I wtedy jest faktycznie bardziej pomarańczowo
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255