Powiedzmy, że mam na ten cel max 1500zł.
Szukam tabletu 10" (raczej 8 nie chcę, choć może mnie ktoś przekona, że lepszy będzie mniejszy). Koniecznie musi mieć 3G/LTE (działające z Aero2) oraz rozdzielczość FHD lub lepszą. Działanie na baterii w trybie przeglądania internetu na 3G min 6-8h. Głośniki 2 i lepiej po obu stronach urządzenia w pozycji pionowej ale to już nie jest wymóg konieczny, podobnie jak i możliwość włożenia karty µSD. Przeznaczenie głownie oglądanie filmów, surfowanie po necie oraz czasami granie.
Wyniki moich poszukiwań to:
1 Kiano Intelect 10 . Taki miałem osobiście okazję testować podczas 2h konfiguracji nowo zakupionego, dla młodego dzieciaka. Właściwie to poza czasem działania na baterii przetestowałem większość istotnych rzeczy i nie znalazłem żadnych poważnych niedogodności. Cena też bardzo przyjemna, bo 800zł.
2 Lenovo Yoga 2 10" LTE . Cena prawie 2x wyższa ale i pojemniejszy aku (9600mAh) oraz procesor Intel atom 4 rdzeniowy a nie 2 rdzeniowy, jak u Kiano. Podstawka na filmikach/zdjęciach wydaje mi się być dużym udogodnieniem.
3 Toshiba Excite Pro AT10LE-A-107 . Tutaj dla odmiany inne procesory (szczególnie do grafiki). Firma też niejako ma większe doświadczenie w produkcji sprzętu komputerowego ale laptop szwagierki, mimo szanowania, po 2 latach wylądował "w koszu". Na plus na pewno zaliczył bym największą rozdzielczość 2560x1600, co powinno przełożyć się na przyjemność podczas oglądania różnych treści. Na minus niewątpliwie wypadnie złącze ładowarki, które to nie jest standardu USB. Minusem dla Toshiby jest też wersja Androida i to, że sprzęt swoją premierę miał ok rok temu ale może to wcale nie oznacza, że jest gorszy od poprzednich propozycji ?
4
![?? ??](./images/smilies/pytajnik.gif)
Co byście wybrali na moim miejscu i dlaczego ?
EDIT:
Im więcej czytam, tym bardziej się przekonuję do Windowsa i w związku z tym dochodzą 2 opcje:
5 Lenovo Yoga 2 10" LTE sprzęt identyczny jak w p2 ale 400zł droższy i z windowsem
6Lenovo Mixx 2 tańszy od Yogi 2, większy dysk, 2 pełnowymiarowe porty USB i niższa cena ale okupione jest to gorszą baterią i czasem pracy, brakiem modemu oraz dosyć niepewnym (jak wynika z recenzji) połączeniem obu części razem.