Soosa pisze:Mam prośbę o wyjaśnienie pewnych moich niejasności:
- latarka zasilana 18650 może być zastępczo zasilana z koszyczka 3xAAA. Czemu rozwiązanie na 3xAAA jest gorsze?
Akumulatorki AAA mają małą pojemność 700mAh, i po prostu lampka nie pociągnie za długo na nich. Poza tym lepiej nosić przy sobie 1 zapasowy 18650 niż 3AAA
3xAAA równolegle podaje napięcie 4,5 V.
Równolegle to max 1,5V, szeregowo 4,5V
Według tego co jest na forumowym Wiki, 18650 daje zwykle max 4,25V. Pojemnościowo 3xAAA wypada niewiele gorzej (mam na myśli zwykłe baterie, nie aku). Czy chodzi tutaj wyłącznie o korzyść w postaci ładowania baterii czy może o inny parametr (natężenie?)?
Akumulatory 18650 Li-Ion ładuje się zwykle do 4,2V. Ważne jest jeszcze to przy jakim prądzie bateria/akumulator osiągnie deklarowaną pojemność. Dla aku 18650 oddanie prądu 1A nie stanowi większego problemu, a w latarce taki będzie pobierany w trybie max.
- cytuję, "Dwa ogniwa CR123 mieszczą się do latarek z tubami do ogniw 18650, ale trzeba sprawdzić, czy większe napięcie nie spowoduje uszkodzenia sterownika" -
Bo sterownik może być wykonany na procesorze który będzie bezpośrednio zasilany z baterii. W przypadku 1 sztuki 18650 to max 4,2Volta. Jak podepniesz 2x cr123 to może być już za dużo i procek się spali.
dwa ogniwa ustawione szeregowo będą chyba wykazywać większą pojemność, względnie natężenie (o nie chodzi?) a nie napięcie. W związku z tym napięcie dla 2xcr123 nie będzie wyższe od 18650 (CR123 ma napięcie 3 V).
Dwa ogniwa połączone szeregowo mają taką samą pojemność - czas po którym się wyczerpią jest taki sam jak dla jednego ogniwa (przy takim samym poborze prądu) , ale napięcie rośnie tyle razy ile ogniw połączymy
- na chłodno oceniając wygląda więc, że pod względem podawanego napięcia sytuacja układa się tak, że CR123<18650<3xAAA i odpowiednio do tego będzie kształtowała się moc światełka?
Pod względem napięcia tak, a moc światełka ułoży się w zależności od tego co steruje poborem prądu z akumulatora.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie moich wątpliwości i nie mieszanie z błotem z powodu mojej niewiedzy
Poszukaj na forum, na pewno znajdziesz kilka podobnych tematów.