Opis przeróbki przetwornicy 35W na 50W
Opis przeróbki przetwornicy 35W na 50W
Długo szukałem zanim udało mi się kupić przetwornice do lamp ksenonowych, które nie będą katowały palnika prądem DC na wyjściu. Na znanym w Polsce portalu aukcyjnym 99% (jeśli nie 100%) chińskich przetwornic jest właśnie DC. Udało mi się kupić przetwornice AC dopiero u źródeł - na Aliexpres.
Od razu zajrzałem do środka - jest upragniony mostek H na 4 MOSFETach. Szkoda, tylko że całość wypełniona jest w środku jakąś masą (utrudnia to ew. przeróbki...) Jednak jest ona dość krucha i po 2h dłubania udało się wyciągnąć przetwornicę, zbudowaną z 2 płytek (sterownik UC2846 i jakiś chiński kontroler o oznaczeniu H.I.D.).
Ponieważ sprawność układu jest całkiem niezła (wg. producenta >85%), przetwornica mało się grzeje, pokusiłem się o podciągnięcie mocy do 50W.
Jedyne co było do tego potrzebne to rezystor 1,5Ω 1206, który dolutowałem równolegle do istniejących (1,5Ω || 1,5Ω || 1,6Ω) w obwodzie pomiaru prądu wyjściowego palnika. Wymieniłem też elektrolity low ESR na wejściu na takie o lepszych parametrach, ale nie było to koniecznością.
Zasilanie:
-przed przeróbką: 3,37A @11,43V ~38W
-po przeróbce: 5,3A @11,1V ~59W
Poniżej zdjęcia (niestety nie zrobiłem ich po przeróbce).
Na razie testuję na palniku 35W - zobaczymy jak długo pociągnie
Od razu zajrzałem do środka - jest upragniony mostek H na 4 MOSFETach. Szkoda, tylko że całość wypełniona jest w środku jakąś masą (utrudnia to ew. przeróbki...) Jednak jest ona dość krucha i po 2h dłubania udało się wyciągnąć przetwornicę, zbudowaną z 2 płytek (sterownik UC2846 i jakiś chiński kontroler o oznaczeniu H.I.D.).
Ponieważ sprawność układu jest całkiem niezła (wg. producenta >85%), przetwornica mało się grzeje, pokusiłem się o podciągnięcie mocy do 50W.
Jedyne co było do tego potrzebne to rezystor 1,5Ω 1206, który dolutowałem równolegle do istniejących (1,5Ω || 1,5Ω || 1,6Ω) w obwodzie pomiaru prądu wyjściowego palnika. Wymieniłem też elektrolity low ESR na wejściu na takie o lepszych parametrach, ale nie było to koniecznością.
Zasilanie:
-przed przeróbką: 3,37A @11,43V ~38W
-po przeróbce: 5,3A @11,1V ~59W
Poniżej zdjęcia (niestety nie zrobiłem ich po przeróbce).
Na razie testuję na palniku 35W - zobaczymy jak długo pociągnie
- Calineczka
- Kontakt:
Te rezystory pomiarowe prądu wyjściowego są w obwodzie masy (źródła "dolnych" MOSFETów, a GND). Tam gdzie odchodzi cienka ścieżka od rezystorów do układu sterującego dałbym potencjometr 220Ω - 1k - po przecięciu jej najpierw. Czyli: suwak na przecięta ścieżkę od strony układu sterującego, dolne wyprowadzenie pot. na masę, górne na przeciętą ścieżkę od strony rezystorów. W połączenie dolnego wyprowadzenia do masy dałbym rezystor, żeby ograniczyć wartość mocy maksymalnej jaką można ustawić. Nie wiem jak się zachowa układ z takimi kombinacjami, najlepiej sprawdzić
Edit:
Przetwornicę można zmodyfikować bez wydłubywania wszystkiego. Wczoraj wziąłem się za drugą z nich. Po wykręceniu 2 śrubek, którymi jest przykręcona PCB, zdjęciu 2 klipsów na MOSFET i diodzie wyjściowej oraz objechaniu wokół nożykiem do tapet, da się odchylić płytkę z odlewu Alu. Jest dostęp do rezystorów 1,5Ω i można ustawić moc jaką się chce (ale nie zalecam więcej jak 50-60W).
Polecam wymieć pastę termoprzewodzącą pod wspomnianymi elementami w TO220, które wymagają chłodzenia.
Edit:
Przetwornicę można zmodyfikować bez wydłubywania wszystkiego. Wczoraj wziąłem się za drugą z nich. Po wykręceniu 2 śrubek, którymi jest przykręcona PCB, zdjęciu 2 klipsów na MOSFET i diodzie wyjściowej oraz objechaniu wokół nożykiem do tapet, da się odchylić płytkę z odlewu Alu. Jest dostęp do rezystorów 1,5Ω i można ustawić moc jaką się chce (ale nie zalecam więcej jak 50-60W).
Polecam wymieć pastę termoprzewodzącą pod wspomnianymi elementami w TO220, które wymagają chłodzenia.
Może się wam przydać przy takich robotach preparat do usuwania tej czarnej substancji:
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-1106
Ja używam go ciągle do lakierowanych płytek. Sprawdza się.
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-1106
Ja używam go ciągle do lakierowanych płytek. Sprawdza się.
To bardzo cenna informacja
Wiem, że są preparaty do usuwania silikonu, nie testowałem bo dość drogie (pewnie jakby były tanie to by nie działały )
Jak użyłbyś go na takiej przetwornicy? Spryskać w środku i co potem?
Obawiam się tylko, że mógłby uszkodzić np. izolację w transformatorze, czy kondensatory elektrolityczny, chyba że się mylę.
Wiem, że są preparaty do usuwania silikonu, nie testowałem bo dość drogie (pewnie jakby były tanie to by nie działały )
Jak użyłbyś go na takiej przetwornicy? Spryskać w środku i co potem?
Obawiam się tylko, że mógłby uszkodzić np. izolację w transformatorze, czy kondensatory elektrolityczny, chyba że się mylę.
Zawsze możesz spróbować czyścić izopropanolem, szubko odparowuje i nie pozostawia po sobie śladów.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
- pegasus_sis