Światła mijania LED CREE

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Matixs

Światła mijania LED CREE

Post autor: Matixs »

Cześć. Przeglądając allegro znalazłem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/swiatla-mijania-led-cree-h1-h7-h4-h1-h3-h11-6000lm-i4795126285.html
Zainteresowało mnie to i zastanawiam się czy taki zestaw jest w ogóle coś wart, a jeśli tak to czy jest lepszy od xenonów.
Nie chcę tego kupować bo cena jest trochę wysoka, ale ciekawi mnie Wasza opinia o tym produkcie.
ww296

Post autor: ww296 »

pomijając kwestie zogniskowania właściwego, wydaje mi się, że max co można bezpiecznie osiągnąć z 1 xm-l2 to okolice 1000 Lumenów więc dwie takie diody to da nie więcej niż 2000 Lumenów czyli tyle co standardowa żarówka H7. Biorąc pod uwagę, że geometria reflektora jest dostosowana do zwykłych żarówek to nie ma możliwości aby strumień świetlny był lepszy od żarówki żarowej.
Dodając do tego dyskusyjna kwestie chłodzenia, myślę że to jeszcze nie możliwe w tej generacji diod.
Poza tym jakość światła jest gorsza niż żarówki halogenowej (CRI niższe), ale tez ciekaw jestem jak coś takiego świeci w reflektorze.

Z drugiej strony 4 X xml-2 zasilane 3A to już jest niezły efekt (w latarce/latarkach ręcznych)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Te malutkie radiatorki mają oddać do komory silnika po 20W lub nawet po 30W? Żadnych szans na to nie ma w zimie. A co będzie, gdy w lecie jest pod klapą 60°C? :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Testowałem kiedyś takie coś, na forum jest pełny test. Poszukaj sobie i zobacz jaka to tandeta.

W chinach takie coś chodzi po 50 - 80 dolarów.
ILPT
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Temperatura pracy do 180 stopni? Hmmm...
Przy okazji, spore ma gość przebicie...
http://www.alibaba.com/product-detail/S ... 23740.html
ODPOWIEDZ