Miniaturowy miernik napięcia 3-30V
Miniaturowy miernik napięcia 3-30V
Witam wszystkich. Będzie to krótka recenzja niewielkiego woltomierza, który zakupiłem na aliexpress w cenie 1.74$. Kupiłem go z zamiarem umiejscowienia go w latarce i podłączenia do baterii. Będzie on pracował w trakcie działania latarki, zintegruję go z wyłącznikiem. Umiejscowienie w latarce będzie zależało od możliwości technicznych włożenia go od wewnątrz (w dodatkowej niewielkiej tubie). Ale o tym wszystkim będę pisał, gdy zostanie ukończone.
Parametry miernika:
-zakres pracy 3-30V
-błąd pomiaru 1%
-prąd pobierany przez pracujący miernik 8-10mA
-wyświetlacz numeryczny podświetlany na niebiesko (dostępne inne wersje kolorystyczne)
-możliwość kalibracji wyświetlanego napięcia za pomocą pokrętła na PCB
-wymiary 25 x 15 x 10mm
-temperatura pracy -10℃~ +65℃
-zasilany bezpośrednio z mierzonego źródła
Moje odczucia po podłączeniu i sprawdzeniu:
-dość dokładny pomiar (naładowana 18650 do pełna - pokazuje 4.20V, na mierniku to samo)
-czytelny wyświetlacz
-niewielkie gabaryty
-plus 100 punktów dla Chińczyków za naklejenie folii ochronnej na wyświetlacz
-to, co widzi moje oko oddaje bardziej ostatnie zdjęcie (oczywiście jest nieostre, ale nie widać tych jasnych, niepodświetlonych pól), więc czytelność jest bardzo wysoka
Parametry miernika:
-zakres pracy 3-30V
-błąd pomiaru 1%
-prąd pobierany przez pracujący miernik 8-10mA
-wyświetlacz numeryczny podświetlany na niebiesko (dostępne inne wersje kolorystyczne)
-możliwość kalibracji wyświetlanego napięcia za pomocą pokrętła na PCB
-wymiary 25 x 15 x 10mm
-temperatura pracy -10℃~ +65℃
-zasilany bezpośrednio z mierzonego źródła
Moje odczucia po podłączeniu i sprawdzeniu:
-dość dokładny pomiar (naładowana 18650 do pełna - pokazuje 4.20V, na mierniku to samo)
-czytelny wyświetlacz
-niewielkie gabaryty
-plus 100 punktów dla Chińczyków za naklejenie folii ochronnej na wyświetlacz
-to, co widzi moje oko oddaje bardziej ostatnie zdjęcie (oczywiście jest nieostre, ale nie widać tych jasnych, niepodświetlonych pól), więc czytelność jest bardzo wysoka
-
mierzyłeś ten prąd? w/g mnie minimum 5-10mA idzie na każdy segment samego wyświetlacza, więc 10mA dla całego miernika jest raczej niemożliwe. Sprawdź jak masz jakiś miernik z amperomierzem.robak1989 pisze:-prąd pobierany przez pracujący miernik 8-10mA
Tego typu mirniki panelowe stosuje się do urządzeń sieciowych, dla bateryjnych to marnowanie energii.
Tu masz chyba najmniejszy za normalne pieniądze(0,28"):mantech pisze:A ja mam pytanie: czy istnieją mierniki tego typu ,ale jeszcze mniejsze?
http://www.ebay.com/itm/micro-3-digits- ... 3f40396054
Kolega z pierwszego postu ma 0,36"
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Jak się z tego mierniczka zdejmie folię to jest matowy i nawet w słońcu czytelny.
Są dwa rodzaje tych mierników - jeden ma automatycznie zmieniany zakres pomiarowy (2,50-9,99V i 10,0-30,0V), jest bardzo dokładny i szybko reaguje na zmiany napięcia, on w wersji 0,36" (a taki jest chyba na zdjęciu w pierwszym poście) pobiera ok 15-18mA (czerwony)
Drugi rodzaj ma tylko jeden zakres pomiarowy, mało dokładny, powoli reaguje, za to pobiera tylko 5-7mA.
Mam jeszcze miernik o wielkości 0,28", wyraźnie mniejszy, wersja dokładna, szybka i ze zmiennym przecinkiem, pobiera 12-15mA
Kosztuje prawie dwa dolce i free shiping
http://www.ebay.com/itm/251591926373?_t ... EBIDX%3AIT
Dodałem microswitch, włożyłem w termokurcz, uszczelniłem polietylenem i zamontowałem w przerobionym Myo XP, działa tylko po przyciśnięciu.
Są dwa rodzaje tych mierników - jeden ma automatycznie zmieniany zakres pomiarowy (2,50-9,99V i 10,0-30,0V), jest bardzo dokładny i szybko reaguje na zmiany napięcia, on w wersji 0,36" (a taki jest chyba na zdjęciu w pierwszym poście) pobiera ok 15-18mA (czerwony)
Drugi rodzaj ma tylko jeden zakres pomiarowy, mało dokładny, powoli reaguje, za to pobiera tylko 5-7mA.
Mam jeszcze miernik o wielkości 0,28", wyraźnie mniejszy, wersja dokładna, szybka i ze zmiennym przecinkiem, pobiera 12-15mA
Kosztuje prawie dwa dolce i free shiping
http://www.ebay.com/itm/251591926373?_t ... EBIDX%3AIT
Dodałem microswitch, włożyłem w termokurcz, uszczelniłem polietylenem i zamontowałem w przerobionym Myo XP, działa tylko po przyciśnięciu.
- Załączniki
-
- 0,28" w czołówce z dodanym microswitchem i w termokurczu
- DSC_0044.JPG (24.27 KiB) Przejrzano 480 razy
pozdrav