Światło na broń.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
witos

Post autor: witos »

Ebola pisze:witos,
A jak zamierzasz trenować kałachem z latarką w pomieszczeniach? Bardzo mnie to ciekawi...
Pytanie chyba raczej do autora wątku a nie do mnie...
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pobór jesień 99, Żagań 2000, zawody dywizji. Jako, nie chwaląc się, najlepszy strzelec z 11 Batalionu Saperów (JW 2833, mój rekord 49 ze 100m leżąc) startowałem w konkurencji, bieg 600 w oporządzeniu i na mecie 10 strzałów do tarczy z 75m. Mój wynik z protokołu 10,10,10,10,10, 9,9,8,8,0. Łącznie dało mi to 84pkt i ostatecznie 3 miejsce. 0 dlatego że kilka osób dostało magazynki z 9 szt amunicji, ale jak to udowodnić, po 9-tym strzale zgłosiłem niewypał, ale okazało się że komora jest pusta. Zwyciężył chłopak który w protokole miał 10,10,10,9,8,7,7,7,10,10 i podliczony wynik 86 (choć to daje 88) :mrgreen: czyli punkt więcej od 2-miejsca :mrgreen:. każdy kto miał do czynienia z tabelą wyników na strzelnicy wie o co chodzi. Strzelanie nocne też przerabiałem z celami ruchomymi na dystansach 75,100,200m. Cele podświetlone z pod tablicy. Więc były dobrze widoczne i smugowymi łatwo można było korygować celność.

Ale temat nie o tym. Pomijając celność kałacha, to trzeba pamiętać o tym, że strzelanie nocą mocno się różni zwłaszcza kiedy widzisz oświetlony tylko mały fragment horyzontu. Nocą z 300m to może strzelać do stodoły, a nie w ce imitujący postać, bez lunety. Jeśli ten cel nie jest podświetlony z bliska. Chyba, że ma na przymierzenie dużo czasu. Po za tym C8 da za mało światła na takim dystansie aby w miarę szybko i sprawnie zsynchronizować oko z optyką, nie zależnie czy to muszka i szczerbinka (tu bedzie łatwiej) czy nowsze 3 okręgi współśrodkowe. Chyba, że będzie chciał tylko określić przybliżone położenie celu i pakować w niego serią, co 3-ci smugowy. 300m nocą to już dla snajpera. Realnie z C8 do 150m używając standardowych przyrządów celowniczych i jeszcze dobrze by było mieć czerwoną delikatną lampkę na czole, żeby je widzieć.

Zasugerowałbym też, wymianę szybki na poliwęglanową, szklana może ulec zniszczeniu.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

witos,
Przepraszam, źle mi się kliknęło. Pytanie było do autora.
Również byłem w wojsku, strzelałem z kałacha. Co prawda nie miałem takich sukcesów jak inni, ale swoje również wystrzelałem. Jednak wciąż nie jestem sobie w stanie wyobrazić po co taka latarka w AK-47, rozumiem w jakiejś krótkiej broni szturmowej, ale w kałachu? Liczę że autor mi odpowie na to pytanie, Pomijając fakt że moim skromnym zdaniem C8 zbyt długo przy tej broni nie wytrzyma.
tobias1

Post autor: tobias1 »

Ebola pisze:Jednak wciąż nie jestem sobie w stanie wyobrazić po co taka latarka w AK-47, rozumiem w jakiejś krótkiej broni szturmowej, ale w kałachu?
Ponieważ taki jest dostępny. I do niego wstępnie jest przewidziana latarka. Sporadycznie będzie też montowana na strzelbie winchester defender.
Ebola pisze: Pomijając fakt że moim skromnym zdaniem C8 zbyt długo przy tej broni nie wytrzyma.
Więc podrzuć inny pomysł - pierwszy post.
Zbychur pisze: używając standardowych przyrządów celowniczych
Są trytowe. Ogółem całość jest trochę zmodyfikowana.
Pyra pisze: Ja bym proponował, poszukać wśród latarek sterowanych pierścieniem.
Koszta, panie kolego, koszta. Tu chodzi o latarkę do treningu, a nie do misji specjalnych.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

tobias1 pisze:Koszta, panie kolego, koszta. Tu chodzi o latarkę do treningu, a nie do misji specjalnych.
To może warto zainwestować w coś wytrzymalszego?
Zawsze się kupuje dobrze i tanio, najpierw tanio, a później dobrze,
IMHO w tym przypadku warto sie zastanowić nad Armytek Predator.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
tobias1

To wychodzi ponad trzy razy tyle co za latarkę zamówioną od chińczyka. Czym wg was objawia się ta wytrzymałość?
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Piękna dyskusja z super offtopami i wspomnieniami się zrobiła. I jeszcze się człowiek doszkolił :-)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Szybka akrylowa wystarczy.
Na wallbuys są fajne włączniki "Żelowe" z opcją chwilowego włączenia i włączenia na stałe.
Co do przyżądów optycznych to są specjalne kredki/ farbki fruorescencyjne, którymi maluje się przyżądy optyczne.
XP-G2 w refie C8 rewelacji nie robi, zasięg taki sam jak na XM-L2 tylko mniejszy oświetlony obszar, nie testowałem po skalpie.
XP-G2 pokazuje pazur przy refie powyżej 50mm, wtedy przy prądzie 2.5-3A daje zasięg taki jak XM-L2 przy prądzie 4.5A w tym samym reflektorze.
tobias1

Ten włącznik żelowy z wallbuys rzeczywiście fajny, ale już ponad program.

Jak pisałem wcześniej, optyka na broni jest zmieniona na trytową (sama z siebie świeci w nocy).

Więc wychodzi na to, że biorę body od C8, zmieniam szybkę na poliwęglanową, daję podkładkę na driver i długie sprężynki, włącznik na kablu, jeden tryb i styka. Bo w sumie to poza wspominkami i sugestią, żeby kupić coś na broń dedykowanego to nic ciekawego nie wyszło.

PS - lubię słuchać i czytać wspomnienia o tym co ludzie robili w wojsku/policji/straży pożarnej/gdzietamjeszcze.
ODPOWIEDZ