Lutownica oporowa min. 100W - co kupić ?
Lutownica oporowa min. 100W - co kupić ?
Możecie polecić za rozsądne pieniądze lutownice oporową.
Mam do polutowania trochę pakietów, a lutowanie transformatorówką 65W trochę mnie już męczy.
Mam do polutowania trochę pakietów, a lutowanie transformatorówką 65W trochę mnie już męczy.
Zetdezet z Łodzi: http://www.zdz.lodz.pl/oferta-produktow ... ormatorowe
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Witam
Hmmm, ale po co od razu powyżej 100W. Oporowa 60 radzi sobie z całkiem grubymi kabelkami. Wadą transformatorowych, jest kompletny brak kontroli nad temperaturą, która zmienia się np. wraz ze zużyciem grota, oraz mała bezwładność cieplna.
Od dłuższego już czasu używam do wszystkiego stacji lutowniczej z kolbą, chyba 60W, i ogniwa 18650 lutuje bez najmniejszego problemu. Kwestia zmiany grota na większy...
Pozdrawiam
Hmmm, ale po co od razu powyżej 100W. Oporowa 60 radzi sobie z całkiem grubymi kabelkami. Wadą transformatorowych, jest kompletny brak kontroli nad temperaturą, która zmienia się np. wraz ze zużyciem grota, oraz mała bezwładność cieplna.
Od dłuższego już czasu używam do wszystkiego stacji lutowniczej z kolbą, chyba 60W, i ogniwa 18650 lutuje bez najmniejszego problemu. Kwestia zmiany grota na większy...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 13:51 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
-
Tylko transformatorówka . Rozgrzewa się 2 sek i ma odpowiednio większą moc do lutowania ze sobą baterii (ja akurat lutowałem AA). Stacja lutownicza może się sprawdzać, gdy masz większą robotę do polutowania. Używam ją głównie do SMD.
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 14:38 przez GanzConrad, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
„Nemo sine vitiis est”
Pozdrawiam
Wyróżniłem na czerwono a następnie poprawiłem.Mieciu pisze:Haaa mam Cię....Pyra pisze: Od dłuższego już czasu, używam do wszystkiego stacji lutowniczej z kolbą chyba 60W, i ogniwa 18650, lutuje bez najmniejszego problemu.
Popraw błędy interpunkcyjne - sobie na czerwono
„Nemo sine vitiis est”
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Z tych co podał ptja, polecam LT-100PProfessional lub LT-125.
W reszcie nie wiem dlaczego dają plastikową obejmę (na obrazku), która po dłuższym lutowaniu topi się. Można co prawda przerobić i założyć sobie np. z blachy miedzianej dając pod spód jakiś izolator, ale chyba lepiej już kupić odpowiednią.
W reszcie nie wiem dlaczego dają plastikową obejmę (na obrazku), która po dłuższym lutowaniu topi się. Można co prawda przerobić i założyć sobie np. z blachy miedzianej dając pod spód jakiś izolator, ale chyba lepiej już kupić odpowiednią.