"żarówki" LED-owe MR16 (GU 5.3)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

"żarówki" LED-owe MR16 (GU 5.3)

Post autor: Calineczka »

Witam :-)
Znajomy chce wymienić w domu jakieś 30szt halogenów 12V 50W i 35W MR16 na LED-y.
Zależy mu na zachowaniu ciepłej barwy, sporej ilości światła i jak najlepszym odwzorowaniu barw przy normalnej cenie. :mrgreen:
Przerobienie instalacji na 230V nie będzie problemem, w razie potrzeby.
Zastanawiałem się, czy produkty LedLumen są coś warte?
Możecie polecić coś, co sami widzieliście na oczy i spełnia powyższe warunki?
TomekM

Post autor: TomekM »

Witam
Nie wiem czy polecić ale tak na szybko teraz zrobiłem porównanie halogenów i odpowiedników.
Pomiary przy świetle dodatkowym stałym - porównawcze. Przyrząd LXP-1 Sonela, odległość 1m
1 Halogen 35W/230V - 416 lx - wąski punktowy, nieregularny beamshot
2 Halogen 50W/230V - 736 lx j/w
3 Zamiennik LED spectrum 6W/230V GU10 - zimna - 306lx - strumień na 120 stopni
4 Zamiennik LED spectrum 6W/230V GU10 - ciepła - 315lx - j/w.
5 zamiennik LED TB energ y 4,5W/230V GU10 - ciepła - 170 lx też dość szeroko świeci
Tylko to mam pod ręką i mogę porównać.
Mogę polecić coś z Wojnarowskich czyli 3 i 4 pozycję - światło dość przyjemne - dla mnie zimna ładniejsza.
Co prawda nie MR16 bo nie mam ale coś z mocowaniem można zrobić ;-)
A cena... cóż LEDY do najtańszych źródeł światła nie należą ...
Ostatnio zmieniony wtorek 09 wrz 2014, 22:34 przez TomekM, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

TomekM, Musisz tylko wziąć pod uwagę, że one nie mają 6W bo diody padłaby w dobę.
TomekM

Zbychur pisze:TomekM, Musisz tylko wziąć pod uwagę, że one nie mają 6W bo diody padłaby w dobę.
"Przepytam " je na tą okoliczność jutro bo już czas się powoli do domu zbierać - ostatnio przepytywałem Taśmy LED(w galerii doszły zdjęcia termowizyjne taśm z i bez silikonu) i różnie to bywa ale z tego co wiem to akurat ten producent nie ma za bardzo zawyżanych parametrów - pomierzę to napiszę.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Chodzi o to, że taki radiatorek będzie miał problem z odprowadzeniem ciepła z 6W. Mam halogenki z biedronki z diodą COB, 4,3W na oprawce GU10, poprawiłem odprowadzanie ciepła na ceramiczny radiator i jest bardzo gorący a przypuszczam że tych 4W nie mają. Swoją drogą bardzo fajnie świecą, ciepłą przyjemną barwą i CRI nie najgorsze.
TomekM

Zgadzam się, co prawda jest ceramiczny radiator ale i tak musiały by się dobrze grzać ;)
Natomiast porównując na oko LED-y dają więcej światła od tradycyjnego Halogena - dużo szerszy strumień(więcej niż 120 deklarowane) i więcej światła - czysto subiektywnie i na oko ;-)
Awatar użytkownika
skaktus

Re: "żarówki" LED-owe MR16 (GU 5.3)

Post autor: skaktus »

Calineczka pisze:Witam :-)
Znajomy chce wymienić w domu jakieś 30szt halogenów 12V 50W i 35W MR16 na LED-y.
Zależy mu na zachowaniu ciepłej barwy, sporej ilości światła i jak najlepszym odwzorowaniu barw przy normalnej cenie. :mrgreen:
Przerobienie instalacji na 230V nie będzie problemem, w razie potrzeby.
Zastanawiałem się, czy produkty LedLumen są coś warte?
Możecie polecić coś, co sami widzieliście na oczy i spełnia powyższe warunki?
Niech kolega pomyśli o oprawach wpuszczanych z ledami w miejsce obecnych, zamiast zabawy z zamiennikami na MR16. Mam akurat w domu kilka sztuk MR16 3W, mogą one zastąpić max 20W halogen, w oprawie grzeją się niemiłosiernie.

Takie coś wyjdzie drożej, ale powierzchnia oddawania ciepła jest znacznie większa:

Obrazek

Ostatnimi czasy pojawiają się nowe wynalazki z Chin - duża liczba ledów 0,2 - 0,3W na samym laminacie, upchane do granic. Mam kilka takich cudów w tzw. świeczkach ma E14, 3W. Temperatura laminatu po drugiej stronie, pod ledem to 70 st. Zalety - bez radiatora, małą powierzchnia, dużo światła, wady - żywotność liczona w miesiącach.
ILPT
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a miał ktoś do czynienia z takimi Philipsami? Wyglądają rozsądnie:
http://allegro.pl/philips-master-ledspo ... 11591.html
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Macałem na wystawie w Castoramie - parzą tak samo jak jak inne produkty. Duży plus za bardzo ładną barwę, ale minus za upchanie tylu W na tak małej przestrzeni.

Jak masz w okolicach jakiś market budowlany, skocz i zobacz co i jak.
ILPT
ODPOWIEDZ