wreszcie ruszyla 3xp7 pod wode
wreszcie ruszyla 3xp7 pod wode
witam,
po wielku wojnach z czasem, udalo mi sie odpalic latare na 3xp7.
lustro to rozwiercone alu pod 3xq5, driver od Ledima.
oryginal: http://www.gralmarine.com/ produkty ->latarki ->pierwsza pozycja GL1
po wielku wojnach z czasem, udalo mi sie odpalic latare na 3xp7.
lustro to rozwiercone alu pod 3xq5, driver od Ledima.
oryginal: http://www.gralmarine.com/ produkty ->latarki ->pierwsza pozycja GL1
Ostatnio zmieniony niedziela 11 sty 2009, 14:43 przez m-blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Calineczka
- Kontakt:
postaram sie moze dzisiaj sie uda. zrobilem dwie sztuki, jedna juz probuje puscic dalej, sprawuje sie poki co bardzo fajnie, driver Ledima jest niezastapiony:D korci mnie zeby pogrzebac ze zmiana trybow, ale jakos dobrze plytke upchnalem i mi sie juz nie bardzo chce:)
wlasnie jestem na etapie zamawiania fajnych soczewek do p7,. dam znac jak cos przyjdzie.
Cena ok 5 funtow za szt.
najchętniej to bym wpakował z 5 ledów do takiej obudowy, bo o ile wcześniej sądziłem ze aku dostaje w dupe, to teraz mierzyłem i wychodzi ok 1A na 3 diody, więc spokojnie 6sztr by poszło, tylko problem chłodzenia i obudowy - nie chce mi się robić samemu, gotowa jest bardzo dobrze wykonana i chyba więcej jak 3 póki co się nie zmieści.
wlasnie jestem na etapie zamawiania fajnych soczewek do p7,. dam znac jak cos przyjdzie.
Cena ok 5 funtow za szt.
najchętniej to bym wpakował z 5 ledów do takiej obudowy, bo o ile wcześniej sądziłem ze aku dostaje w dupe, to teraz mierzyłem i wychodzi ok 1A na 3 diody, więc spokojnie 6sztr by poszło, tylko problem chłodzenia i obudowy - nie chce mi się robić samemu, gotowa jest bardzo dobrze wykonana i chyba więcej jak 3 póki co się nie zmieści.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Michale, nie odbierz mojej pisaniny jako "czepialstwa", bo nie w tym rzecz
Piszesz, że z aku 13,2-14,4V bierze Ci około 1A. Daje to zatem 13-14W mocy pobieranej. W diody idzie pewnie max 10W. To oznacza, że te 3 diody diody P7 połączyłeś równolegle. Wniosek - każda dostaje okioło 0,9A prądu. Przy połączeniu szeregowym otrzymałbyś 2,7A w każdą diodę, ale z aku przetwornica ciągnęłaby jakieś 40W mocy, czyli koło 3A prądu. Przy połączeniu szeregowym ilość światła wzrośnie pewnie ze 2,5 raza
Piszesz, że z aku 13,2-14,4V bierze Ci około 1A. Daje to zatem 13-14W mocy pobieranej. W diody idzie pewnie max 10W. To oznacza, że te 3 diody diody P7 połączyłeś równolegle. Wniosek - każda dostaje okioło 0,9A prądu. Przy połączeniu szeregowym otrzymałbyś 2,7A w każdą diodę, ale z aku przetwornica ciągnęłaby jakieś 40W mocy, czyli koło 3A prądu. Przy połączeniu szeregowym ilość światła wzrośnie pewnie ze 2,5 raza
- Calineczka
- Kontakt:
To jakoś bilans energetyczny nie wyjdziem-blue pisze:nie mierzylem na jednego leda, ale zakładając, że sprawdza się teoria Ledima, to powinno iść 2,7A na diode. aku jest 14.4V, albo 13.2, zalezy ogniwa nimh.
Moc dostarczana 14,4V*1A=14,4W, pobierana 3,5V(Vf diody)*2,7A*3szt=28, 35W na oko.
Perpetum jakieś wyszło
nie ma stresu czepianie się jest wskazane diody sa polaczone szeregowo, zasilanie docelowo ma byc 14.4V.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 sty 2009, 12:55 przez m-blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Calineczka
- Kontakt:
normalnie chcecie mnie wykończyć, ledwo sie zabrałem za skończenie a już mam rozbierać dam znać wieczorem co i jak
Tak sie zastanawiam - w podłączeniu filozofii nie ma, ale rzeczywiscie nie zwrocilem uwagi na ten prad... więc albo problem z driverem, albo mój magiczny miernik za 8zł zle prąd mierzy... żeby nie było - lepszy mam w samochodzie
Tak sie zastanawiam - w podłączeniu filozofii nie ma, ale rzeczywiscie nie zwrocilem uwagi na ten prad... więc albo problem z driverem, albo mój magiczny miernik za 8zł zle prąd mierzy... żeby nie było - lepszy mam w samochodzie
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Calineczka
- Kontakt:
Juz z nim pisalem, powinno byc ok. stawiam, ze miernik moze pokazywac glupoty a ja sie nie zastanowilem ze zle gada:) swoja droga mysle nad zakupem kartry pomiarowej do lapka, albo jakiegos taniego miernika z rs, to by sie ladnie pomiary robilo:)
driver Edima wlasnie pod p7 na wyjsciu 2.7A.
zakladajac ze na wejsciu bylo faktycznie 14v , to na wyjsciu z 12 powinien byc max prad.
podlaczenie proste jak drut, wiec miernik ( awaria) by byla najlepszym rozwiazaniem:)
http://www.allegro.pl/item521933157_prz ... 7_ssc.html
driver Edima wlasnie pod p7 na wyjsciu 2.7A.
zakladajac ze na wejsciu bylo faktycznie 14v , to na wyjsciu z 12 powinien byc max prad.
podlaczenie proste jak drut, wiec miernik ( awaria) by byla najlepszym rozwiazaniem:)
http://www.allegro.pl/item521933157_prz ... 7_ssc.html
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Calineczka
- Kontakt:
Hmm, zapytaj Edima o ile wyższe musi byc napięcie zasilające. To jest step-down, musi miec jakiś spadek napięcia a ty masz 3 ledy w szeregu, przy dobrym Vf rzędu 3,6V masz 11,1V na ledach a na akkusie pewnie 12V pod obciązeniem w czasie pracy. Może byc "mało" napięcie wejściowego , zmierz sobie dokładnie jak to u Ciebie wychodzi.