Chcę stworzyć lampę rowerową zasilaną z dynama w piaście, jako źródła światła zamierzam użyć diody Cree XP-G R5 Cool White. Mam zamiar posłużyć się schematem nr 6 ze strony pilom.com pozwole sobie wstawić ten schemat:
![Obrazek](http://pilom.com/BicycleElectronics/dynamo1sbp.gif)
1. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to się dzieje że dioda która powinna być zasilana napięciem ok 3V DC jest zasilana z 6V AC ? Za samą przemianę z AC>DC jest odpowiedzialny mostek prostowniczy i to rozumiem ale jak to się dzieje że po mimo dwa razy większego napięcia dioda się nie spali? A może za mostkiem prostowniczym panuje inne napięcie niż zakładane przeze mnie 6V jeśli tak to w jaki sposób to się dzieje?
2.Czy ktoś wie gdzie można kupić kondensatory C2 i C3 3300uF 35V low-ESR, niestety takiego nigdzie nie znalazłem, są ale do komputera, na mniejsze napięcie.
3. Czy jeśli podłącze równolegle do dynama istniejącą już tylną lampkę z czerwoną diodą led to nic się nie spali ? równolegle tzn analogicznie jak lampkę przednią, oraz analogicznie jak na schemacie nr 4, tylko nie będę budował swojej tylnej lampki a wykorzystam istniejącą .
Z góry dziękuję za odpowiedź.
konrad01