Szybka recenzja ładowarki liitokala lii-260
Szybka recenzja ładowarki liitokala lii-260
Jako że zamówiłem z aliexpress to cudo: http://www.aliexpress.com/item/Liitokal ... 29810.html które w końcu po ponad miesiącu oczekiwania dotarło do mnie na miejsce chciałem się na szybko podzielić pierwszymi wrażeniami
Budowa:
Ładowarka sprawia dobre wrażenie, budową przypomina znane ładowarki technoline bc700.
Wszystko jest dobrze spasowane, styki chodzą dobrze w prowadnicach, ładowarka przyjmuje bez problemu ogniwa od 16340 do 26650
W komplecie mamy zasilacz sieciowy i samochodowy (wpinany w gniazdko zapalniczki)
Jedyny zarzut to słabo czytelny wyświetlacz - trzeba patrzeć pod odpowiednim kątem żeby było dobrze widać komunikaty.
Funkcje:
Ładowarka ma następujące funkcje:
2 niezależne kanały
2 prądy ładowania 0.5A i 1A
Funkcję pomiaru rezystancji ogniwa
Funkcję rozładowania - prąd 0.5A
Funkcję pomiaru pojemności (podczas rozładowywania ogniwa)
Można jednocześnie w jednym kanale ładować a w drugim rozładowywać ogniwo
Ładowarka wyświetla aktualne napięcie na ogniwie oraz czas ładowania/rozładowania baterii.
Jak to działa?
A no działa bdb, ładuje idealnie do 4.2v, pomiar pojemności wydaje się być ok, ogniwo UF 16340 protected przy rozładowywaniu prądem 1A wykazało pojemność 588 mAh zamiast deklarowanych 880.
Aktualnie jestem w trakcie pomiaru 18650 panasonic NCR 3400mAh.
Ładowareczka zastąpi u mnie ultrafire wf-139 który zresztą też się do tej pory idealnie sprawował
Budowa:
Ładowarka sprawia dobre wrażenie, budową przypomina znane ładowarki technoline bc700.
Wszystko jest dobrze spasowane, styki chodzą dobrze w prowadnicach, ładowarka przyjmuje bez problemu ogniwa od 16340 do 26650
W komplecie mamy zasilacz sieciowy i samochodowy (wpinany w gniazdko zapalniczki)
Jedyny zarzut to słabo czytelny wyświetlacz - trzeba patrzeć pod odpowiednim kątem żeby było dobrze widać komunikaty.
Funkcje:
Ładowarka ma następujące funkcje:
2 niezależne kanały
2 prądy ładowania 0.5A i 1A
Funkcję pomiaru rezystancji ogniwa
Funkcję rozładowania - prąd 0.5A
Funkcję pomiaru pojemności (podczas rozładowywania ogniwa)
Można jednocześnie w jednym kanale ładować a w drugim rozładowywać ogniwo
Ładowarka wyświetla aktualne napięcie na ogniwie oraz czas ładowania/rozładowania baterii.
Jak to działa?
A no działa bdb, ładuje idealnie do 4.2v, pomiar pojemności wydaje się być ok, ogniwo UF 16340 protected przy rozładowywaniu prądem 1A wykazało pojemność 588 mAh zamiast deklarowanych 880.
Aktualnie jestem w trakcie pomiaru 18650 panasonic NCR 3400mAh.
Ładowareczka zastąpi u mnie ultrafire wf-139 który zresztą też się do tej pory idealnie sprawował
Ostatnio zmieniony sobota 14 cze 2014, 10:41 przez igi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomiary w trakcie, niestety po jakimś czasie ładowarka zmniejsza prąd rozładowywania z 1A na 0.5A więc trochę to jeszcze potrwa
Ok ładowarka zmierzyła 3165 mAh - Trochę mało jak na to ogniwo... Sprawdzę je dla porównania ładowarką modelarską
EDIT
Sprawdziłem dokładnie i ładowarka rozładowuje prądem 0.5A, a wybierając przy rozładowaniu prąd 1A ustalamy po prostu jakim prądem nam naładuje ogniwo po rozładowaniu.
Pozdrawiam
Ok ładowarka zmierzyła 3165 mAh - Trochę mało jak na to ogniwo... Sprawdzę je dla porównania ładowarką modelarską
EDIT
Sprawdziłem dokładnie i ładowarka rozładowuje prądem 0.5A, a wybierając przy rozładowaniu prąd 1A ustalamy po prostu jakim prądem nam naładuje ogniwo po rozładowaniu.
Pozdrawiam
Witam
Na HK Eco Six wyszło 3005 mAh tyle że ona rozładowuje do 3.0V więc przy rozładowaniu do 2.8 wyniki mogły by być podobne. I tu się rodzi pytanie dlaczego NCR tak słabo wypadła
Muszę sprawdzić jeszcze drugą sztukę.
Sprzedawane kiedyś na forum hi-max 2600 wg ładowarki mają 2503 mAh
NCR18650 2900 mAh - po zmierzeniu wyszło 2723 mAh.
Poza NCR18650B wszystkie ogniwa używane dość często, mają po 2-3 lata.
[ Dodano: 16 Czerwiec 2014, 22:39 ]
EDIT
druga NCR18650B - 3196 mAh trochę brakuje do deklarowanych 3400
[ Dodano: 16 Czerwiec 2014, 23:05 ]
EDIT2
Doczytałem że NCRki można rozładowywać do 2.5v - stąd rozbieżność pomiędzy faktyczna a deklarowaną pojemnością . Czyli ładowarka mierzy poprawnie.
Na HK Eco Six wyszło 3005 mAh tyle że ona rozładowuje do 3.0V więc przy rozładowaniu do 2.8 wyniki mogły by być podobne. I tu się rodzi pytanie dlaczego NCR tak słabo wypadła
Muszę sprawdzić jeszcze drugą sztukę.
Sprzedawane kiedyś na forum hi-max 2600 wg ładowarki mają 2503 mAh
NCR18650 2900 mAh - po zmierzeniu wyszło 2723 mAh.
Poza NCR18650B wszystkie ogniwa używane dość często, mają po 2-3 lata.
[ Dodano: 16 Czerwiec 2014, 22:39 ]
EDIT
druga NCR18650B - 3196 mAh trochę brakuje do deklarowanych 3400
[ Dodano: 16 Czerwiec 2014, 23:05 ]
EDIT2
Doczytałem że NCRki można rozładowywać do 2.5v - stąd rozbieżność pomiędzy faktyczna a deklarowaną pojemnością . Czyli ładowarka mierzy poprawnie.
Raczej nie starte tylko w ogóle nie nadrukowane
PS-W trakcie rozładowania cała energia idzie na tranzystory, dlatego przydało by im się chodziarz kawałek blaszki dać bo inaczej po czasie spłoną
PS-W trakcie rozładowania cała energia idzie na tranzystory, dlatego przydało by im się chodziarz kawałek blaszki dać bo inaczej po czasie spłoną
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 lip 2014, 02:35 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
- Calineczka
- Kontakt:
Zamówiłem też i czekam, wygląda ciekawie:) Ładowarka ma pomiar rezystancji ogniwa, można tak oszacować stopień zużycia, tylko że nie wiem jak odczytać wynik;) jaki zakres świadczy o dobrej kondycji, a jaki o złej? Czytałem w innej recenzji, że jest jakiś kłopot z tą funkcją - zamieszanie z jednostkami Ohm i mR. O co chodzi?>
Pewności nie mam, wnioskowałem po budowie "imaxów" i innych gdzie całość odkłada się na tranzystorach. tutaj mamy dwa, więc byc może jeden akumulator i jeden tranzystor, który z kolei może "działać" w parze z rezystoremCalineczka pisze:A skąd ta pewność? Miałeś, mierzyłeś? Bo na zdjęciu wyraźnie widać rezystory dużej mocy, R330.skaktus pisze:PS-W trakcie rozładowania cała energia idzie na tranzystory, dlatego przydało by im się chodziarz kawałek blaszki dać bo inaczej po czasie spłoną
Ten kto ma, niech pomierzy
ILPT
Gdyby ktoś ściągał taką dla siebie, to chętnie się dorzucę i bym wziął jedną sztukę dla siebie.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Te rezystory mogą robić za bocznice od pomiaru prądu.Calineczka pisze:A skąd ta pewność? Miałeś, mierzyłeś? Bo na zdjęciu wyraźnie widać rezystory dużej mocy, R330.skaktus pisze:PS-W trakcie rozładowania cała energia idzie na tranzystory, dlatego przydało by im się chodziarz kawałek blaszki dać bo inaczej po czasie spłoną
A tak w ogóle to nie lepiej kupić modelarską "szóstkę" ?
Cena ta sama a moc 50W, po wgraniu alternatywnego FW mamy milion funkcji(w tym pomiar IR).