Aliexpress - jak kupować żeby nie "wtopić" ?
Aliexpress - jak kupować żeby nie "wtopić" ?
Witam.
Kupowałem już na DX, Kai, FT ale na Aliexpress nigdy. Rzecz rozbija się o takie coś:
http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot ... 70728.html
Jakie formy wysyłki wybierać, na co zwracać uwagę, jak szukać itd ...
Dzięki za każdą wskazówkę.
Kupowałem już na DX, Kai, FT ale na Aliexpress nigdy. Rzecz rozbija się o takie coś:
ILPT
Sprzedawcy na aliexpress wysyłają z trackingiem.
Jest też system działający podobnie jak paypal, co do ochrony. Sprzedający dostaje kasę jeżeli potwierdzisz że zakup jest ok.
Oczywiście ważna sprawa to komentarze od kupujących.
Jak coś jest w mega okazyjnej cenie to na pewno ściema.
Miałem przygodę ale aliexpress zwróciło kasę
Ogólnie nie jest źle, ryzyko jak to z chińczykami, wiele zależy od sprzedawcy niż samego serwisu, aliexpress to takie chińskie allegro.
Jest też system działający podobnie jak paypal, co do ochrony. Sprzedający dostaje kasę jeżeli potwierdzisz że zakup jest ok.
Oczywiście ważna sprawa to komentarze od kupujących.
Jak coś jest w mega okazyjnej cenie to na pewno ściema.
Miałem przygodę ale aliexpress zwróciło kasę
Ogólnie nie jest źle, ryzyko jak to z chińczykami, wiele zależy od sprzedawcy niż samego serwisu, aliexpress to takie chińskie allegro.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- smokuxx1987
Ostatnio kupiłem kinga 6x XM-L za 18 dolarów.
Paypal skasował dokładnie 57 zł z konta.
Po 2 tygodniach patrze na konto a tam jakaś wpłata z aliexpress.
Na maila nic nie napisali.
Towar był normalnie dostępny.
Zapłaciłem 57 zł a zwrócili mi na konto 52 zł niby te 5 zł to żadne pieniądze ale wątpie żeby była taka różnica w kursie dolara.
Jak tak na każdym 5 zł kasują to ja dziękuje za taki sklep.
Po 2 tygodniach patrze na konto a tam jakaś wpłata z aliexpress.
Na maila nic nie napisali.
Towar był normalnie dostępny.
Zapłaciłem 57 zł a zwrócili mi na konto 52 zł niby te 5 zł to żadne pieniądze ale wątpie żeby była taka różnica w kursie dolara.
Jak tak na każdym 5 zł kasują to ja dziękuje za taki sklep.
Problem z Aliexpresem i płatnościami tam polega na tym, że płacimy kartą (czyli pobierana jest z naszego konta dana kwota PLN w przeliczeniu kupna danej waluty). W przypadku zwrotu od sprzedawcy lub serwisu, po nieudanym zakupie, na nasze konto wraca ta sama kwota ale w walucie zakupy (bank przelicza to jako kurs zakupu np. dolara i stąd rozbieżność między tym co zostało pobrane w PLN a tym co zaksięgowano z powrotem).
Sometimes darkness can show you the light
Dlatego lepiej płacić kartą walutową - koszt takiej karty w BZWBK to 10USD/rok (pierwszy rok za darmo).Bocian pisze:Problem z Aliexpresem i płatnościami tam polega na tym, że płacimy kartą (czyli pobierana jest z naszego konta dana kwota PLN w przeliczeniu kupna danej waluty). W przypadku zwrotu od sprzedawcy lub serwisu, po nieudanym zakupie, na nasze konto wraca ta sama kwota ale w walucie zakupy (bank przelicza to jako kurs zakupu np. dolara i stąd rozbieżność między tym co zostało pobrane w PLN a tym co zaksięgowano z powrotem).
Ja kupuję bardzo dużo z aliexpress, miałem kilka przypadków gdzie dostałem nie to co chciałem - podrobione karty micro sd 64gb, ale za każdym razem oddali kasę. U mnie np wróciło więcej niż zapłaciłem - wszystko kwestia kursu walut w danym momencie.
A kupować tylko od takich co mają pozytywne komentarze, ja brałem nawet od takich co mieli ich niewiele, np 10 i zawsze było ok.
A kupować tylko od takich co mają pozytywne komentarze, ja brałem nawet od takich co mieli ich niewiele, np 10 i zawsze było ok.
ALI jako takie nie akceptuje Paypalla. Rozumiem, że płaciłeś bezpośrednio sprzedawcy. Jak to wygląda z punktu widzenia składania zamówienia? Porozumiewasz się ze sprzedającym i kupujesz poza platformą?smokuxx1987 pisze:Ostatnio kupiłem kinga 6x XM-L za 18 dolarów.
Pozdrawiam
- smokuxx1987
Miałem kilka przypadków zwrotu pieniędzy z Aliexpress z różnych przyczyn. Nigdy nie zdarzyło mi się aby oddali mniej niż pobrali... Serwis to rzeczywiście odpowiednik naszego Allegro.
smokuxx1987, ja też kupiłem tego SRK i oddali mi dokładnie tyle ile zabrali więc nie wiem z czego wynikała u Ciebie ta różnica. Miałem też przypadek z innym Kingiem, że sprzedawca pomylił się i wystawił latarkę w podejrzanie niskiej cenie ale posiadał 100% pozytywnych komentarzy więc dokonałem zakupu. Krótko po tym otrzymałem info od sprzedającego że pomylił cenę i mam do wyboru albo zwrot kasy albo dopłatę (uwzględnili rabat w wyniku zaistniałej sytuacji). Wybrałem zwrot pieniędzy i otrzymałem przelew minimalnie wyższy od tego co pobrano mi z konta Także każda sytuacja na Ali jest inna. Tak czy owak, nie obawiam się tam kupować bo wiem że w razie czego otrzymam zwrot pieniędzy.
smokuxx1987, ja też kupiłem tego SRK i oddali mi dokładnie tyle ile zabrali więc nie wiem z czego wynikała u Ciebie ta różnica. Miałem też przypadek z innym Kingiem, że sprzedawca pomylił się i wystawił latarkę w podejrzanie niskiej cenie ale posiadał 100% pozytywnych komentarzy więc dokonałem zakupu. Krótko po tym otrzymałem info od sprzedającego że pomylił cenę i mam do wyboru albo zwrot kasy albo dopłatę (uwzględnili rabat w wyniku zaistniałej sytuacji). Wybrałem zwrot pieniędzy i otrzymałem przelew minimalnie wyższy od tego co pobrano mi z konta Także każda sytuacja na Ali jest inna. Tak czy owak, nie obawiam się tam kupować bo wiem że w razie czego otrzymam zwrot pieniędzy.
Re: Aliexpress - jak kupować żeby nie "wtopić" ?
Ja na Aliexpress kupiłem już ponad 40 przedmiotów w tym ponad 10 telefonów - bezproblemowo. Oczywiście kupujemy od sprawdzonych sprzedawców i po normalnej cenie (te podejżanie niskie to fake). Przy wyborze sprzedawcy patrzymy na feedback-i, z linka powyżej jest OK. To nie jest sklep, wiec każdy sprzedawca może mieć inne podejście do terminu wysyłki/procedury reklamacji.skaktus pisze:Witam.
Płacę kartą walutową z AliorSync - zakup w Walutomacie. Bez opłat za konto.
Mam konto złotówkowe - 0zł za prowadzenie, 0zł za kartę, 0zł za wypłatę we wszystkich bankomatów.Veldrinn pisze:medyk81, a ile kosztuje transakcja w Aliorze (TM Finanse)? 5 zł (jak za wypłatę w banku za granicą) czy 35 zł (przelew zagraniczny)?
2gie konto walutowe (dolar) i również brak opłat za karte i prowadzenie konta - nie wiem jak bankomat.
Na Ali i Fasttech płace kartą przypisaną do konta - bez prowizji. Na rachunku walutowym mam zawsze niewielką kwotę przelaną wcześniej z walutomatu - nie ma obawy, że mi ktoś wyczyści.
Nie ma również żadnych kruczków typu: minimalna kwota transakcji aby było bez opłat itp.
pytanie
Witam wszystkich serdecznie!
Od niedawna kupuję na ali, dostałam towar niezgody z opisem etc, sprzedawca zgodził się nazwrot 3/4 sumy i zapytał czy mam paypala, co powinnam zrobić w tej sytuacji? za 8 dni konczy sie ochrona
Proszę o rady!
Od niedawna kupuję na ali, dostałam towar niezgody z opisem etc, sprzedawca zgodził się nazwrot 3/4 sumy i zapytał czy mam paypala, co powinnam zrobić w tej sytuacji? za 8 dni konczy sie ochrona
Proszę o rady!