Latarka ala Fenix TK35, 2x18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

GozDD, na 100% host z DXa ma kompatybilne podzespoły ze sterownikiem Grega.

:arrow: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=96559#96559
GozDD

Post autor: GozDD »

Ok, dzięki bardzo za informacje.
W takim razie pora zamówić nową zabawkę ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Na 2 li-ion czy to szeregowo czy równolegle, jak komu pasuje, jeden pieron,
polecam
http://intl-outdoor.com/ld2c-3a-12-cell ... p-732.html
lub
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13384
Mam i polecam.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

'GozDD' szuka klona TK35, a to oznacza sterowanie dwoma przyciskami, do czego zalinkowany wyżej sterownik raczej się nie nadaje.

@GozDD - nowy procesor eliminuje PWM, ale zostaje jeszcze jedna wada - brak regulacji. No i trzeba się pobawić z lutownicą.
GozDD

Pisałem coś ala TK35, bardziej zależy mi na dwóch ogniwach obok siebie, niż dwóch przyciskach. Aczkolwiek z wszystkich propozycji najsensowniejszy wydaje mi się właśnie klon, więc taki driver odpada.
@phantom - co masz na myśli jako "brak regulacji"? Widziałem, że Greg jest w stanie zaprogramować tryby jakie się komu podoba. Zabawa lutownicą mi nie straszna, już dużo mniejsze elementy lutowałem ;)
Awatar użytkownika
phantom

Mam na myśli to, że jasność będzie spadać wraz z czasem/rozładowaniem ogniw.
GozDD

A to trochę mnie zmartwiłeś. Miałem nadzieję, że skoro zasilanie 2S i przetwornica, to jasność będzie stała. Chyba, żeby driver od MRelektronik, jak już mówiłem, z prądem powiedzmy 3.5-4A :twisted:

PS. O ile się tam zmieści...
Awatar użytkownika
phantom

To właśnie wg komentarzy na DX to regulacji brak. Nie wiem, choć wątpię, czy wersje z inncyh sklepów są lepsze pod tym względem.
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Phantom, to dziwne. Miałem kilka sztuk z kai, cnqualitygoods i DX'a i wszystkie trzymały jasność samego końca.
Do tego wszystkie miały identyczną budowę wewnątrz. Być może teraz zmienili bebechy :roll:
Awatar użytkownika
phantom

Przepisałęm tylko komentarz z DX, sam nie sprawdzałem (choć jeden klon u mnie leży).
GozDD

Cóż, pozostaje zamówić i samemu się przekonać jak to z nimi jest. Najwyżej będę kombinować z innym driverem.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

phantom pisze:'GozDD' szuka klona TK35, a to oznacza sterowanie dwoma przyciskami, do czego zalinkowany wyżej sterownik raczej się nie nadaje.
Padały różne propozycje, nie tylko klona TK35, dlatego zasugerowałem ten driver. Nie stoi też chyba nic na przeszkodzie, aby sterowanie odbywało się jednym włącznikiem lub drugi zastosować jako przerywacz obwodu i będzie zmieniał tryby. Nie wiem jakie w klonie są włączniki, czy zwykłe kliki czy microswitch'e, wszystko jednak można dopracować.

GozDD, Co do sterownika MRElektronik model MR2007, to jest bardzo elastyczna konstrukcja, tylko musisz najpierw z chłopakami dogadać się czego potrzebujesz. Kolega Robert K. z naszego forum przygotuje Ci driver pod odpowiednie zasilanie, dobierze dławik tak aby sprawność była jak największa, zastosuje tryby według Twojego upodobania. Sterownik działa na włącznik mechaniczny ale po dołożeniu odpowiedniej płytki obsługuje również włączniki chwilowe. Zanim zaczniesz zgadywać, dopytaj projektantów drivera czy są w stanie zrobić sterowanie na 2 włączniki, jak w TK35. Driver ma średnice 32mm i wysokość 11mm, przed chwilą mierzyłem, mały nie jest. Dopytaj posiadaczy klona czy tam wejdzie.
GozDD

Wiem, że driver jest dość sporawy, ale i parametry ma przyzwoite :)
Właśnie o to mi chodziło - wiem, że trzeba dołożyć małą płytkę z uC, zastanawiałem się tylko czy załatwiać to u MRelektronik, czy kto inny to robi i jakie są tego koszty. Trochę w elektronice i programowaniu siedzę, ale nie na tyle, by sobie samemu z tym poradzić. Z tego co mi wiadomo to sterowanie dwoma przyciskami nie będzie żadnym problemem. Włączamy zasilanie dużym guzikiem, latarka startuje z najniższego poziomu, a następnie mniejszym zmieniamy tryby.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

GozDD pisze:...Z tego co mi wiadomo to sterowanie dwoma przyciskami nie będzie żadnym problemem. Włączamy zasilanie dużym guzikiem, latarka startuje z najniższego poziomu, a następnie mniejszym zmieniamy tryby.
Ten rodzaj sterowania jest zastosowany w Yezl Y3
Przycisk na dupce włącza latarke, przycisk pod kciukiem mikrostyk zmienia tryby.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli jest włącznik mechaniczny i 2gi mikroswitch, do tego dużo miejsca na driver, to można wg mnie się zabawić i zrobić coś fajnego na AMCkach, znacznie ciekawszego niż MR2007. Składając do kupy 2 modyfikacje AK47 i Nanjg 105C autorstwa Pyry i dokładając do tego obsługę mikroswitcha można stworzyć "potwora" z prądem pod 4A i jednocześnie (rozdzielając AMCki na 2 grupy) uzyskać niskie tryby przy dużej sprawności elektrycznej. Z mojego doświadczenia z MRelektronikiem wiem, iż na rozwiązania inne niż posiada gotowe, możesz się nie doczekać.
Głównym wyłącznikiem można np sterować grupami (po szybkim wyłączeniu i włączeniu) natomiast małym zmieniać tryby w danej grupie a to wszystko programistycznie masz na forum gotowe w 80%. Pozostałe 20% to to dodanie 2giego guzika i połączenie linijek kodu w 1 całość.
ODPOWIEDZ