lampa rowerowa 30w

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
tumich

lampa rowerowa 30w

Post autor: tumich »

Witam. Mam w planie zrobić lampę przednią z diody Led 30w takiej jak na tej aukcji http://allegro.pl/dioda-led-30w-biala-n ... 52221.html czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Czy kolimator podobny do lampek z diod cree by się nadał? Dzięki z góry za odp.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 kwie 2014, 23:47 przez tumich, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ta dioda ma znacznie większy rozmiar niż diody Cree. Jedynie możesz znaleźć reflektory, jak np te, które oferuje sprzedawca tych diod. Daje to ponoć skupienie 60 stopni ale nie ma żadnych zdjęć ukazujących dokładne skupienie wiązki, raczej na rowerze nie będzie zachwycało ale kto wie. 2900lm jakie ma generować ta dioda jest tylko marzeniem sprzedawcy, dodając straty na optyce będzie może połowa z tego. 30V zasilania nie wróży dużej sprawności elektrycznej całego układu, chyba, że zastosujesz wyższe napięcie a nie będziesz podbijał z niższego. Ogólnie rozwiązanie raczej się na rowerze nie sprawdzi.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.
Z czego chcesz to zasilać?
Jak dla mnie, ta dioda do lampki rowerowej w ogóle się nie nadaje.
Problematyczne zasilanie, duże rozmiary optyki i samej diody (bo dioda znacznie większa niż np XM-L), pewnie mały wybór optyk.
Ta dioda może się nadać ale tylko jako oświetlenie stacjonarne.
Chcesz zbudować coś konkretnego to użyj XM-L2, tak ze 2-4szt. Do niej dostaniesz masę różnego rodzaju optyk o różnym rozkładzie światła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
tumich

Może faktycznie racja. Mam solarstorma x2 z Aliexpress, ale szukam jeszcze czegoś mocniejszego.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jeżeli już nie kilka sztuk XM-L(2) a koniecznie jedną diodę większej mocy, to lepiej Cree MT-G2 i prąd 5A ją się da dość sensownie skupić (na rower oczywiście, nie na szperacz). No ale trzeba i tak reflektor z 5-6cm. Fajne skupienie uzyskałem z reflektora od Maglite D, tylko może trochę za szeroki spill, a może nie ;)

[ Dodano: 29 Kwiecień 2014, 11:24 ]
Jakoś przeoczyłem, że masz już X2.
Żeby była wyraźnie mocniejsza od X2, to powinna dawać realnie przynajmniej dwa razy więcej światła, to najlepiej z 4 XM-Le, jeżeli tylko 3 to na przynajmniej 3A (trudne do chłodzenia! Szczegolnie na postoju!) Wspomniany przeze mnie MT-G2@5A powinien być jaśniejszy, ale może to być dalej za mało i dalej będzie to dioda trudna do skupienia. Lepiej kilka XM-Lelek z dobrze dobranymi różnymi optykami; bo dobry rozkład często więcej daje niż dodatkowe lumeny.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 kwie 2014, 17:26 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

ElSor pisze:Ta dioda ma znacznie większy rozmiar niż diody Cree. Jedynie możesz znaleźć reflektory, jak np te, które oferuje sprzedawca tych diod. Daje to ponoć skupienie 60 stopni ale nie ma żadnych zdjęć ukazujących dokładne skupienie wiązki, raczej na rowerze nie będzie zachwycało ale kto wie. 2900lm jakie ma generować ta dioda jest tylko marzeniem sprzedawcy, dodając straty na optyce będzie może połowa z tego. 30V zasilania nie wróży dużej sprawności elektrycznej całego układu, chyba, że zastosujesz wyższe napięcie a nie będziesz podbijał z niższego. Ogólnie rozwiązanie raczej się na rowerze nie sprawdzi.
Ledy z ChRL są coraz lepsze i wydajność na poziomie 100 lu menów z wata jest już praktycznie standardem. Dlatego też uzyskanie 2500 lumenów z takiego leda nie czymś wielkim. 2900 faktycznie może być na wyrost.

Sam led natomiast do lampy się nie nadaje - za duża powierzchnia samego leda.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ledy z ChRL są coraz lepsze i wydajność na poziomie 100 lu menów z wata jest już praktycznie standardem. Dlatego też uzyskanie 2500 lumenów z takiego leda nie czymś wielkim.
Najlepszy BIN diody CXA2011 przy 30W daje 2900lm, najsłabszy 1650lm. Sądzisz, że firma x ma diody za połowę ceny CXA i o tej samej wydajności? ;)
ptja

Post autor: ptja »

Citizen w swoich COBach przekracza 100 lm/W, a CXA2011 chyba nie jest najnowsza?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

ptja pisze:CXA2011 chyba nie jest najnowsza?
Dlatego właśnie chińskiego producenta staram się porównać z czymś nieco słabszym firmowym a nie topowym.
ptja

Post autor: ptja »

ElSor pisze:
ptja pisze:CXA2011 chyba nie jest najnowsza?
Dlatego właśnie chińskiego producenta staram się porównać z czymś nieco słabszym firmowym a nie topowym.
no to trochę ni kumam. Dlaczego chińska dioda nie miałaby być skuteczniejsza niż jedna, starsza z Cree? Bo to Cree? A że tania? Ja nie narzekam :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

ptja pisze:Dlaczego chińska dioda nie miałaby być skuteczniejsza niż jedna, starsza z Cree?
Bo np chińska z aukcji ma tylko 30 struktur wytwarzających światło (30 diod o mocy 1W), CXA2011 ma ich jak dobrze, na szybko liczę, ok 150. Porównaj choćby 1 XM-L2 przy 3A z 5cioma starszymi XP-G przy 0,6A. Starsze ale w większej ilości wygenerują więcej światła.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

ElSor pisze:
ptja pisze:Dlaczego chińska dioda nie miałaby być skuteczniejsza niż jedna, starsza z Cree?
Bo np chińska z aukcji ma tylko 30 struktur wytwarzających światło (30 diod o mocy 1W), CXA2011 ma ich jak dobrze, na szybko liczę, ok 150. Porównaj choćby 1 XM-L2 przy 3A z 5cioma starszymi XP-G przy 0,6A. Starsze ale w większej ilości wygenerują więcej światła.
No i sam sobie odpowiedziałeś. Chińczyk ma 30 ledów, w każdego pcha około 1W i każdy led uzyskuje jakieś 80 - 90 lumenów z 1W, dlatego osiągi podawane przez producentów są w miarę realne do osiągnięcia przy odpowiednim chłodzeniu.
ILPT
tumich

XP-G dużo lepsze są od XML-U2?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

skaktus pisze:No i sam sobie odpowiedziałeś. Chińczyk ma 30 ledów, w każdego pcha około 1W i każdy led uzyskuje jakieś 80 - 90 lumenów z 1W, dlatego osiągi podawane przez producentów są w miarę realne do osiągnięcia przy odpowiednim chłodzeniu.
Tym tokiem można dojść do wniosku, że CXA2011 mogłoby mieć ok 4000lm, bo diody z Cree miały wydajności po 130lm/W w tamtym czasie, jednak tyle nie ma z jakiś względów.
tumich

Dodam z mojej strony czytając różne opinie o SolarStormie X2, że piguły tandetnie zrobiony, że się przegrzewają po kilku minutach. Przypuszczam, że musi być kilka partii, albo po prostu są oryginalne SolarStormy i podróbki, sami siebie podrabiają. Mój SolatStorm X2 po 40min pracy na full jest lekko ciepły. Tak samo mam z latarką UltraFIre z Zoomem na ledzie cree T6, ta natomiast jest chłodna przez cały czas.
ODPOWIEDZ