najmocniejsza latarka z zoomem
-
najmocniejsza latarka z zoomem
Czy w sprzedaży są jakieś latarki z zoomem z większą ilością cree niż 1?
Cree to producent między innymi LEDów takich jak XM-L, XP-G XR-E i wielu wielu innych.
Zoomy to niezbyt udane konstrukcje zazwyczaj i należy unikać takich latarek. Jedyną latarką z większą ilością diod i zoomem, jaką ja spotkałem, jest Led Lenser X21. Jest to latarka jednego z najlepszych producentów latarek z zoomem ale ma chyba najgorszy stosunek ilości światła do ceny, innymi słowy cena z kosmosu a parametry i osiągi przeciętne.
Zoomy to niezbyt udane konstrukcje zazwyczaj i należy unikać takich latarek. Jedyną latarką z większą ilością diod i zoomem, jaką ja spotkałem, jest Led Lenser X21. Jest to latarka jednego z najlepszych producentów latarek z zoomem ale ma chyba najgorszy stosunek ilości światła do ceny, innymi słowy cena z kosmosu a parametry i osiągi przeciętne.
Przez marketingowy bełkot na temat zoomów, Ci nie bardzo wtajemniczeni uważają to za cud, a prawda jest taka, że jest to mało użyteczne, daje brzydki/nienaturalny rozkład światła, często z artefaktami oraz bardzo duże straty światła rzędu 40-50% na maksymalnym skupieniu. Oznacza to, że połowa światła emitowanego przez diodę jest marnowana, dla porównania reflektor + szybka ma około 15% strat.
Do tego jeszcze wiele latarek typu zoom jest bardzo marnie wykonana, natomiast za dobre wykonanie trzeba się wykosztować.
Ponadto zoomy mają problemy ze szczelnością, nawet mała kąpiel w kałuży potrafi je zalać i sporo konstrukcji ma problem z poprawnym odprowadzaniem ciepła z diody.
"Zumy to zło!"
A odpowiadając na pytanie, spotkałem się z latarką na 3 diodach (chyba XR-E) i 3 soczewkami, ale to była konstrukcja wykonana przez jakiegoś hobbystę.
Do tego jeszcze wiele latarek typu zoom jest bardzo marnie wykonana, natomiast za dobre wykonanie trzeba się wykosztować.
Ponadto zoomy mają problemy ze szczelnością, nawet mała kąpiel w kałuży potrafi je zalać i sporo konstrukcji ma problem z poprawnym odprowadzaniem ciepła z diody.
"Zumy to zło!"
A odpowiadając na pytanie, spotkałem się z latarką na 3 diodach (chyba XR-E) i 3 soczewkami, ale to była konstrukcja wykonana przez jakiegoś hobbystę.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tak jak Koledzy wcześniej napisali lepiej darować sobie zooma. Jest takie powiedzenie " jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego". Tak jak z oponami na zimę i na lato. Tak i w latarkach ciężko o pogodzenie świetnego skupienia i szerokiego świecenia. Widziałem latarkę na 2 diody z 2 reflektorkami ( wyglądała szpetnie ) Po wsadzeniu np kolimatora w miejsce 1 refa można by uzyskać ciekawy efekt - podobnie jak w modyfikowanych lampkach typowo rowerowych (dobry zasięg spota + szeroki jasny spill )
Moim zdaniem takie rozwiązanie jest optymalne.
Tu ten wynalazek :
Latarka 2* cree
Moim zdaniem takie rozwiązanie jest optymalne.
Tu ten wynalazek :
Latarka 2* cree
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Tu akurat bym polemizował, nie wrzucajcie wszystkiego do jednego workamaciex93 pisze: że jest to mało użyteczne, daje brzydki/nienaturalny rozkład światła,
Tu też wszystko zależy od wiedzy bo są całkiem fajne zoomy ( z kolimatorem) w cenie ok 70złmaciex93 pisze:natomiast za dobre wykonanie trzeba się wykosztować.
Zoom to nie zło często bywa bardzo fajną latarką ogólnoużytkową
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Kiedyś kupiłem zoom za 7,50$ na DX.com, podobny do tego: LINKNightmare pisze: Zoom to nie zło często bywa bardzo fajną latarką ogólnoużytkową
Tak z ciekawości . Małe brzydactwo.
Trzeba było:
Załatać dziurę pod diodą, wymienić paskudny driver na normalny z 3 x AMC.
Dioda XM-L wymontowana z innej latarki spasowała.
Teraz jest to najczęściej używana w domu latarka (jak trzeba przyświecić, ustawiona maksymalnie szeroko)
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Zapewne z powodu że jest najsłabsza king 6x XM-L2 to nie jest szczyt mobilnościDariusz70 pisze:Teraz jest to najczęściej używana w domu latarka (jak trzeba przyświecić, ustawiona maksymalnie szeroko)
U mnie np. wf-502 jest non stop w obiegu, no ale też wymagała poprawek.
Odnośnie zoom to możliwe że są osoby które doceniają pewne zalety, jak np. równomierne rozłożone światło, jednak mi nie pasuje takie światło, do tego takie ostre "kółko" dlatego też do czołówki z zoom wstawiłem kolimator http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=146328#146328 i teraz przyjemnie się ją używa.
Nightmare, możesz zapodać coś o tej latarce za 70zł ? Link, czy cuś.
Miałem w rękach zoomy wciśnięte osobom "nieoświeconym" i za takie badziewie wykładały po 100zł.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mobilność pewno też, ale ja główny powód jej popularności obstawiam na Szerokie Światło Bez Oślepiającego Spotu. Dlatego ja w domu najczęściej używam PLDmaciex93 pisze:Zapewne z powodu że jest najsłabsza king 6x XM-L2 to nie jest szczyt mobilnościDariusz70 pisze:Teraz jest to najczęściej używana w domu latarka (jak trzeba przyświecić, ustawiona maksymalnie szeroko)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Na temat latarek zoom mogę coś powiedzieć, bo wiele takich konstrukcji przeszło przez moje ręce i sam też kilka własnych projektów tworzyłem. Zoom sam w sobie nie jest aż tak tragicznym rozwiązaniem, choć latarki reflektorowe są moim zdaniem przyjemniejsze i nie gorsze w zasięgu. Niestety tanie latarki z soczewkami potrzebują intensywnych modyfikacji, a droższe typu LedLenser są przerostem ceny nad użytecznością i ilością światła, choć ich wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie. Jeśli idzie o rozwiązania oparte na soczewkach asferycznych, to ich sens zaczyna się od szkieł o średnicy min 40-50mm w wzwyż. Zastosowanie takich latarek, jak dla mnie, jedynie jako punktowe oświetlenie bardzo odległych obiektów, lub specjalne zadania, jak w tym temacie
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
W soczewkach interesowało mnie zawsze tylko skupienie, bo flood, nawet w LL i jak już kolega Maciek wspomniał, to beznadzieja. Może on mieć zastosowanie naprawdę do kilku metrów np. 5m dlej już niestety brakuje spotu. Aby komfortowo oświetlić obszar na dystansie 20m, to o niebo lepszym rozwiązaniem jest popularny Convoy S2.
Co do zasięgu to latarkom reflektorowym trudno jest osiągnąć takie rezultaty jak przy użyciu soczewek. Żeby w pełnej ciemności policzyć budynki na osiedlu oddalonym o 1300m potrzeba potrzeba soczewki asferycznej o średnicy 76mm i ogniskowej ok 4,5cm, do tego dioda XP-G2 pędzona 2,8A. Przy dobrej widoczności i wzroku jest to do zrobienia. Z tanich rozwiazań reflektorowych, to nawet Courui z refem 70mm i diodą XP-G2 nie jest w stanie tak daleko zaświecić jak soczewa. Natomiast użyteczny zasięg z latarki to ok. 200m i tu wybrałbym reflektor, ponieważ oprócz wyrwanego z kontekstu ciemności fragmentu, co występuje w przypadku zoom, mamy jeszcze troszkę doświetlonych boków.
Co do tematu przewodniego, tego wątku, to jedynym sensownym wieloledowcem z zoom wydaje się być wspomniany już LL X21, jednak jest to nieprzeciętnie wielkie i drogie bydle, które w gruncie rzeczy nie powala parametrami. Pojawia się pytanie, jakie ma mieć zastosowanie, taka latarka? Bo trzeba się zastanowić czy jest sens szukać takiego rozwiązania. Latarki LL z optyka kolimatorową są stosunkowo drogie, natomiast rozwiązania, które można znaleźć na allegro to niestety wielki przekręt i efekt wybujałej twórczości sprzedawców, choć dla nie których, to oni wiedzą lepiej . Mogę chyba z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że żadna latarka zoom z tych chińskich na allegro nie nadaje się do bezproblemowego użytkowania bez konieczności wprowadzenia poprawek. Nie których nawet nie da się poprawić jak tu
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13246
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
W soczewkach interesowało mnie zawsze tylko skupienie, bo flood, nawet w LL i jak już kolega Maciek wspomniał, to beznadzieja. Może on mieć zastosowanie naprawdę do kilku metrów np. 5m dlej już niestety brakuje spotu. Aby komfortowo oświetlić obszar na dystansie 20m, to o niebo lepszym rozwiązaniem jest popularny Convoy S2.
Co do zasięgu to latarkom reflektorowym trudno jest osiągnąć takie rezultaty jak przy użyciu soczewek. Żeby w pełnej ciemności policzyć budynki na osiedlu oddalonym o 1300m potrzeba potrzeba soczewki asferycznej o średnicy 76mm i ogniskowej ok 4,5cm, do tego dioda XP-G2 pędzona 2,8A. Przy dobrej widoczności i wzroku jest to do zrobienia. Z tanich rozwiazań reflektorowych, to nawet Courui z refem 70mm i diodą XP-G2 nie jest w stanie tak daleko zaświecić jak soczewa. Natomiast użyteczny zasięg z latarki to ok. 200m i tu wybrałbym reflektor, ponieważ oprócz wyrwanego z kontekstu ciemności fragmentu, co występuje w przypadku zoom, mamy jeszcze troszkę doświetlonych boków.
Co do tematu przewodniego, tego wątku, to jedynym sensownym wieloledowcem z zoom wydaje się być wspomniany już LL X21, jednak jest to nieprzeciętnie wielkie i drogie bydle, które w gruncie rzeczy nie powala parametrami. Pojawia się pytanie, jakie ma mieć zastosowanie, taka latarka? Bo trzeba się zastanowić czy jest sens szukać takiego rozwiązania. Latarki LL z optyka kolimatorową są stosunkowo drogie, natomiast rozwiązania, które można znaleźć na allegro to niestety wielki przekręt i efekt wybujałej twórczości sprzedawców, choć dla nie których, to oni wiedzą lepiej . Mogę chyba z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że żadna latarka zoom z tych chińskich na allegro nie nadaje się do bezproblemowego użytkowania bez konieczności wprowadzenia poprawek. Nie których nawet nie da się poprawić jak tu
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13246