FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja
- pegasus_sis
Ale suuuuper.Wojto pisze:Zobaczcie jakiego potwora Fasttech wprowadził do oferty
TrustFire TR-D013
Obrazek
http://www.fasttech.com/products/1/1000 ... ode-3200lm
Poza wyglądem pewnie nic dobrego nie ma...
Tylko poprawić termikę i zwiększyć natężenie oraz akumulatory .
Że ja kupiłem X3
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości
Idę w stronę światła
4metry wysokości
Idę w stronę światła
Ja kupiłem solarstorm x2 na aliexpress za 28$, na akumulatorkach trzyma 1:22 do 5.5V, sam się podobno wyłacza na 5V, po 30 sekundach na high jest gorąca po 2 minutach parzy w dłonie, więc chyba piguły posiada. Trafiły mi się w 2 sztukach diody xm-l2. Kupowałem http://www.aliexpress.com/store/406309 tylko aukcji już nie ma. Jedyny minus to processing time 30 dni. Ale sprzedawca wysłał 9 dnia. Przypomni ktoś, czym to rozkręcić to bym sprawdził piguły.
witam ponownie te piguły mają u mnie ze 3-4 mm grubości (dosłownie 2 zwoje gwintu) i niestety są trochę luźne. jak się je dokręci do końca (czego wcześniej nie mogłem zrobić, bo kable mi to uniemożliwiały), to się nie przykręci optyki, bo gwint jest za długi o jakieś 5mm. nawinąłem ok 15cm paseczek folii alu i dla sprawdzenia różnicy wkręciłem bez pasty, bo wszystko mi "wyszło". jest jakby minimalnie lepiej, ale nadal słabo: po ok 3 min. lampka robi się jedynie ciepła i to wszystko, w żadnym wypadku nie gorąca. natomiast czuć gorąco buchające poprzez optykę... jak nawinę trochę więcej folii i dam pastę na gwint, to pewnie nadal nie będzie to. prawdopodobnie trzeba poprawić styk leda z pigułą, bo pewnie przyoszczędzili na paście/kleju - ilości i jakości. czy ktoś może polecić coś nie za drogiego, ale spełniającego swoje zadanie? chodzi mi o coś pod leda, ale też na gwinty - nie wiem czy będą potrzebne dwa preparaty? chyba na DXie coś jest takiego, ale nie wiem ile to warte.darol pisze:Sprawdź tak jak sugerowano wyżej czy piguła nie "kiwa" się na gwincie. Jeżeli tak można spróbować nawinąć na pokryty pastą gwint piguły aluminiową folię spożywczą - preparujesz pasek złożony z kilku warstw w zależności od szczeliny, może da radę. Należy też sprawdzić styk podłoża diody z samą pigułą. Przy gwincie nie ma problemu z prawidłowym dociśnięciem zapastowanej mcpcb do reflektora, więc śmiało usuń klej termo jeżeli tam taki się znajduje, po zeszlifowaniu powierzchni nałóż pastę. To chyba tyle ile można domowym sposobem bez użycia tokarki poratować się w tej sytuacji.
podsumowując muszę sprawdzić
Ostatnio zmieniony piątek 28 mar 2014, 16:21 przez Fil, łącznie zmieniany 1 raz.
Past jest cała masa, ja używam ostatnio zakupionej w sklepie komputerowym pasty aab ze srebrem za 8 zeta. Pewnie zostanę "zjechany" za takie podejście, ale uważam, że przy prądach które mieszczą się w środkowym zakresie pracy diody nie ma sensu przepłacać, co innego kiedy w xm-l ładujesz prądy koło 3A. Taką pastę można zastosować pod termo pad i na gwinty. Po prostu kup coś lepszego niż zwykła silikonowa i będzie dobrze.
wydaje mi się, że zawsze coś pomoże, tylko pewnie nadal to będzie półśrodek daleki od ideału.. wolę to, niż usmażyć ledy na dzień dobry.
@ darol - warto zaznaczyć, że akurat lampki stricte rowerowe mają niezłe chłodzenie z oczywistego powodu (spory przepływ powietrza), więc w ich przypadku pewnie nie trzeba się aż tak bardzo przejmować jakością pasty termo, w przeciwieństwie do zwykłych latarek "ogólnego stosowania"
@ darol - warto zaznaczyć, że akurat lampki stricte rowerowe mają niezłe chłodzenie z oczywistego powodu (spory przepływ powietrza), więc w ich przypadku pewnie nie trzeba się aż tak bardzo przejmować jakością pasty termo, w przeciwieństwie do zwykłych latarek "ogólnego stosowania"
Jeszcze raz dzieki, Krzychu_, świetna robota (polecam, polecam). Latareczka doszła parę dni temu, dopiero był czas na uruchomienie.krzycho_ pisze:Fotka z moda dla tty5150 . Tym razem wersja z seryjnymi ściankami w obudowie zamiast piguł-blaszek.
Obudowa została rozwiercona żeby zrobić miejsce na grubsze piguły toczone. Podłoża miedź , pasta MX4 , gorąca momentalnie
Termika doskonała, momentalnie po włączeniu na minimum obudowa robi się ciepła. Podmieniłem jeden z reflektorów na kolimator i teraz jest to o co chodzi na zwykłe drogi. I barwa C3 na pierwszy rzut oka doskonała. Ha. Teraz jedynie pozostaje jeździć!
Witam,
Interesuję się FF X3
Chciałbym ją zrobić tak:
-Środek Reflektor SMO
-Prawa soczewka odcinająca, mam jakąś soczewkę nie znam jej nazwy, ale świeci prostokątem odcina górę i dół, idealne do miasta, żeby coś świeciło ale nie raziło nikogo.
Lewa soczewka do świecenia blisko rozproszonym światłem.
Soczewki które mam mają 26mm
Będą tam pasować?
Poza tym chcę 3 niezależne sterowniki na AMC'kach, każdy sterowane osobno.
Interesuję się FF X3
Chciałbym ją zrobić tak:
-Środek Reflektor SMO
-Prawa soczewka odcinająca, mam jakąś soczewkę nie znam jej nazwy, ale świeci prostokątem odcina górę i dół, idealne do miasta, żeby coś świeciło ale nie raziło nikogo.
Lewa soczewka do świecenia blisko rozproszonym światłem.
Soczewki które mam mają 26mm
Będą tam pasować?
Poza tym chcę 3 niezależne sterowniki na AMC'kach, każdy sterowane osobno.
Główny spammer tego Forum
Byłem na Wielkiej Sowie w nocy(zrobiłem 83km), z moim solarstormem x2 xm-l2 podróbą, spisał się znakomicie, wrociłem do domu po 4 godzinach(jazdy po ciemku), i miał 3 świecące diody, napięcie 7.6V, podczas podjazdu używałem trybu low(w wymagających miejscach zmieniałem na medium), okazało się że nie potrzebnie, dziwi mnie to, że w high trzyma tylko 1.5godziny, wydaje mi się, że na medium wytrzyma 4godziny, jutro sprawdze przy wiatraczku. Ponawiam pytanie jakie złacze ma solarstorm bo trzeba pakiecik zapasowy kupić.