Jak rozebrać tą lampkę?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Zee

Jak rozebrać tą lampkę?

Post autor: Zee »

Zaintrygowała mnie lampka UltraFire LZZ-U3. Na pierwszy rzut oka to kolejny klon Gemini Duo czy YINDING YD-2XU2, lecz pozbawiony jakichkolwiek widocznych śrubek :shock:. Ma ktoś może pomysł jak się dobrać do jej wnętrza? A może jest klejona.. :kwasny:
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Tylna część ta z naklejką i włącznikiem wydaje się nie być jednością resztą obudowy. Może pod naklejką i pod gumką włącznika są śrubki?
Awatar użytkownika
Zee

Gumka włącznika jest pewnie zamocowana tak jak TU, od wewnątrz, więc śrubka pod nią odpada. A co jeśli nie jest to naklejka a nadruk? :-|
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Różne są sposoby mocowania gumki włącznika. Są też takie, że w gumce są dwa pierścienie o tej samej średnicy, a między nimi szczelina i to właśnie w nią wchodzi obudowa w przeciwnym razie, znaczy jeśli to jest nadruk, a nie naklejka, a pod gumką nie ma nic prócz włącznika widzę dwie opcje: mocowanie na ścisk i zapewne bez grzania nie uda się otworzyć, druga opcja, że składał lampkę Chuck Norris, który potrafi tak szybko zamknąć szafkę, żeby kluczyk został w środku..
Ten montaż na kierownicę na pewno nie jest jednością z obudową. Zdjęcia spodniego nie pokazali, może w tym tkwi sekret? :mrgreen:
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Zee, mam nadzieję, że nie kupiłeś tej lampki?

Gdzieś widziałem zdjęcia podobnego sprzętu - odchodzi faktycznie ostatnia część, przy włączniku.
Trzymają ją dwa imbusy wkręcane od dołu obudowy. Montaż podzespołów od tyłu lampki na 95% oznacza brak piguł.
Awatar użytkownika
Zee

Lampki nie kupiłem, zaciekawiła mnie gdy natknąłem się na nią na DX'ie. YINDINGi nie posiadają piguł, a są dobrymi lampkami, bowiem ledy opierają się na body. Nie wiadomo jak została rozwiązana kwestia chłodzenia ledów w UltraFire, najpewniej "wiszą w powietrzu" jak w FandyFire/SolarForce. Montaż bebechów od tyłu wręcz uniemożliwia ulepszenie lampki, dorobienie piguł wiąże się z koniecznością nagwintowaniem lampki od środka a wciśnięcie wałka z aluminium czy miedzi skutecznie uniemożliwi wymianę ledów w przyszłości. Szkoda, bo ładna z wyglądu :razz:
ODPOWIEDZ