Lampy metalohalogenkowe w domu

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Dzisiaj przyjechał do mnie zestaw startowy w postaci:
- statecznik elektroniczny Tridonic PCI 35/70 PRO C011
- Lampa Philips CDM-T 35W 942
- Lampa Philips CDM-T 70W 942
Za całość dałem 114zł.
Obrazek
To mój pierwszy "osobisty" kontakt z tego typu źródłem światła. Lampa 70W świeci naprawdę ładnie. Pomieszczenie obok, oświetlone 212W światła żarowego wyglądało jak ciemna nora. 35W już nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, przy tej ilości światła chyba lepsza byłaby barwa 930.
Myślę, że 70W 942, 35W 930 i jakiś LED ~10W jako światło chwilowe będzie ok w pokoju 16m². Teraz tylko znaleźć jakiś fajny żyrandol aby to wszystko zabudować i można zacząć się bawić.
Mój ojciec był zaskoczony jak zobaczył jak świeci metalohalogen 70W i od razu powiedział, że taka lampa przydała by się w kuchni. :grin:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Dziś do mnie dotarł (chyba) taki sam układ zapłonowy i mogę polecić ten model jako cichy... Zamieni felernego (głośnego) Philipsa i będzie zasilał lampę w kuchni 70W/930. w sumie już zasila, gęba żonie i mnie się śmieje od tego światła :D
Tak, że taki układ zapłonowy do domu polecam, bo u mnie tez jest cichy :)
Ostatnio zmieniony piątek 14 lut 2014, 15:22 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
pietros

Mogę potwierdzić, że statecznik bardzo cichy. Dopiero po zbliżeniu ucha słychać ciche brzęczenie. Teraz żałuję, że nie wziąłem dwóch sztuk. :neutral:
fxxx

Post autor: fxxx »

Nie ma się co dziwić, poszukajcie sobie jego normalnej ceny :) sam używam kilku takich, ww philipsy również mam i zdanie mam takie samo. No ale po cenie to się tego spodziewałem.
Ostatnio zmieniony piątek 14 lut 2014, 19:57 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietros

Wiadomo, że lampy MH są przeznaczone do długiego świecenia bez przerwy, jednak to temat o MH w domu i zastanawiam się czy szybkie wyłączenie lampy po krótkim czasie np 20-30s, kiedy nie zdążyła jeszcze osiągnąć normalnej temperatury pracy, bardzo jej szkodzi?

Co do powtórnego włączenia gorącej lampy to na stateczniku elektronicznym tridonic lampa mrugnęła szybko ok. 10 razy i nic więcej się nie działo, trzeba było włączyć ją powtórnie już po ostygnięciu.

Druga sprawa: czy taki klosz
http://allegro.pl/klosz-zyrandol-kinkie ... 82249.html
zawieszony na wysokości ok 2,4m byłby w stanie dobrze rozproszyć światło z lampy 70W?
Ceny gotowych żyrandoli nie należą do najniższych i zastanawiam się nad DIY.
Bardzo podoba mi się taka przeróbka: http://www.lighting-gallery.pl/viewtopi ... 12#p122812
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wątpię by gaszenie lampy w czasie jej odpalanie mogło jej zaszkodzić bardziej niż zgaszenie, dopiero gdy się rozpali. Po prostu zacznie wcześniej stygnąć znowu... Sądzę, że nie zaszkodzi jej bardziej niż zwykłe zapalenie i zgaszenie po np. 1h.

Linkowany klosz ma chyba ok 5cm średnicy (tak podają jakąś średnicę montażu) to dość mało, będzie mogła mocno razić. Choć możliwe, że nie będzie Ci to przeszkadzać.

W linkowanej przeróbce stosowano 35W, a jak sam zauważyłeś, jest różnica między światłem z 70W, a z 35W :)
Tekst podpisu:
SST-90

Post autor: SST-90 »

pietros pisze:Dzisiaj przyjechał do mnie zestaw startowy w postaci:
- statecznik elektroniczny Tridonic PCI 35/70 PRO C011
- Lampa Philips CDM-T 35W 942
- Lampa Philips CDM-T 70W 942
Za całość dałem 114zł.
Można wiedzieć gdzie tak tanio nabyłeś te gadżety ? :)
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Hej.
Takie pytanie, już kiedyś o coś podobnego pytałem, ale teraz sprawa wygląda troszkę inaczej.

Mam lampę osram powerball HCI-T 35W 942 NDL podłączoną pod statecznik elektroniczny tridonic PCI 35/70 PRO w lampce nad biurko ;) Lampa zamocowana trzonkiem ku górze.

Przy świeceniu mniej więcej po 3h czyli normalna praca, miewa przebłysk czerwonego koloru, takie 3-4 nasilenia czerwieni i wraca do swojej normalnej barwy.
Lampa nowa, pracuje u mnie nie więcej jak 20h.
Mam się bać? ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Mówisz że strach się bać :mrgreen:
Nowe lampy czasem tak mają. Jedne swoją właściwą barwę nabierają po 5 godzinach a nie którym trzeba 30 godzin. Możliwe, że chodzi o ten proces. Aczkolwiek takie zachowania widziałem w przypadku philipsów, przy osram rzadziej. Czasem też mignięcia i jakby zmianę barwy widać przy chwilowych spadkach napięcia.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Nie wiele wiem. Patrzyłem w datasheet i nic nie znalazłem o kącie mocowania, ale może spróbuj poużywać jej jakiś czas poziomo? Niektóre były tylko do użytku poziomego, choć nie wiem, co to za różnica dla nich... Taki pomysł po prostu...

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Zbychur

Jeśli dla lampy jest wymagana jakaś pozycja z dopuszczalnym kątem odchyłu, to jest bardzo wyraźnie zaznaczone na opakowaniu i w datasheet.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

O pozycji montażu napisałem bo może mieć to jakieś znaczenie, chociaż z tego co piszą producenci to te lampy maja pozycję pracy ANY, czyli dowolna.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Marooned

Post autor: Marooned »

Ja mam 4 Philipsy 70W (2 ciepłe, 2 chłodniejsze) i też czasem potrafią mignąć innym kolorem. Jest to bardzo losowe zdarzenie. Czasem nie występuje w ogóle, czasem po 15 minutach a czasem po 3h. Nigdy jakoś tego nie zapisywałem, więc wartości mocno na oko.
Mam je pod pewnym kątem (~15..30°) od pionu.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría

Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
olas_zet

Post autor: olas_zet »

..poczytał, poczytał i do pokoju by chciał zamiast świetlówek.
Mam pytanko odnośnie przewodu od statecznika do żarnika - jaki musi mieć przekrój i jaka może być maksymalna długość? Chodzi mi o to, czy w stojącej lampce możnaby statecznik umieścić w podstawie. Czy do mocowania żarnika za pomocą kostki wystarczy taka z tworzywa, czy trzeba poszukać ceramicznej?
Awatar użytkownika
Zbychur

Na stateczniku powinna być informacja o maksymalnej długości przewodu, ale spokojnie ze 3m może mieć. Co do grubości, to 1,5mm kw. powinien wystarczyć jeśli nie będzie za długi. Przy 150W lepiej 2,5mm kw, choć na 1,2mm kw też odpala (sprawdzone).
ODPOWIEDZ