Sterownik rozszerzony na Attiny25V

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
marmez pisze:OK, dzięki. Wszystko się zgadza, tylko, klej raczej zbytnio nie opóźnia, bo procesor jest przyciśnięty do blachy aluminiowej - ileż mogło tam tego kleju zostać pomiędzy? 0,05mm? Chyba, że chodziło Ci o większość pojemność cieplną sterownika z klejem wokół procesora...
W pigule, procek ma zupełnie inne warunki pracy, znajduje się bowiem wewnątrz elementu który się najmocniej nagrzewa poza tym, ciepło jest tez przekazywane przez ścieżki. UCiebie, chyba nałożyło się kilka czynników jednocześnie... Gdybyś sterownik przykleił bezpośrednio pod diodą, zachowanie było by inne.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Pyra pisze:Gdybyś sterownik przykleił bezpośrednio pod diodą, zachowanie było by inne.
Taki był pierwotny pomysł (od początku planowałem mieć zabezpieczenie termiczne w tej latarce, ale dopiero teraz taki sterownik założyłem), niestety w trakcie budowy, ze względu na trudności techniczne (w tym niedostatek narzędzi) uprościłem i wygoniłem sterownik ;)

Tak czy owak jest dobrze, bezpiecznie i pewno znowu przez kilka miesięcy nie będę nic zmieniał :)

Dzięki, pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Informuję, że powstała finalna wersja sterownika rozszerzonego na Attiny 25V. Z nowości doszło: auto-kalibracja termicznego progu bezpieczeństwa. Wywołujemy ją 9-klikiem. Sterownik startuje w trybie 100%, lampka nabiera temperatury i kiedy uznamy, że aktualna temperatura obudowy lampki osiągnęła próg bezpieczeństwa, jakikolwiek klik zapisuje tę temperaturę jako próg bezpieczeństwa.
Ostatnio zmieniony sobota 08 lut 2014, 18:26 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bocian pisze:auto-kalibracja
a gdzie tu auto? :mrgreen: Raczej chyba samodzielna a nie automatyczna...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Jak zwał tak zwał. Wiadomo o co chodzi :razz:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

"EasyTermSet Pro Plus" :wink:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Calineczka pisze:
Bocian pisze:auto-kalibracja
a gdzie tu auto? :mrgreen:
Bo automatcznie się zapisuje. :mrgreen:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Pyra pisze:Witam
Jeśli masz pierwszą wersję, to faktycznie możesz mieć PWM około 4kHz, aktualnie to jest już 16kHz.
Panowie, PWM 16kHz + AMC7135 = brak stabilizacji prądu. Radzę to dokładnie sprawdzić.

Ustaw np. tryb 30%, zasilacz na 3,6V, zapisz wskazanie amperomierza. Następnie przejedź od 3,4V do 4,0V. Zobacz, jak bardzo prąd LED zależy od napięcia zasilania. Gwarantuję, że prąd "popłynie" około dwukrotnie w całym zakresie zasilania. Innymi słowy, stabilizacja niby jest, a jakby jej nie było... :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

greg, sprawdzę to, ale testując nie widziałem żadnych wahań jasności trybów pośrednich przy testach w lampce. Nie wiem jak Sławek to zrobił ale teraz nawet najniższy tryb jest widoczny przy głębokim już rozładowaniu ogniwa (wcześniej zanikał od około 3,4V). No i ta cisza, przy pracy, brak piszczenia sprężyn, blaszek etc.- bezcenne :mrgreen:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Bocian pisze:greg, sprawdzę to, ale testując nie widziałem żadnych wahań jasności trybów pośrednich przy testach w lampce.
Czyli nie sprawdzałeś :) Sprawdź, przekonasz się w praktyce. U mnie to właśnie zadecydowało o rezygnacji z 16kHz. Coś za coś.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Muszę Cię zmartwić Greg. Nie widzę żadnych niepokojących różnic, jeśli chodzi o stabilizowanie trybów pośrednich między aktualną wersją 16kHz a wcześniejszymi (czyt. wolniejszymi).
ODPOWIEDZ