Dziękuję za wszystkie dotychczasowe sugestie. Chociaż fajnie też żeby za propozycjami pojawiły się jakieś argumenty w stylu polecam/jest dobra bo.. (byłbym za nie bardzo wdzięczny), bo wtedy łatwiej byłoby mi wybrać. W międzyczasie próbuję także dokształcać się trochę na własną rękę.
Zmieniam też maksymalny limit budżetu do max 200 PLN. Chociaż czym droższa rzecz tym bardziej chciałoby się mieć jakąś gwarancję
. Więc nabiera trochę uroku kupowanie w PL sklepie, ale to pewnie zależy od różnicy w cenie między zagranicznym a PL sklepem.
Jakby komuś nie chciało się czytać za dużo poniżej to wklejam pytania też tu na początku posta:
1) Czy latarki typu zoom (ze zmiennym, regulowanym promieniem światła) mają jakieś konkretne wady. Przykładem jest ta uniwersalna latarka Tank007 TK737, chociaż ona ma akurat dość istotne wady bo AAA zamiast AA oraz zdaje się także zimne światło, ale to bardziej wiąże się z tym konkretnym egzemplarzem, a nie jest to wadą samego zoom. Po prostu obawiam się też żeby latarka nie dawała do domowych zastosowań za bardzo skupionego światła. Z kolei wiadomo ze czym światło mniej skupione, tym mniejsza odległość świecenia. Rozumiem, że jeśli latarka nie ma zoom to jest albo "ustawiona" na dalsze świecenie, albo na większe rozpraszanie?
1bis) Rozumiem też, że pewne typy diod dają światło bardziej skupione, a inne bardziej rozproszone? Czy jednak ma to małe znaczenie w świetle bardziej budowy całego reflektorka (wiadomo, że rekordów odległości świecenie na bateryjkach AA nie pobije z wiadomych powodów
.
2) Czy ktoś wie/posiada jakieś zdjęcia które pokazują porównanie światła 4C/4D vs 5A/5C. Oglądałem jakieś fotki porównujące 5A i 5C i szczerze to różnice nie były jakieś powalające
. Więc jestem ciekawy czy równie niewielkie różnice będą przy 4C/4D. Albo chociaż może ktoś opisać swoje odczucia.
3) Jaki typ żarówki/jasności pasuje pod "możliwości" akumulatorków AA? Czy jest jakieś optymalne połączenie? Bo czytałem, że akumulatorki AA jako mniej wydajne od tych dedykowanych dają mniej jasne światło i nie wykorzystują w pełni możliwości tych lepszych/większych diod,
4) Teraz dopiero zacząłem zwracać uwagę na tzw driver latarki. Jakie Drivery występują przy tym pułapie cenowym. Gdzieś czytałem, że driver PWM daje jakiś efekt brzęczenia? W odróżnieniu do tego z latarki:
http://latarkisklep.pl/p/2/222/latarka- ... ie-aa.html
Jak to wygląda w praktyce?
Tutaj moje dodatkowe nowsze przemyślenia:
Wyszło mi (przynajmniej oglądając rożnego rodzaju zdjęcia i materiały, a wiadomo, że oglądając na monitorze kolory mogą wyglądać inaczej niż w rzeczywistości), że pasowałby mi najbardziej tzw. natural color. Widziałem zdjęcia 5C i 5A i fajnie to wyglądało, chociaż mam wrażenie, że 4C albo 4D też miałoby szanse wyglądać dla mnie ok (ale nie widziałem niestety porównania wprost miedzy 5C/5A a 4C/4D).
Natomiast coraz bardziej zaczęło mnie także zastanawiać, że do moich zastosowań promień światła prawdopodobnie nie powinien być za mocno skupiony. Bo jednak główne zastosowanie będzie tzw. domowe, a dopiero w dalszej kolejności okazjonalnie mogę wykorzystywać jej do innych celów. I pytanie jak wyglądają te wasze wcześniejsze propozycję pod tym kątem. W teorii fajnie tu się prezentował ten Tank007 z zmienną wiązką, ale ma 2 cechy które mi nie pasują (zasilanie poprzez 3xAAA oraz zimną barwę światła). Pytanie czy takie latarki z tzw. ZOOM mają jeszcze inne wady?
Po waszych radach odrzuciłem już zasilanie AAA. Rozumiem też, że najlepsze do zasilania byłyby te specjalne akumulatorki (mocniejsze światło, większa pojemność), ale ponieważ mam wolne, niewykorzystywane obecnie akumulatorki eneloop i ładowarkę, więc jednak kupienie latarki na te akumulatorki ma tez sporą zaletę. Dlatego moim pierwszym wyborem będą latarki na AA.
Nie znam się na majsterkowaniu za bardzo, więc wolałbym uniknąć grzebania w latarce dlatego też raczej nie nastawiam się na kupno latarki jak najlepszej fabrycznie, bez dodatkowych modyfikacji.
Pozdrawiam
Geralt