Układ zasilania 3/4 diod XM-L2
-
Układ zasilania 3/4 diod XM-L2
Witam.
Zastanawiam się nad pakietem do zasilania połączonych szeregowo 3 i 4 diod XM-L2 i zasilanych docelowo prądem max. 2,8A.
Czy dla w miarę efektywnego zasilania dla 3 diod wystarczy pakiet 3s (11,1V) czy zdecydowanie lepiej 4s (14,8V) ? Zdecydowanie bardziej pasuje mi do montażu układ 3s.
To samo pytanie do układu z 4 diodami, tu taj już chyba zdecydowanie 4s?
Zastanawiam się nad pakietem do zasilania połączonych szeregowo 3 i 4 diod XM-L2 i zasilanych docelowo prądem max. 2,8A.
Czy dla w miarę efektywnego zasilania dla 3 diod wystarczy pakiet 3s (11,1V) czy zdecydowanie lepiej 4s (14,8V) ? Zdecydowanie bardziej pasuje mi do montażu układ 3s.
To samo pytanie do układu z 4 diodami, tu taj już chyba zdecydowanie 4s?
Najlepszym rozwiązaniem będzie zawsze o jedno ogniwo więcej niż diod.
Takie rozwiązanie ma dwie zalety, stała jasność święcenia do końca pakietu i większa sprawność. Oczywiście do tego driver step-down.
A jeśli trzy diody i trzy ogniwa to tylko driver na AMC7135. Ale wtedy diody nie mogą być szeregowo. Do każdej diody musi być pakiet AMC-ków.
Takie rozwiązanie ma dwie zalety, stała jasność święcenia do końca pakietu i większa sprawność. Oczywiście do tego driver step-down.
A jeśli trzy diody i trzy ogniwa to tylko driver na AMC7135. Ale wtedy diody nie mogą być szeregowo. Do każdej diody musi być pakiet AMC-ków.
-
- smokuxx1987
Przy czym trzeba pamiętać że im mniejszy prąd rozładowania/ większy pakiet tym mniejsze spadki napięcia na pakiecie pod obciążeniem.____michal pisze:Ok dzięki. Czyli pakiet 14,8V.
Jeszcze jedno pytanie z "obliczeń"...
Jeśli chciałbym podłączyć do takiego pakietu dwie płytki obok siebie każda z 3x XM-L i driver i planowany prąd ok 3A czyli wówczas układ zabezpieczający w pakiecie starczy z max prądem rozładowania 7A?
Czyli np lepiej było by zastosować 2 takie pakiety równolegle co zmniejszyło by prąd pobierany z każdego z nich o połowe i zabezpieczenie o niskim napięciu puźniej się uruchomi, dłuższa żywotność pakietu.
-
myślałem o http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=33343ElSor pisze:Jeśli 7A to prąd pracy ciągłej to będzie ok w przypadku ogniw w konfiguracji 4S.
7A ma jako max...
-
myślę o ogniwach samsunga albo sanyo, ale (czego nie napisałem wcześniej) oczywiście połączonych też równolegle czyli np 4s2p lub 4s3p.ElSor pisze:W nocie pdf jest "Maximal continuous Discharging current 7A" także da radę. Oczywiście należy uwzględnić uwagi smokuxx'a, chyba, że zastosujesz wysoko prądowe ogniwa. Zwykłych nie należy obciążać > 2C.
Czyli jeśli odbiorniki pobierały by ok 6A (2x 3A(14,8V)) wówczas dla pojedynczego ogniwa prąd rozładowania byłby ok. 1,2C (dla 4s2p) lub 0,8C (dla 4s3p), więc chyba dadzą radę...
[ Dodano: 16 Styczeń 2014, 09:31 ]
jeszcze nie ...marmez pisze:____michal, sterownik do zasilania diod już wybrałeś? Jeśli tak, to można wiedzieć jaki?