No ja ten włącznik też wcześniej kąpałem w wd40 ale nic mu to nie pomogło. Rozebrałem go i niestety konstrukcja uniemożliwia chyba przepływ tak dużego prądu. Powierzchnia styku jest bardzo mała, sprężynka za słabo dociska blaszkę.
Położyłem cynę na miejscu kontaktu i jest lepiej, ale i tak max co teraz idzie w diodę to jakieś 0.45 A. Więc muszę poszukać jakiegoś dobrego włącznika.
Bardziej mnie jednak zastanawia jak ten mały driver jest w stanie z jednego palucha puścić na diodę ponad 1A
[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 9:15 am ]
Policzyłem sobie na kartce i wychodzi że sterownik ma sprawność jakieś 70-75 % czyli bardzo dużą jak na step up no i 1.3 A jest realne ponieważ ssie z świeżutkiego eneloopa na początku 4.3 A - ale wtedy wychodzi sprawność rzędu 75 % (świeży eneloop ma napięcie 1,46v założyłem, że pod obciążeniem spada do 1,4)
Edit
Nie wierzyłem mojemu mierniczkowi i powtórzyłem pomiary na jakimś chińskim za 15 zł i się pokrywają
Acha - żeby nie było że tamten poprzedni driver był sprawny
- tamten z palucha ciągnął jakieś 500 mA
Jak znajdę chwilę czasu to zrobię zdjęcie z dwoma miernikami - jeden na wejściu a drugi na wyjściu
, ale to na pewno nie dzisiaj, bo muszę się do koła przygotować
. Myślę że w niedzielę może będę miał czas
Jak znajdę dobry włącznik to ta latarka będzie niezłym miotaczem fotonów na 1xAA
[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 9:51 am ]
Dobra żeby pobudzić apetyty
Dodam że na zwykłym energizerze 2500 mAh ssie tylko 2,85 A, więc takie wyniczki to tylko na eneloopach.