Dostep elektroniczny.

....nie pasujące gdzie indziej...
DNF

Dostep elektroniczny.

Post autor: DNF »

Witam.
U siebie w szkole, wejscie do szkoly mam na karte wielkosci karty kredytowej, na ktorej nadrukowany jest kod kreskowy. Przejezdzam przez czytnik(zaden laserowy!, zwykle plastikowe pudelko), i slychac jak zaskakuje przekaznik no i mam drzwi otwarte.
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc na jakiej zasadzie to dziala?
Jeszcze dziwniejsze bylo to dla mnie, gdy zobaczylem jak wozny sobie pilotem drzwi otwiera...
Czy ja tez mialbym mozliwosc zrobienia samodzielnie takiego pilota, czy jest to juz jakis kod zakodowany w procku?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Jeśli pilot woźnego nie ma zmiennego kodu (a wątpie aby w szkole się w to bawili) to każdy uniwersalny z możliwością "uczenia się" będzie mógł tego kodu się nauczyć. Tylko musisz odwrócić uwagę woźnego i pożyczyć jego pilota na jakieś 20 sekund :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

DNF, taki czytnik magnetyczny to w wielkim uproszczeniu magnetofon na tasmy magnetyczne który porównuje zapisana na twojej karcie krótka piosenkę z wzorcem zapisanym w pamięci.Jak mu melodie grają, pokrywają się-wpuszcza :mrgreen: Wiesz, jak dziala odtwarzacz kasetowy?Zasada jest prosta, zmienne pole magnetyczne(przesuwasz karta przed szczelina głowicy) wywoluje zmienne pole elektryczne...
DNF

On wlasnie nie ma "szczelinki". Zwykle kwadratowe pudelko z dwoma diodkami. Zielona i czerwona:) Nie ma tez paska magnetycznego jak karta bankomatowa.
Dzis albo jutro dam zdjecie mojego identyfikatora.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

AAA, to w takim razie poczytaj sobie o RFID tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RFID
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Tak, pewnie to jakiś RFID. Jeśli chodzi o standard UNIQUE to jest prosty. Bez problemu znajdzie się jakiś projekt czytnika.
Takim sprzętem handluje np. http://mikrokontrola.pl/
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Na DX masz karty i programatory RFID.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

:D hehe my w ubraniach roboczych mamy pozaszywane. W pralni nie maja problemu z identyfikacja portek ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
DNF

Karty mi nie potrzebne, bo swoja mam:)
Sa jakies szanse, ze sobie takiego pilota bede mogl dorobic?
W poniedzialek dokladnie obadam ten czytnik, czy ma jakis numer seryjny, firme czy cos w tym stylu.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

pokaż pilota inside ;-)
DNF

To bym woznemu musial zajumac. Sek w tym, ze nie mam jak sie dostac do pilota, a bardzo bym go chcial. Moge Ci zrobic fotke karty najwyzej:P
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Czyli pilot może być radiowy... Może po karcie dojdzie sie do producenta systemu.
Obrazek
DNF

Karta z jednej storny jest biala, a z drugiej strony jest moje imie nazwisko, moja fotka, kod kreskowy(chyba dla bajeru), no i moja nazwa szkoly. Nic wiecej nie ma.
Koszt-15zl :???:
Pozdrawiam
DNF
Drucik

Post autor: Drucik »

Pilot może mieć podłaczony do systemu osobny nadajnik i nie mieć nic wspólnego (poza wysterowaniem zamka drzwi).
Na przykład roger.pl robi takie kontrolery w którym masz zaszyty czytnik kart + dodatkowe podłączenia, które możesz wykorzystać do otwarcia zamka poprzez dowolny inny system (może być radyjko + pilot, może być po prostu guzik u ciecia :) )
Na http://mikrokontrola.pl/ masz na przykład:
UNIQUE TRASTER-HOT " Zintegrowany sterownik i czytnik transponderów UNIQUE do obsługi jednego przejścia. Pozwala na zarejestrowanie 2720 transponderów i 4 kart MASTER. Proste programowanie za pomocą przycisku na obudowie lub karty MASTER. Wbudowany przekaźnik. Możliwość podłączenia przycisku do otwierania oraz czujnika otwarcia drzwi. Zasilanie 12V."
DNF

A o tym nie pomyslalem ze w czytniku moze byc osobny odbiornik dla tego pilota.
No coz, czyli nie bede miec pilota.
Dzieki Panowie za pomoc i za zainteresowanie.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ