Zasilanie latarki jako zewnętrzne zasilanie(ładowanie) tel.
Zasilanie latarki jako zewnętrzne zasilanie(ładowanie) tel.
Używam podczas wypraw czy gier terenowych, telefonu Siemens ME45 ze względu za zabudowane różne akcesoria zewnętrzne i kilak rezerwowych egzemplarzy a także ''dyskretne'' podświetlenie tego telefonu itd. jednak jest problem z bateria gdyż pozwala na prace (czuwanie i rozmowy ok 20min) ok 12h w temp ok 0stC,
Tu moje pytanie (ja nie jestem elektronikiem i w tej dziedzinie jestem laikiem) czy można wykorzystania zewnętrzne zasileniem latarki (czołówki Spark SX5), 3xAAA, 3xAA, 1(4)x18650, 1x26650 do zasilania tego telefonu?
parametry baterii tel. 3,7V, 840mAh, parametry ładowarki tel., 5V, 420mA.
Tu moje pytanie (ja nie jestem elektronikiem i w tej dziedzinie jestem laikiem) czy można wykorzystania zewnętrzne zasileniem latarki (czołówki Spark SX5), 3xAAA, 3xAA, 1(4)x18650, 1x26650 do zasilania tego telefonu?
parametry baterii tel. 3,7V, 840mAh, parametry ładowarki tel., 5V, 420mA.
Z tym telefonem to jest dziwna sprawa. Moja małżonka konsekwentnie i konserwatywnie takiego używa już od lat no i też chciałem go zasilić z usb (powerbank, komp), przerobiłem nawet specjalnie przewód zasilający i.... kicha. Okazało się że i owszem zasilacz ma napisane 5V ale daje napięcie ok 6V i wtedy telefon się zaczyna ładować. Potem sprawdziłem zasilaczem laboratoryjnym i faktycznie do zainicjowania ładowania potrzebne jest 5,5-6V, potem może spaść do 5V i się ładuje. Musiałby być powerbank na takie wyższe napięcie dlatego pozostałem (w wakacje) przy rozwiązaniu mało eleganckim ale skutecznym - przetwornica samochodowa 12/230V i ori zasilacz sieciowy.
PS Mam do tego telefonu przewód z wtyczką do interfejsu RS232 i ten działał doskonale ale nie pamiętam czy ładuje.
PS Mam do tego telefonu przewód z wtyczką do interfejsu RS232 i ten działał doskonale ale nie pamiętam czy ładuje.
pozdrav
Tzn, że bateria jest padnięta czy nowa bateria też zapewnia 12 godzin pracy?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Ja pamiętam jak miałem Siemensa SL45, który na nowej baterii nie wytrzymywał 12 godzin.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
Bateria nawet jak był nowy to trzymała ok 3dni.
Teraz nowe baterie Siemensa są niedostępne (model od dawana nie produkowany), a zamienniki sa trudno osiągalne i kiepskiej jakości.
''power bank'' to zewnętrzna bateria o większej pojemności do telefonu?, tylko czy dobiorą taka aby zasilała ten model?
Szukam zasilania zewnętrznego aby można było zabrać go ze sobą do plecaka, czyli zasilania z laptopa lub komputera odpada.
Teraz nowe baterie Siemensa są niedostępne (model od dawana nie produkowany), a zamienniki sa trudno osiągalne i kiepskiej jakości.
''power bank'' to zewnętrzna bateria o większej pojemności do telefonu?, tylko czy dobiorą taka aby zasilała ten model?
Szukam zasilania zewnętrznego aby można było zabrać go ze sobą do plecaka, czyli zasilania z laptopa lub komputera odpada.
Bateria nawet jak był nowy to trzymała ok 3dni,
Teraz nowe baterie Siemensa są niedostępne (model od dawana nie produkowany), a zamienniki sa trudno osiągalne i kiepskiej jakości,
Teraz nowe baterie Siemensa są niedostępne (model od dawana nie produkowany), a zamienniki sa trudno osiągalne i kiepskiej jakości,
Panzer,
Ma wyjście do zasilania innych urządzeń najczęściej zwykłe usb, choć są i micro czy mini .
Na wyjściu daje standardowe napięcie jak na usb czyli 5V, pojemności są różne i mają znaczenie tylko w kontekście ile razy naładuję urządzenie.
Jedyny problem jaki może być to komunikacja z urządzeniem po usb - czasem urządzenia różne np. tablety, najnowsze fony czy mp3 mają jakoś zmienione coś ww wejściu usb i wtedy bez zmiany pinów nie da się naładować.
W większości przypadków ładuje się każde urządzenie ze standardowym usb.
Powerbank to takie przenośne źródło energii.Panzer pisze:''power bank'' to zewnętrzna bateria o większej pojemności do telefonu?, tylko czy dobiorą taka aby zasilała ten model?
Ma wyjście do zasilania innych urządzeń najczęściej zwykłe usb, choć są i micro czy mini .
Na wyjściu daje standardowe napięcie jak na usb czyli 5V, pojemności są różne i mają znaczenie tylko w kontekście ile razy naładuję urządzenie.
Jedyny problem jaki może być to komunikacja z urządzeniem po usb - czasem urządzenia różne np. tablety, najnowsze fony czy mp3 mają jakoś zmienione coś ww wejściu usb i wtedy bez zmiany pinów nie da się naładować.
W większości przypadków ładuje się każde urządzenie ze standardowym usb.
W moim telefonie nie ma gniazda usb i innych uniwersalnych jest ''simensowskie'' gniazdo z 12 stykami (np. wtyczka ładowarki ma 3 styki, zestaw samochodowy 6 itd) .
Czy w przypadku power banku do współczesnych tel, wystarczy odciąć wtyczkę i zamontować wtyczkę do tel jak i ja posiadam?, teraz we wtyczce z ładowarki mam trzy styki ''+’’, '' –'' i …?
Czy w przypadku power banku do współczesnych tel, wystarczy odciąć wtyczkę i zamontować wtyczkę do tel jak i ja posiadam?, teraz we wtyczce z ładowarki mam trzy styki ''+’’, '' –'' i …?