Ja kupiłem w Castoramiesimon-u pisze:Gdzie mogę taką nabyć?MardoQ pisze:Ja mam kostkę 4^2 32A ceramiczną i pasuje zamiast G12
Walka z depresją za pomocą światła
Ciekawe czy taka oprawa będzie się nadawać do MH? Wygląda na to że klosz jest szklany, ale może być problem z nagrzewaniem żarówki oraz z wymiarami.
Może ktoś będzie wiedział, jakie są najbardziej awaryjne elementy zapłonnika elektromagnetycznego?
Posiadam lampe która buczy, natomiast żarówka nie wygląda na bardzo zmęczoną życiem. Czy przy spalonej żarówce zapłonnik powinien buczeć?
Może ktoś będzie wiedział, jakie są najbardziej awaryjne elementy zapłonnika elektromagnetycznego?
Posiadam lampe która buczy, natomiast żarówka nie wygląda na bardzo zmęczoną życiem. Czy przy spalonej żarówce zapłonnik powinien buczeć?
Nie sądzę, by MH Rx7s tam się zmieścił, gdyż jest to mały halogenik, na krótszy trzonek. Prawdopodobnie średnica też niewielka i nie da się upchać.
Skoro elektromagnetyczny uklad zapłonowy buczy, to oznacza, że blachy dławika nie trzymają się i drgają. Można rozebrać i dać kilka kropli kleju epoksydowego, by blachy do siebie przyłapać. Najczęściej jednak w takim przypadku wymieniałem dławik (statecznik) na nowy o tej samej mocy. W przypadku układów zapłonowych korzystających z indukcyjności statecznika do generowania impulsu zapłonowego (takie rzeczy robił np. Philips z zapłonnikiem z serii SN i Ansorg), to niestety trzeba wymienić statecznik na identyczny.
Szczegóły jak to poznać napiszę jutro.
Skoro elektromagnetyczny uklad zapłonowy buczy, to oznacza, że blachy dławika nie trzymają się i drgają. Można rozebrać i dać kilka kropli kleju epoksydowego, by blachy do siebie przyłapać. Najczęściej jednak w takim przypadku wymieniałem dławik (statecznik) na nowy o tej samej mocy. W przypadku układów zapłonowych korzystających z indukcyjności statecznika do generowania impulsu zapłonowego (takie rzeczy robił np. Philips z zapłonnikiem z serii SN i Ansorg), to niestety trzeba wymienić statecznik na identyczny.
Szczegóły jak to poznać napiszę jutro.
Właśnie taki tam siedzi. Chyba nie da rady tego naprawić i lepiej nabyć nowy układ zapłonowy. Problem mogą stanowić wymiary.amisiek pisze:Philips z zapłonnikiem z serii SN
Zamiast pakować masę Ledów do pokoju, postanowiłem zmontować jedną sztukę 70W świecącą w podłogę. Ma być jasno, nie zależy mi na efekcie leczniczym. Znajomy ostatnio przyniósł mi żarówkę HQI-TS 70W WDL Excelence, ale widzę że jej parametry trochę odbiegają od polecanych przez Światełkocholików
To chyba dobry wątek żeby się zapytać, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Chciałbym kupić jedną lampę MH na próbę żeby zobaczyć jak takie światło wygląda "na żywo, a potem podjąć decyzję jakie oświetlenie zastosować w mieszkaniu po remoncie. Co sądzicie o tej lampie? http://allegro.pl/lampa-metalohalogenow ... 27804.html
Chciałbym kupić jedną lampę MH na próbę żeby zobaczyć jak takie światło wygląda "na żywo, a potem podjąć decyzję jakie oświetlenie zastosować w mieszkaniu po remoncie. Co sądzicie o tej lampie? http://allegro.pl/lampa-metalohalogenow ... 27804.html
Wymień źródło światła. Zamiast lampy (źródła) kwarcowej HQI trzeba założyć lampę ceramiczną - HCI-Ts lub CDM-Td o właściwej mocy. Czyli dla oprawy o mocy 150W należy użyć lampy (źródełka) CDM-Td 150/942 lub HCI-Ts 150/NDL (barwa 942). Dokładnie takiej, dla trzonka Rx7s-24.
MH 150W w barwie 942 zobaczysz w prawie każdym empiku i wielu butikach.
Lampy kwarcowe (HQI, MHL itp) o mocy 70 i 150W w typowym wykonaniu mają niski współczynnik oddawania barw, jakość światła pozostawia wiele do życzenia, chociaż i tak wygrywa ze świetlówkami kompaktowymi. Dopiero lampy ceramiczne dają światło naprawdę dobrej jakości, w grę wchodzą "konie robocze" Philips i Osram wymienione powyżej, ceramiki GE w barwie 942 (niestety tylko trzonek G12) oraz dwa modele Venture Lighting (70W i 150W w barwie 942). Są jeszcze lampy EYE Iwasaki, ale prawie niedostępne w Polsce, a ich cena na zamówienie przekracza 250-350zł za sztukę.
MH 150W w barwie 942 zobaczysz w prawie każdym empiku i wielu butikach.
Lampy kwarcowe (HQI, MHL itp) o mocy 70 i 150W w typowym wykonaniu mają niski współczynnik oddawania barw, jakość światła pozostawia wiele do życzenia, chociaż i tak wygrywa ze świetlówkami kompaktowymi. Dopiero lampy ceramiczne dają światło naprawdę dobrej jakości, w grę wchodzą "konie robocze" Philips i Osram wymienione powyżej, ceramiki GE w barwie 942 (niestety tylko trzonek G12) oraz dwa modele Venture Lighting (70W i 150W w barwie 942). Są jeszcze lampy EYE Iwasaki, ale prawie niedostępne w Polsce, a ich cena na zamówienie przekracza 250-350zł za sztukę.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11879studzin pisze:Ma ktoś namiar na LEDy z RA min. 90 w normalnej cenie? Ja namierzyłem tylko Nichia NVSL219AT-H1 z illuminationsupply, ale tam niestety cena wysyłki psuje efekt.
-
Witam Kolezankęgabbkiolek pisze:Witam z tej strony Gabrysia z Gdyni
W mojej odpowiedzi na ciekawego posta napiszę ze też słyszałam o terapii światłem, słyszałam, aczkolwiek nie spotkałam się z efektami czy skutecznością
Wiec najwyższy czas wypróbowac fototerapię na sobie Rozwiązania techniczne podane...
Kupiłem tę oprawę o którą się pytałem: http://allegro.pl/lampa-metalohalogenow ... 27804.html
Dziś listonosz przyniósł paczkę, podłączyłem do prądu, świeci ładnie. Po pół godzinie świecenia (+ czekanie aż ostygnie) odkręciłem 2 śruby żeby wymienić źródło światła na HQI-TS Excellence 150W/NDL. Moim oczom ukazał się taki widok elektroniki w środku:
Moje pytanie: czy mogę tego używać bez ryzyka dla życia domowników i bezpieczeństwa instalacji w mieszkaniu? Przypomina mi to spuchnięty kondensator, ale do tej pory widziałem takie tylko na płytach głównych PC-tów.
Dziś listonosz przyniósł paczkę, podłączyłem do prądu, świeci ładnie. Po pół godzinie świecenia (+ czekanie aż ostygnie) odkręciłem 2 śruby żeby wymienić źródło światła na HQI-TS Excellence 150W/NDL. Moim oczom ukazał się taki widok elektroniki w środku:
Moje pytanie: czy mogę tego używać bez ryzyka dla życia domowników i bezpieczeństwa instalacji w mieszkaniu? Przypomina mi to spuchnięty kondensator, ale do tej pory widziałem takie tylko na płytach głównych PC-tów.