Zakłócanie licznika przez latarki .

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
m-jasinski

Zakłócanie licznika przez latarki .

Post autor: m-jasinski »

Witam . Niedawno zakupiłem licznik bezprzewodowy z altimetrem ,pulsometrem i kadencją mianowicie Atech MCX 438.
Posiadam także dwie lampki zasilane pakietem akku 18650 w ilości sztuk 16 , niestety jest problem ponieważ gdy lampki są włączone to licznik jest zakłócany w efekcie brak odczytów .

Latarka to popularna SolarStrorm X2 2xXML o taka http://www.ledsupermall.com/black-solar ... ights.html

Macie jakiś pomysł co zrobić aby licznik nie był zakłócany przez przetwornice w lampkach ? Owijanie lampki folią od zewnątrz nie pomaga
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Może ustaw je dalej od siebie
m-jasinski

Na to również wpadłem . Niestety w rowerze gdzie używam owych latarek mam je już maksymalnie odsunięte . Po demontażu jednej latarki tak aby odsunąc licznik maksymalnie od lampki ( licznik przy prawej manetce a latarka przy lewej ) nadal są zakłócenia .
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Teraz mnie oświeciło. Ostatnio widziałem gościa, który miał lampkę (któryś model MacTronic Noise, przynajmniej zewnętrznie tak wyglądała) i na niej miał zrobiony koszyk z drobnej siatki, początkowo myślałem, że to dla ochrony latarki, ale ta siateczka wyglądała na miedzianą i dość delikatną więc jako zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi to dość liche by było. Może miało to związek, z zakłócaniem licznika. Coś jak klatka faradaya, choć nie wiem czy to akurat tak działa, ale to tylko takie przypuszczenia.
m-jasinski

Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

m-jasinski pisze:Mówisz o czymś takim http://allegro.pl/siatka-siateczka-mied ... 06060.html ?
Dokładnie taka samo wyglądała.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Masa lampki do minusa a sam przewód wymienić na ekranowany, ekran również do minusa (jeśli sam nie jest minusem).
ILPT
m-jasinski

A gdyby tak spróbować z rdzeniem ferrytowym na przewodach idących do diod cree ?

Skaktus masz na myśli połączenie obudowy lampki do minusa pakietu akku ? Wolę się upewnić ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Tak, do minusa aby stworzyć ekran. Do tego przewody w ekranie bo podejrzewam że po nich również idą zakłócenia, a to z kolei powoduje że działają jak antena.

Zanim podłączysz obudowę do minusa sprawdź czy nie ma ona kontaktu z jakimś elementem z sterownika, żeby wyeliminować padnięcie sterownika. Ferryt tuż za lampką na przewodzie może poprawić sytuację.
ILPT
m-jasinski

Hm a jakaś wskazówka jak przyczepić / przymocować / przylutować / cokolwiek przewód do aluminiowej obudowy ?
Awatar użytkownika
dominos96

Post autor: dominos96 »

Tutaj wystarczy że jakoś go przytkniesz, to tylko ekran. Możesz się jakimś klejem posilić, albo szkotem :D
ptja

Post autor: ptja »

m-jasinski pisze:Hm a jakaś wskazówka jak przyczepić / przymocować / przylutować / cokolwiek przewód do aluminiowej obudowy ?
np. takie coś, czyli tzw. obejma
Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Defcio

Post autor: Defcio »

Znajomy miał latarkę na przewodzie z sterownikiem impulsowym i też zakłócała na kilka metrów moją małą radiostacje 27mhz, wystarczyło dać minus na obudowę latarki który dalej poszedł na ramę roweru i zero zakłóceń.

Podobnie jest z zasilaczami do nawigacji itp. urządzeń na 5V zasilania w aucie, często zakłócają urządzenia na fale krótkie jak radiostacje CB czy inne HF , przetwornicę wystarczy zamontować (połączyć) blisko albo bezpośrednio przy karoserii a wyjście 5V dostarczyć kablem ekranowanym i zero problemów.

Tak samo tanie przetwornice HID, gdy zamontowana na blasze karoserii(połączona minusem z nią) a kable są ekranowane to zakłócenia są bardzo ale to bardzo zredukowane.
Ni-Cd Man.
m-jasinski

Popróbuje to jakoś połączyć i się odezwe ;)

[ Dodano: 20 Listopad 2013, 17:44 ]
Okej . Zrobiłem jak kazaliście czyli jeden koniec przewodu do minusa a drugi na obudowe . Jest jakiś postęp bo licznik działa poprawnie tylko gdy latarka jest włączona na pełną moc .

Jakieś dalsze rady ?

[ Dodano: 23 Listopad 2013, 00:46 ]
Ktoś coś powie ?
ODPOWIEDZ