Jaką latarke kupić ?
Kupując akumulatorki litowe (np. 14500) pamiętaj także o zakupie odpowiedniej ładowarki - zwykła do paluszków AA (Ni-MH czy Ni-Cd) się nie nadaje.
Jeśli chodzi o ładowarkę, to mam i uzywam: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251
Jeśli chodzi o akumulatorki 14500 to mam i uzywam te od AW: http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=184670
Czyli jeśli chcesz się zmieścić w cenie 200 PLN to musisz jeszcze odjąć koszty ładowarki i akumulatorów.
Pamiętaj tylko, żeby w razie czego zawsze kupować akumulatory litowe z zabezpieczeniami. Moim zdaniem (bardzo indywidualnym) nie kupowałbym aku w DX'ie tylko od AW (link wyżej) - dla świętego spokoju i pewności....
Z doświadczenia (moze niezbyt długiego ale jednak) mogę powiedzieć, ze latarki zasilane zarówno bateriami / akumulatorkami 1.2 / 1.5 AA jak i z mozliwościa świecenia po załadowaniu akumulatora litowego (w tym przypadku 14500) działają ZNACZNIE lepiej na akumulatorku litowym. Lepiej, znaczy w tym przypadku: nieco dłużej i zdecydowanie (bardzo zdecydowanie) jasniej swiecą na jednym 14500 niż na jednym AA. Na dwóch AA świecą porównywalnie długo i PRAWIE tak samo jasno jak na jednym 14500.
Jeśli zaś chcesz mieć latarkę z naprawdę dobrym źródłem zasilania, to powinieneś wybrać coś co pracuje na akumulatorach litowych 18650 - koszt zakupu będzie początkowo wysoki, ale potem zwróci sie bo nie będziesz dokupował zwykłych paluszków tylko będziesz dbał by mieć zawsze załadowane akumulatorki w zapasie... Ewentualnie latarka z zasilaniem mieszanym: 1x18650 przemiennie z 2xCR123A - baterie CR123A da się kupić "na mieście" w razie problemu z doładowaniem 18650-tek.
Jeśli będziesz przejazdem (lub mieszkasz - nie podałeś tego) w Gdańsku czy Gdyni, mogę zaprezentować różnicę w świeceniu na AA i na 14500.
Jeśli chodzi o ładowarkę, to mam i uzywam: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251
Jeśli chodzi o akumulatorki 14500 to mam i uzywam te od AW: http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=184670
Czyli jeśli chcesz się zmieścić w cenie 200 PLN to musisz jeszcze odjąć koszty ładowarki i akumulatorów.
Pamiętaj tylko, żeby w razie czego zawsze kupować akumulatory litowe z zabezpieczeniami. Moim zdaniem (bardzo indywidualnym) nie kupowałbym aku w DX'ie tylko od AW (link wyżej) - dla świętego spokoju i pewności....
Z doświadczenia (moze niezbyt długiego ale jednak) mogę powiedzieć, ze latarki zasilane zarówno bateriami / akumulatorkami 1.2 / 1.5 AA jak i z mozliwościa świecenia po załadowaniu akumulatora litowego (w tym przypadku 14500) działają ZNACZNIE lepiej na akumulatorku litowym. Lepiej, znaczy w tym przypadku: nieco dłużej i zdecydowanie (bardzo zdecydowanie) jasniej swiecą na jednym 14500 niż na jednym AA. Na dwóch AA świecą porównywalnie długo i PRAWIE tak samo jasno jak na jednym 14500.
Jeśli zaś chcesz mieć latarkę z naprawdę dobrym źródłem zasilania, to powinieneś wybrać coś co pracuje na akumulatorach litowych 18650 - koszt zakupu będzie początkowo wysoki, ale potem zwróci sie bo nie będziesz dokupował zwykłych paluszków tylko będziesz dbał by mieć zawsze załadowane akumulatorki w zapasie... Ewentualnie latarka z zasilaniem mieszanym: 1x18650 przemiennie z 2xCR123A - baterie CR123A da się kupić "na mieście" w razie problemu z doładowaniem 18650-tek.
Jeśli będziesz przejazdem (lub mieszkasz - nie podałeś tego) w Gdańsku czy Gdyni, mogę zaprezentować różnicę w świeceniu na AA i na 14500.
Pozdr.
Pikom
Pikom
Pikom widać nie miałeś doświadczenia z latarkami o "normalnym" sterowniku
Odnosi sie to do zasilania urządzenia przemiennie z AA i Li-ionów.
zgon aku.
Zasadniczo tez wole 18650 i ich pojemność
Ale tutaj szukamy czegoś niemożliwego do połączenia. Pokazałem ciekawą latarke i tyle 

Nie wiadomo jak tam wykresik światłości w czasie będzie wyglądał ale nie powinno być tragedii. Do tego ten regal ma fajna funkcje pokazująca nadchodzącyAA battery
Max output 180 Lumens for about 65 minutes
Min output 3 Lumens for about 75 hours
LI-ION battery
Max output 200 Lumens for about 90minutes
Min output 5 Lumens for about 100 hours

Zasadniczo tez wole 18650 i ich pojemność

Lennin, ja nie dyskutuję z Twoim wyborem latarkilennin pisze:Pikom widać nie miałeś doświadczenia z latarkami o "normalnym" sterownikuOdnosi sie to do zasilania urządzenia przemiennie z AA i Li-ionów.

A co do Hermesa to znasz moje zdanie - podróba na DX'ie jak smok - pewnie podobnie jak z Tiablo A9

Tak sobie tylko rozważam co jest lepsze w zasilaniu a co nie, być może faktycznie zbyt niefachowo i z punktu widzenia użytkownika produktów DX'owych. Już sie nie wtrącam.
I tak bmxtom sam musi podjąć decyzję. Zapewne i tak nie będzie zadowolony bo albo przepłaci ponad 200 PLN albo nie dostanie ideału "wszystkomającego" i na tanim zasilaniu działającego długo i daleko i wszechstronnie i kupionego w bezpiecznym sklepie i o dobrej konstrukcji i co tam jeszcze miało być

Pozdr.
Pikom
Pikom

Można poszukać latarki ala WF-900 lub WF-1000 ale koszta już spore do tego zasilanie. Więc albo odkładamy kasę na lepszy sprzęt albo idziemy na jakiś kompromis.
A właśnie, jesli chodzi o zasilanie. Przy obecnym kursie dolara to raczej nie opłaca sie kombinować z zakupem akumulatorków od AW bezpośrednio z Chin jeśli nie kupujemy więcej niż 2, tylko wypadałoby wpaść do sklepiku Jet-Pol i tam nabyć sobie za rozsądną kasę akumulatorki 14500 od AW. Przy zakupie 1 lub 2 wyjdzie albo taniej albo tak samo, przy zakupie 6 to od AW bezpośrednio byłoby taniej. Jeden sprowadzany od AW bezpośrednio to około 38 PLN a jeden z Jet-Pol to 33 PLN (plus wysyłka ewentualnie). Ale sądzę, że kolega chciałby raczej jeden czy dwa... Zresztą ładowarke tez tam mozna dostać 
http://www.jet-pol.pl/akcesoria-c-49.html

http://www.jet-pol.pl/akcesoria-c-49.html
Pozdr.
Pikom
Pikom
Wiecie ja jestem zielony w tych sprawach ![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Najlepiej moglibyście podać mi linka do jakiejś dobrej latarki w cenie zeby sie 200 zł z aku zmiescilo i ladowarka![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Nawet spoko co do tego zeby kupic nawet latarke w polskim sklepie, bo nie musial bym czekac za dlugo ani miec problemow z przelewaniem kasy w dolarach...
Prosze podajcie mi np. :
- 2 -3 latarek z linkami
- link do aku ( jeśli to te wczesniejsze to juz mam )
- link do ladowarki ( ^ )
I proszę, napiszcie mi tylko ktora latarka jest sprawdzona i dobra
Ale sprawdzilem i na jet polu drogie są latarki...
Wiec i tak wszystko kończy się na dxie... Wiec doradźcie plis bo chciałbym ją zamowić do konca przyszłego tygodnia.
![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Najlepiej moglibyście podać mi linka do jakiejś dobrej latarki w cenie zeby sie 200 zł z aku zmiescilo i ladowarka
![:]](./images/smilies/kwadr.gif)
Nawet spoko co do tego zeby kupic nawet latarke w polskim sklepie, bo nie musial bym czekac za dlugo ani miec problemow z przelewaniem kasy w dolarach...
Prosze podajcie mi np. :
- 2 -3 latarek z linkami
- link do aku ( jeśli to te wczesniejsze to juz mam )
- link do ladowarki ( ^ )
I proszę, napiszcie mi tylko ktora latarka jest sprawdzona i dobra

Ale sprawdzilem i na jet polu drogie są latarki...

Wiec i tak wszystko kończy się na dxie... Wiec doradźcie plis bo chciałbym ją zamowić do konca przyszłego tygodnia.
Zobacz to: http://www.allegro.pl/item468071347_sup ... 230lm.html
Masz cały komplecik
. A poza tym sprzedaje ją Tonio (bardzo solidna firma
) - możesz go spotkać tutaj, jak i na torch'u
pozdrawiam
yano
Masz cały komplecik

pozdrawiam
yano
Bmxtom, ze tak powiem...a co my jestesmy doradztwo latarkowe? Ciezko sie ruszyc i cos poszukac? Na forum jest tyle informacji i tyle tematow o wyborze latarki, ze moglbys wykazac troche inicjatywy i poszukac, a nie czekac na gotowe...
I tak juz dostales mnostwo propozycji i jeszcze nie tak. Najlepiej jakbysmy podali Ci nie wiadomo jak dobajerzona latarke z kompletem akusow i ladowarka za 10$ nie?
Pozdrawiam
DNF
I tak juz dostales mnostwo propozycji i jeszcze nie tak. Najlepiej jakbysmy podali Ci nie wiadomo jak dobajerzona latarke z kompletem akusow i ladowarka za 10$ nie?
Pozdrawiam
DNF