Jeden tryb świecenia,mruga światło

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
duber

Jeden tryb świecenia,mruga światło

Post autor: duber »

Witam
Mam problem z nową latarka Bailong BL T2801 T6
Pierwsze objawy były że światło przy max mocy w ustawieniach mrugało/przygasało na ułamki sekundy
Poczyściłem wszystkie styki i lipa
Odesłałem latarkę na gwarancję,niby całą głowice jej wymieniono ale dalej to samo.Mrugała przy max mocy
Po kilku min świecenia znikły dwa tryby mocy czyli 100% i 60% zostało 30%,przełączanie nic nie daje.
Aku no name raczej,naładowane.
W czym tkwi problem?W elektronice cze aku?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Obstawiam padnięty sterownik, miałem podobny przypadek, latarka świeciła, potem zaczęła przygasać i straciła tryby.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Witamy :)

Włóż porządne, naładowane akumulatory, jak się wykopci driver albo przewody do diody oddaj latarkę i proś o zwrot kosztów. Podejrzewam, że akusy to jakieś Ultrafire, lub bailong o pojemności min 3000 mAh, a może i nawet 4000mAh. Daj foty samej latarki, zobaczymy co i jak i czy warto inwestować. Bo nazwa Bailong już daje do myślenia i prawdopodobnie naprawa i konieczna modyfikacja to przerost formy na treścią i pochłonie wiele czasu, pracy i kosztów, chyba że dla samej sztuki i nauki. Jeśli to model o którym myślę, czyli zoom na 2x18650 w szeregu to pracy będzie sporo i bez tokarza się nie obędzie.

Poszukaj kogoś na forum z Twoich okolic, kto ma porządne akumulatory i na 80% latarka zakopci, miałem już trzy takie przypadki, z tym samym chyba modelem. Jak wrzucisz foty lub link do aukcji (jesli to z neta zakupione) to będziemy wiedzieć o co chodzi.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 09 lis 2013, 15:42 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
duber

A czy można wywalić sterownik i podłączyć diode w sposób jak tradycyjną żarówkę
Pomijając elektronike,w sumie jest na takie same napięcie jak dwa aku dają
Ok,porobię foty
Z latarki chcę korzystać strzelając z wiatrówki...na dystansie do 50m.
Ostatnio zmieniony sobota 09 lis 2013, 19:21 przez duber, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Usmażysz diodę w ekspresowym tempie, zwłaszcza, że sama konstrukcja ma kiepsko rozwiązane odprowadzanie ciepła z diody, po za tym dioda dostanie za duże napięcie, jesli to latarka na 2 ogniwa w szeregu.
Awatar użytkownika
duber

Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Zasilanie bez sterownika odpada bo masz akku. w szeregu i pójdzie z dymem w sekundy po włączeniu.
Co do latarki to dałeś się złapać na marketingową papkę i zdjęcia po obróbce, do tego ogniwa które są tragiczne i pewnie oscylują w granicach 1600-2000mAh.

Można wymienić sterownik na jakiś porządny bo pewnie też szczytem technologicznym nie jest, tak samo ogniwa kupić porządne np. u nas w sklepiku masz o wiele lepsze i w niskiej cenie.

Przydały by się też zdjęcia z wewnątrz czy nie ma dziury, bo host na 2x18650 przyjemny.
Ostatnio zmieniony sobota 09 lis 2013, 16:03 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
duber

Do tego to ja już sam niestety doszedłem :/
Teraz co,reklamować co tydzień...to ciągłe koszty wysyłki zjedzą mnie lub na własną rękę coś z niej zrobić.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Ja bym reklamował, a jak masz jeszcze możliwość to możesz odesłać do 10 dni bez podania przyczyny i muszą zwrócić pieniądze i wtedy poszukać coś dla siebie w sklepiku bo dostaniesz sprawny sprzęt, porządnie zmontowany już po przeróbkach.

A tak przy okazji ta latarka co masz to znalazłem w polskim sklepie o 50zł taniej, a kupując w chinach pewnie można by się zmieścić w max. 70zł
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Zbychur

Czyli, to dokładnie taki model z jakim miałem do czynienia. Powiem tak, najbardziej opłacalne, będzie jeśli uda się to oddać, na prawdę. Zaraz Ci powiem dlaczego

1. Dioda musi mieć zapewnione odpowiednie warunki termiczne, czyli odprowadzanie ciepła na zewnątrz, w tej konstrukcji wymaga to sporej gimnastyki i koniecznej wizyty u tokarza.

2. Ta plastikowa soczewka, zabiera co najmniej 50% światła emitowanego na zewnątrz z diody. Jest o małej średnicy i daleko od emitera. Ta dioda ma kąt świecenia 125 stopni, więc zobacz sobie ile wydostaje się na zewnątrz. Jest to zasadnicza wada konstrukcji zoom, zwłaszcza chińskich.

3. Ten Użytkownik z allegro naprawia latarki tak.
Obrazek

Obrazek

to jest sterownik i dioda z latarki zakupionej u tego samego sprzedawcy. Dioda z polskiej dystrybucji, od MR elektronik, lub samo podłoże, sugeruje, że ktoś w tym grzebał w Polsce. Prawdopodobnie próbowali naprawiać, ale kolega kupił latarkę u nich jako nową.

Decyzja należy do Ciebie. Jeśli masz smykałkę do majsterkowania i chcesz zrobić swoją latarkę w zasadzie od podstaw i inwestować minimum 50 zł to możesz ją sobie zostawić. Na 100% konieczny zakup nowego drivera i ogniw.

Pozdrawiam
max4max

Post autor: max4max »

Rysiu. pisze:do tego ogniwa które są tragiczne i pewnie oscylują w granicach 1600-2000mAh.
Raczej niemożliwe, że aż tyle.
Mam jednego takiego i po pół roku i 4 ładowaniach zmierzyłem mu pojemność wyszło niecałe 400 mAh :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

Rysiu. pisze:k przy okazji ta latarka co masz to znalazłem w polskim sklepie o 50zł taniej, a kupując w chinach pewnie można by się zmieścić w max. 70zł
U mnie na lokalnym bazarze taki zestaw można dostać za 80 zł ale z inną ładowarką i "słabszymi" :mrgreen: ogniwami, bo UF 3200mAh :rotfl:
Awatar użytkownika
Rysiu.

Zbychur, ale masakra, sterownik wygląda jak by niewidomy to robił nad kuchenką gazową.
max4max, no to jeszcze lepiej :rotfl:

[ Dodano: 9 Listopad 2013, 16:23 ]
duber, tak więc widzisz najlepiej jak odeślesz tego "złomka" i ze zwróconych plnów kupisz coś znacznie lepszego ;)
Awatar użytkownika
duber

Smykałke mam ale i brak czasu.pracuję w delegacjach 5 dni w tyg. więc....
Fakt,jak mi wymieniono głowicę to na początek musiałem ja wyczyścić z brudu :roll:
Są na forum szpece którym można powierzyć "renowacje"nowej latarki od a do z?
Wolę już dołożyć kilkadziesiąt zł jak wyrzucić 150 i niech będzie aby było z czym do piwnicy iść a do hobby zakup nowej,fenixa czy predatora jak już czytam
Obrazek

Cięzko będzie zwrócić gdyż mineło 10 dni...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

A w opisie piszą że to najwspanialsza latarka, dzieło inżynierii normalnie ;)
Żądaj zwrotu pieniędzy, szkoda się paprać z tą latarką, poprawek będzie bardzo dużo, możliwe że będzie potrzebny tokarz.
A jeszcze te ogniwa z zestawu to protected? Znaczy czy mają zabezpeiczenie? jak możesz to daj zdjęcie.
Jak szukasz latarki z dobrym zasięgiem to zaraz coś tu wymyślimy ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ