Lampka solarstorm x2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
enagem

Post autor: enagem »

Tak,prawda świecą za jasno,dużo za jasno.
Zakleilem tymczasowo dwoma warstwami taśmy izolacyjnej.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Ja właśnie będę testował podobne rozwiązania. Zobaczę, co da lepsze rezultaty :) Ale na pewno, idzie do poprawki he
Po taśmie już jest lepiej ?
Jak to nic nie pomoże, to zamaluję czarnym markerem heh. Ale to ostateczność.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wymiana rezystorów na ... 10k i powinno być dobrze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
bandit

Właśnie jestem po testach. Lampka się błyskawicznie nagrzewa, całą powierzchnią :) Aż strach pomyśleć, jakbym zostawił stare "piguły"..
2 kolimatory załatwiły sprawę :) Idealny rozkład dla mnie. Nie widać przejścia, zasięg myślę, że będzie wystarczający. Jutro przetestuję na rowerze. Może wtedy powrócę do oryginalnej soczewki, albo zostawię obecną konfigurację.
Z tymi rezystorami to dobry pomysł. Chyba tak zrobię, testy po markerze i taśmie nie wyszły tak, jakbym sobie tego oczekiwał.
Teraz lampka nabrała skrzydeł. Jeszcze zamontuję nowe szybki, jak dojdą i będzie fajna, tania lampka na jesień :)

[ Dodano: 29 Październik 2013, 10:56 ]
Jeśli ktoś będzie jej potrzebował na kask, albo do bardziej turystycznej jazdy (do 30 km/h po lesie) to kolimatory ±15° i ±18.5° x ±14° będą idealne.
Do szybszej jazdy, wystarczy podmienić ±15° na oryginalną soczewkę, uzyskamy dobry zasięg i doświetlanie zakrętów.
Bez wymiany piguł, kolimatory wchodzą bez rozbierania, wystarczy z leda ściągnąć centrujący plastik.
Ja musiałem wyciągnąć kolimatory, inaczej by się nie zmieściły :)
kermit

Post autor: kermit »

Cześć

Wiadomo jakim odcieniem światła świeci ta lampa ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bandit

Jak się trafi ;-) Moja świeci neutralną bielą, bez naleciałości niebieskiego czy zielonego.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Tu podobnie, ładna biel bez naleciałości. Ale ewidentnie chłodna.

Nie wiem, czy u mnie nie ma problemu z ogniwem - naładowałem do pełna, świeciły się tylko 2 diody na lampce i spadły do 1 po max 1h świecenia. Może to temperatura lub przez tydzień to zielone cholerstwo zjadło tyle prądu? Sie obada.
ks0524

Post autor: ks0524 »

"Zielone ... :evil: ..." jak mierzyłem ciągnie ok. 20 mA, czyli całkiem sporo - lepiej nie zostawiać akumulatora podłączonego do lampki.
Oryginalny akumulator ma według moich szacunków ok 2500-3000 mAh - porównuje z pakietem własnej produkcji z mierzonych ogniw. Może któregoś zimowego wieczoru przerobię miernik pojemności na 7,4V i sprawdzę oryginalny pakiet.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lis 2013, 13:46 przez ks0524, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bandit

Dokładnie, ja nigdy nie zostawiam podpiętego pakietu, jak nie jeżdżę.
Zakończyłem już modowanie lampki ( wymiana piguł, zmiana pasty, kolimatory, szybki z powłokami AR ), pozostaje mi jeszcze dorobienie mocowania do kasku, ale już mam na niego koncepcję.
Został tylko kabelek przedłużający, do pakietu ogniw.
Może ktoś już taki widział ? Potrzebuję z identycznymi końcówkami do skręcania.
Długość od 30cm.
Będę wdzięczny za namiary :)
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Gorąco odradzam zakup SolarStorm/FandyFire X2 z tego sklepu:
http://www.ledsupermall.com/black-solar ... ights.html

Szczegóły techniczne opisałem na początku tego wpisu:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=127227#127227

PS. Bandit, mógłbyś zdradzić gdzie zdobyłeś szybki z powłokami? Czyżbyś robił na zlecenie?
Sam też długo szukałem, lecz nie znalazłem niczego pasującego wymiarami...
m-jasinski

Post autor: m-jasinski »

@up
Zamówiłem latarkę z tego sklepu a nawet dwie . Wysyłka w ciągu 7 dni .
Elektronika ta sama co w oryginale , pakiet słaby , piguły również luźno latają ale już to naprawiłem . Pakiet zrobiłem sobie z 16 x 18650 :D
hoopsii

Post autor: hoopsii »

Ja w swojej w celu przyciemnienia wymieniłem wszystkie ledy na mniejsze. Wymontowane ze starych płyt telefonów komórkowych. Dałem czerwoną, zieloną oraz niebieską. Obyło się bez wymiany rezystorów. Swiecą przynajmniej o połowę słabszym światłem dużo znośniejszym w nocy. Kolory są idealnie widoczne nawet przez tą zieloną uszczelkę.
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (28.98 KiB) Przejrzano 623 razy
munenori

Lampka solarstorm x2

Post autor: munenori »

Mam taka lampkę, dzisiaj przyszedł kolimator, zamontowałem go bez demontażu optyki, ale jak na mój gust zbytnio się grzeje. Nie stopi się szkiełko i plastik przy długim świeceniu?
Hidemichi

Post autor: Hidemichi »

Cześć,
Zamówiłem taką samą lampkę tylko w wersji z diodami XM-L2 (na zdjęciach widać napis XML u2, ale diody wyraźnie mają tylko dwa połączenia w środku, a XML u2 miały trzy). Od razu nastawiłem się na to, że trzeba będzie zrobić w niej modyfikację przez kolimator i chłodzenie. Doszła do mnie niestety w najgorszej możliwej wersji - z diodami stykającymi się krawędzią do czegoś co chyba nawet nie stało koło piguły - jakieś jakby żeberko wystające z obudowy (podobnie jak obudowa i to nie przewodzi prądu).
Od razu po pracy pojechałem do marketu budowlanego dobrać części do modyfikacji hydraulicznej opisanej w innym temacie. Niestety kupiłem tylko zaślepkę rury 18 mm i liczyłem, że może uda się ją pogrubić kilkoma warstwami folii aluminiowej. Stanąłem na zdjęciu tego czegoś, do czego diody były przyklejone. Może ktoś z Was wie, jak się do tego dobrać, żeby to zdjąć i czy to w ogóle dobry pomysł?

Zdjęcia:
https://www.dropbox.com/sh/r0h5kqppewjet9y/jIsP3MVwNX

Wcześniej miałem nadzieję, że zrobię to sam w domu, ale teraz patrząc po rozmiarze płytki z diodą (19,68 mm) w stosunku do szerokości otworu (21,87 mm) zaczynam mieć wątpliwości jak to w ogóle zmontować...

Jednym słowem: HELP :-)

Dzięki
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

A może Ktoś byłby łaskaw mi pomóc.

Chciałbym też zamontować jakieś soczewki.
Lampkę będę miał umieszczoną na szczycie widełek i nie za bardzo wiem jakie soczewki zamontować.
Tej LXM-REC RECTANGULAR ±18.5° x ±14°
co prawda nie znalazłem ale znalazłem np.
https://www.maritex.com.pl/pl/search?q=RECTANGULAR
Jest tam: LENS-LXM-REC-11941 28° x ;37° czyli 2 x szerzej...

Są tam jeszcze soczewki pod inne diody, podejrzewam że mogą one współpracować z XL-M ale wówczas zmienią się parametry, jeżeli tak to o ile?

Prawdopodobnie zmienię soczewki na obydwie diody, tylko na jakie, podpowiedzcie.

Jak napisałem lampka montowana na szczycie widełek (tak jak kiedyś montowało się lampki w rowerach). Jeżdżę poza miastem ale zwykłymi ulicami i raczej się nie jest to jazda spacerowa.
ODPOWIEDZ