Troszkę o smartfonach...

....nie pasujące gdzie indziej...
DNF

Post autor: DNF »

Kazik, zależy jak kto długie ma palce :wink: ja mam 4.5" telefonik i z pisaniem SMSów
na klawiaturze swype tak łatwo nie jest :wink: kciuk zawsze o jakąś literkę zahaczy i po wprowadzaniu słowa.
Trochę używam mojego fona (jiayu G3) i uważam, że nasz koniec jest bliski (lub trochę dalszy) jednak coś szerszego mi się widzi :)
Choć sam telefon uważam za świetny! Jednak bądź co bądź trochę wąski.
Voit

Post autor: Voit »

Nie wyobrażam sobie smartfona mniejszego, niż 4,7".
Obecnie używam LG L9 - polecam z czystym sumieniem.
To pierwszy telefon, dla którego trudno mi znaleźć następcę.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Co komu pasuje.
Ja mam teraz 4" i moim zdaniem to maks.
Jak miałem w łapkach SGS II 4.3" to już było za dużo.
Niewyobrażam sobie noszenia telefonu 4.7" w kieszeni spodni.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ja używam od 2 lat N8. Trzyma 4 - 7 dni, aparat na 5. Ekran niewielki ale więcej mi nie trzeba. Bije dzisiejsze super smartfony czasem w stanie czuwania i aparatem a to dla mnie główne wyznaczniki dla telefonu. Być może za jakiś czas kupię Lumię 1020, głównie dla aparatu.
ILPT
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Ja mam obecnie leciwą już motorolę milestone. Przesiadając się z Pocket PC nie wyobrażałem sobie pisania na ekranie i zależało mi na czymś z fizyczną klawiaturą. Teraz mam na odwrót - klawiatura się kurzy, bo przywykłem do ekranowej. Trochę żałuję, że nie wybrałem czegoś bez klawiatury a za to z większym wyświetlaczem. 3,7'' to dla mnie za mało żeby wygodnie pisać i przeglądać sieć. Optimum to 4,3'', bo obawiam się że większy pękłby w mojej kieszeni.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

pier pisze: Jak miałem w łapkach SGS II 4.3" to już było za dużo.
Niewyobrażam sobie noszenia telefonu 4.7" w kieszeni spodni.
Miałem dokładnie to samo - jak widać się wyleczyłem. ;)
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Skoro rozmowa zeszła na rozmiary, to ja używam Note (5,3") i nie mam większych problemów zarówno z obsługą jak i z noszeniem go przy sobie. Służy mi też na rowerze (Endomondo).
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
gramacz

Post autor: gramacz »

ja mam 5 calowego zopo zp 810 i obsługuje go jedna ręką, rozmiar jest ok a przed zakupem obawiałem sie czy nie za duży.
Ostatnio bawiłem sie zopo C2 Platinum i jak za telefon za 800 zł to rewela. Wyświetlacz 5" FHD, kamera 13MPx i 5Mpx z przodu.
osiągi podobne do Nexusa 4
Obrazek
telefon bardzo cieniutki to ten po prawej
Obrazek[/img]
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lis 2013, 12:16 przez gramacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Te wyniki z programów do sprawdzania wydajności są śmieszne.
Ja ile razy bym nie odpalał u siebie Antutu benchmark to tyle mam różnych wyników. I te różnice nie są w dziesiątkach.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Ja mam Sony Ericsson Xperia Neo V - Procesor 1GHz, grafika Adreno 205, 3.7" 854*480
I mimo takich (teraz już bardzo słabych) specyfikacji to telefon daje radę, można przeglądać strony bez problemu, oglądać filmy 720p, ogólnie telefon chodzi bardzo płynnie.
W dodatku ekran ma fantastyczne kolory i ostrość - porównywałem z AMOLED i jakoś wolałem ten u mnie, w tych AMOLEDach z niższej półki kolory były bardzo fałszywe i nieciekawe - białe litery na czarnym tle wydawały się zielonkawe.
Dodam że używam wciąż Android 2.3.4 mimo możliwości aktualizacji do 4.x - zaaktualizowałem go i wróciłem na stary system, nowy jest mniej wydajny i jakoś mi nie podchodzi.

Zastanawia mnie po co są 4 rdzenie, 2GB ram itd. w nowych telefonach. Czy to nie jest już za dużo jak na rzeczy do których telefonu się używa? Nie chodzi mi tu o gry, moim zdaniem w markecie jest bardzo mało ciekawych gier i aplikacji w porównaniu do tego co oferuje Apple Store.

PS. Ciekawe kiedy producenci telefonów wezmą się za wydłużenie czasu pracy takiego urządzenia...
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Wojto pisze:Zastanawia mnie po co są 4 rdzenie, 2GB ram itd. w nowych telefonach.
Bo zamiast zoptymalizować Andka albo napisać go od nowa to pchają do niego coraz więcej funkcji i przez to zachowuje się jak Vista czyli "Ile znajdzie tyle zajmie" ;-)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

Ja od 3 lat mam Samsunga Galaxy S. Znajomi mają Neo V właśnie i zawsze dziwi mnie to, że ustawiają jasność chyba na najniższą w celu oszczędzania baterii.
Jeden z nich zmienił po paru daniach na SGS'a ze względu na amoleda, większą przekątną, większą wydajność, lepszą beterię i custom romy.

Mi bardziej podchodzą amoledy ze wzglądu na większe nasycenie kolorów, idealną czerń i mniejsze użycie baterii. Nie są zielonkawe, jak już to nieco niebieskawe co można wykorygować. Po przyzwyczajeniu na innych wyświetlaczach widzę nieprzyjemną wyblakłość lub szarugę w przypadku czerni ;)

Aktualnie korzystam z romu CyanogenMod 10.2 z andkiem 4.3.1 i wystarcza do codziennych zadań. Przede wszystkim cieszy długi czas działania na baterii i wygląd czystego androida.

Co do mobilnego grania to oczywiście Adroidowi daleko do applowego IOS'a.
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Też jestem za SAMOLEDem - te przesycone barwy to jest to. :) Miałem też Retine i teraz niezłego IPSa - OK, ale zwyczajnie smutno jest. ;)

Odnośnie upgradu sprzętowego zamiast oczyszczania systemu - za to lubię serię Nexus, gdzie czysty Andek jest MEGA szybki, nie odstaje od iOS. Wydaje mi się, że optymalnym dzisiaj sprzętem są lepsze klasowo dwa rdzenie - nawet system z nakładkami chodzi na nich OK, na czysto powinno być miodzio (ale nie widziałem na oczy). Wg. mnie 4 rdzenie nadaja się tylko dla power userów, ja tyle mam i nie wykorzystuję tego potencjału.

Mnie cieszy pogoń za rozdzielczością - w smartphonach ekran to jeden z głównych parametrów, a różnicę między np. 230ppi a ponad 300 widać i dla mnie robi różnicę.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

hackman, tak z ciekawości, S-ka dobrze ci idzie na andku 4.3.1?
Bo w sumie to ja lecę nadal na 2.2.1 CM tylko ze względu na Voodoo.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

Działa jak powinno (choć nie jest to wersja oznaczona jako stabilna). Jak nie używasz, w krótkim czasie wielu apek to lagi interfejsu praktycznie nie występują. Żadnych nieoczekiwanych błędów nie uświadczyłem.
Naturalnie aplikacje zainstalowane tylko takie, których używam (systemowe nieużytki pozamrażane), nic niesystemowego nie pracuje w tle.

Zamienniki standardowych aplikacji:
Aparat - Camera jb+ (aktualnie testuje systemową apke)
Launcher - Nova launcher prime (jw)
Odtwarzacz - Poweramp
Men. plików - Solid Explorer
Klawiatura - SwiftKey

Na 4.2.2 przy Endomondo w tle czasami gdy ktoś zadzwonił zawieszało cały telefon :D
Nie wiem jak na obecnym sofcie.

Jeżeli chodzi Ci o Voodoo Sound to w CyanogenMod'ach masz Menadżer DSP i tam ostatnia zakładka to jest to co będzie Cię interesowało tj. podbicie basów, zwiększenie głośności itp.
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
ODPOWIEDZ