Driver dla 3 diod

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
rzymo

Post autor: rzymo »

EdiM pisze: Pomierzyć prawidłowo prąd i napięcie nie jest łatwo. Trzeba mieć dobry sprzęt i przede wszystkim odpowiednią metodykę. Głównym źródłem błędów są prądowe przewody pomiarowe.
Napięcie mierzę tanim miernikiem, prąd o rząd wielkości droższym. Mam też stary wytwór radzieckiej myśli technicznej, pokazuje zbliżoną wartość prądu, więc zakładam, że pomiar jest w miarę poprawny.
Jeśli zależy nam na sprawności całości, szczególnie przy podwyższonym prądzie, warto jednak zrezygnować z diody zabezpieczającej (...)
Akurat na diodzie zabezpieczającej mi nie zależy, usunę ją i sprawdzę o ile się poprawi ;)

Rozumiem, że w moim przypadku (~3.1v, 1.2A na wyjściu i 6-8v na wejściu) sprawność 65-70% jest w normie?
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Rzeczywiście ok. 70% jest w normie w takich warunkach.
Ogólnie co do pomiaru to najgorzej jest z amperomierzem. Decydującą rolę odgrywa rezystancja połączeń oraz użyty zakres pomiarowy. Oczywiście spadek napięcia na amperomierzu łatwo zmierzyć woltomierzem. I to daje pojęcie o precyzji pomiaru i pozwala na wprowadzenie ewentualnych poprawek.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
DNF

Post autor: DNF »

Dobre kable to podstawa. Mi dzis wyszla ze moje kable maja ok 2.5Ohma oporu...zgroza normalnie.
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ