Wykonanie odbłyśnika z wałka aluminiowego
Wykonanie odbłyśnika z wałka aluminiowego
Cześć, planuję wykonać odbłyśnik. Chciałbym aby miał jak najwyższą sprawność przy średnicy 18mm. Planuję go wykonać z wałka aluminiowego ale jest mały problem. Wałki aluminiowe zazwyczaj są wykonane ze stopu a ja potrzebuję czyste aluminium - dzięki temu odbłyśnik nie będzie matowiał i będą małe straty światła.
Do wykonania potrzebuję wałek aluminiowy o średnicy min. 18mm wykonany z poniższych stopów:
A1 Al 99,5 1050A
A0 Al 99,7 1070A
A00 Al 99,8 1080A
A1E E-Al 99,5 1350A - wykorzystywany w energetyce
Proszę o info gdzie można coś takiego kupić i jak wygląda sprawa z obróbką tak miękkiego aluminium. Może znacie jakieś lepsze rozwiązania. Pozdrawiam.
Do wykonania potrzebuję wałek aluminiowy o średnicy min. 18mm wykonany z poniższych stopów:
A1 Al 99,5 1050A
A0 Al 99,7 1070A
A00 Al 99,8 1080A
A1E E-Al 99,5 1350A - wykorzystywany w energetyce
Proszę o info gdzie można coś takiego kupić i jak wygląda sprawa z obróbką tak miękkiego aluminium. Może znacie jakieś lepsze rozwiązania. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 paź 2013, 20:29 przez n999, łącznie zmieniany 1 raz.
18mm będzie miała średnica odbłyśnika. Gdyby odbłyśnik miał większą średnicę to jego jakość powierzchni jest mniej zauważalna. Sprawność czyli jak największa ilość światła odbitego - nie zamienionego w ciepło. Czyste aluminium odbija do 99% światła.
Obdłyśnik z napylonym aluminium z warstwą lakieru raczej mi nie odpowiada. Chcę aby odbłyśnik wspomagał oddawanie ciepła przez wypromieniowanie go. Jest to spora powierzchnia więc warto ją wykorzystać
Obdłyśnik z napylonym aluminium z warstwą lakieru raczej mi nie odpowiada. Chcę aby odbłyśnik wspomagał oddawanie ciepła przez wypromieniowanie go. Jest to spora powierzchnia więc warto ją wykorzystać

Powierzchnia czego ? Lustro jest zamknięte w obudowie latarki więc wiele nie wypromieniuje ciepła. W dodatku nie ma bezpośredniego kontaktu z mcpcb itd.
Światło to jedno a ciepło to drugie, nie wiem skąd wytrzasnąłeś że:
I nie lustro z napylonym aluminium tylko aluminiowa podstawa lustra, wypolerowana do stanu zwierciadła z napylonym np. chromem + lakier chroniący całość. Tak się robi w profesjonalnych lustrach, reflektorach itd.
Wątpię że w rozsądnej cenie uda ci się zakupić odpowiednie aluminium, potem odpowiednio je nawiercić i jak by tego było mało wypolerować...Nawet po długiej polerce nie uzyskasz takiej powierzchni jak lustro napylane.
Światło to jedno a ciepło to drugie, nie wiem skąd wytrzasnąłeś że:
Lustro zawsze odbija tyle samo światła (no niech będzie że są pewne odchyłki ale nie więcej niż 1 - 2% których oko i tak nie zauważy), różne lustra różni ogniskowa, dlatego różnie są skupione ledy w różnych lustrach. W tym wypadku nie ma czegoś takiego że "to lustro odbija 80% światła a 20% zamienia w ciepło"n999 pisze:Sprawność czyli jak największa ilość światła odbitego - nie zamienionego w ciepło. Czyste aluminium odbija do 99% światła.

I nie lustro z napylonym aluminium tylko aluminiowa podstawa lustra, wypolerowana do stanu zwierciadła z napylonym np. chromem + lakier chroniący całość. Tak się robi w profesjonalnych lustrach, reflektorach itd.
Wątpię że w rozsądnej cenie uda ci się zakupić odpowiednie aluminium, potem odpowiednio je nawiercić i jak by tego było mało wypolerować...Nawet po długiej polerce nie uzyskasz takiej powierzchni jak lustro napylane.
ILPT
Ze sprawnością koledze pewnie chodziło o to, że skazy zmniejszają ilość odbitego światła. Wyobraź sobie reflektor pomalowany na czarno - zamieniałby padające na niego światło w ciepło. Koledze chodzi o jak najlepszą jakość lustra, by odbijało maksymalnie dużo światła.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
Zamknięcie hermetyczne i tak ci nic nie da...Kombinujesz jak koń pod górkę
Pytanie po co polerować napylony odbłyśnik ? Jeśli nie będziesz nim jeździł po betonie nic mu się nie stanie. Nawet jeśli przyklei się do niego syf, wystarczy odrobina ciepłej wody i jakiegokolwiek płynu, potem spłukać wodą destylowaną i jest jak nowy...
Nie wiem po co kombinujesz i wyważasz otwarte drzwi.

Pytanie po co polerować napylony odbłyśnik ? Jeśli nie będziesz nim jeździł po betonie nic mu się nie stanie. Nawet jeśli przyklei się do niego syf, wystarczy odrobina ciepłej wody i jakiegokolwiek płynu, potem spłukać wodą destylowaną i jest jak nowy...
Nie wiem po co kombinujesz i wyważasz otwarte drzwi.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 paź 2013, 18:07 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Więcej przyjemności mi daje sam proces zaprojektowania i wykonania takiej latarki od samego jej posiadania
Prz okazji można się nauczyć ciekawych rzeczy. Lubię też mieć przedmioty które mi się podobają w 100% i są dokładnie takie jak chcę:)
Sama latarka do której wykonam ten odbłyśnik ma być najmniejszą latarką zasilaną ogniwem 18650 jaka jest aktualnie dostępna
Grubość nie przekroczy 20mm a długość możliwie mała. Aktualnie dostępne latarki za bardzo przypominają klucze do świec 
Wiem, że może być problem przy odprowadzaniu ciepła dlatego odbłyśnik będzie jednocześnie całą głowicą a zasilanie diody będzie miało kontrolę temperatury.

Sama latarka do której wykonam ten odbłyśnik ma być najmniejszą latarką zasilaną ogniwem 18650 jaka jest aktualnie dostępna

Wiem, że może być problem przy odprowadzaniu ciepła dlatego odbłyśnik będzie jednocześnie całą głowicą a zasilanie diody będzie miało kontrolę temperatury.
No spoko, czyli powiedzmy że w pręcie aluminiowym robisz otór który będzie lustrem. I potem to będziesz nakręcał na kolejny pręt dociskając diodę czy jak to ma wyglądać ?
Niestety w warunkach domowych nie zrobisz idealnego lustra, jedynie dobre zwierciadło które będzie miało poziom odbijania światła na poziomie tanich plastikowych refów z chińskich latarek. Prędzej pomyśl o wykonaniu lustra samemu (jego powierzchnia) a napyleniu w specjalistycznym zakładzie. W innym wypadku mija się to z celem - na takim polerowanym lustrze stracisz masę światła.
Niestety w warunkach domowych nie zrobisz idealnego lustra, jedynie dobre zwierciadło które będzie miało poziom odbijania światła na poziomie tanich plastikowych refów z chińskich latarek. Prędzej pomyśl o wykonaniu lustra samemu (jego powierzchnia) a napyleniu w specjalistycznym zakładzie. W innym wypadku mija się to z celem - na takim polerowanym lustrze stracisz masę światła.
ILPT
Głowica będzie wykonana z wałka aluminiowego którego część łącząca się z resztą latarki będzie nagwintowana z zewnątrz i wkręcana w rurę gdzie będzie bateria.
Z tego co już doczytałem to jest możliwe osiągnięcie takiego stopnia połysku jak przy napylaniu poprzez polerowanie elektrolityczne, które jest dość proste do wykonania. Poza tym można je w podobny sposób zabezpieczyć. Polecam książkę: STEFAN SĘKOWSKI - GALWANOTECHNIKA DOMOWA
http://pl.scribd.com/doc/24701030/76/Po ... -chemiczne
Część odbłyśnika będzie wykonana z aluminium gatunku pa38 więc przed polerowaniem elektrochemicznym nałożę podobną metodą warstwę czystego aluminium.
Jeśli się nie uda to zostanie napylenie
Z tego co już doczytałem to jest możliwe osiągnięcie takiego stopnia połysku jak przy napylaniu poprzez polerowanie elektrolityczne, które jest dość proste do wykonania. Poza tym można je w podobny sposób zabezpieczyć. Polecam książkę: STEFAN SĘKOWSKI - GALWANOTECHNIKA DOMOWA
http://pl.scribd.com/doc/24701030/76/Po ... -chemiczne
Część odbłyśnika będzie wykonana z aluminium gatunku pa38 więc przed polerowaniem elektrochemicznym nałożę podobną metodą warstwę czystego aluminium.
Jeśli się nie uda to zostanie napylenie