Połączenie diody z kolimatorem przez klej UV
Połączenie diody z kolimatorem przez klej UV
Witam, zastanawiam się czy sklejenie diody z kolimatorem za pomocą kleju UV to dobry pomysł. Wydaje mi się, że może to korzystnie wpłynąć na strumień światła. Współczynnik załamania światła jest bardzo zbliżony. Dodatkowo poprawi się odprowadzanie ciepła i szczelność.
I jeszcze jedna rzecz: czy taki kolimator z przezroczystego tworzywa jest bardziej wydajny od reflektora aluminiowego? Zastanawia mnie to, że nie ma na nim warstwy odblaskowej.
Napiszcie co o tym myślicie
I jeszcze jedna rzecz: czy taki kolimator z przezroczystego tworzywa jest bardziej wydajny od reflektora aluminiowego? Zastanawia mnie to, że nie ma na nim warstwy odblaskowej.
Napiszcie co o tym myślicie
Ostatnio zmieniony sobota 21 wrz 2013, 19:03 przez n999, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
A dlaczego według Ciebie wpłynie korzystnie na strumień świetlny?
Soczewki/kolimatory są projektowane do konkretnego przeznaczenia, więc nie widzę sensu klejenia. Ponadto, sam klej ma na pewno mniejszą przepuszczalność światła niż powietrze.
Co do odprowadzania ciepła, to w ogóle nie widzę związku.
Kolimatory działają na zasadzie całkowitego wewnętrznego załamania światła, tak więc powierzchnia odblaskowa nie jest wymagana.
Co do "wydajności" to trudno coś powiedzieć bez porównania konkretnych egzemplarzy...
Kolimatory, na pewno mają inny rozkład światła, co niekiedy jest poważną zaletą.
Pozdrawiam
A dlaczego według Ciebie wpłynie korzystnie na strumień świetlny?
Soczewki/kolimatory są projektowane do konkretnego przeznaczenia, więc nie widzę sensu klejenia. Ponadto, sam klej ma na pewno mniejszą przepuszczalność światła niż powietrze.
Co do odprowadzania ciepła, to w ogóle nie widzę związku.
Kolimatory działają na zasadzie całkowitego wewnętrznego załamania światła, tak więc powierzchnia odblaskowa nie jest wymagana.
Co do "wydajności" to trudno coś powiedzieć bez porównania konkretnych egzemplarzy...
Kolimatory, na pewno mają inny rozkład światła, co niekiedy jest poważną zaletą.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Na szkłach optycznych stosuje się specjalne powłoki aby zmiana współczynnika załamania światła nie była gwałtowna. Klej ma bardziej zbliżony ten współczynnik od powietrza. Z tego co wiem to soczewki w lornetkach czy mikroskopach się też klei więc z przepuszczalnością nie jest tak źle Chcę zastosować klej PULSAR UV-GLUE.
Zrobię test z diodą sklejoną i nie sklejoną. Pozdrawiam
Na szkłach optycznych stosuje się specjalne powłoki aby zmiana współczynnika załamania światła nie była gwałtowna. Klej ma bardziej zbliżony ten współczynnik od powietrza. Z tego co wiem to soczewki w lornetkach czy mikroskopach się też klei więc z przepuszczalnością nie jest tak źle Chcę zastosować klej PULSAR UV-GLUE.
Zrobię test z diodą sklejoną i nie sklejoną. Pozdrawiam
- smokuxx1987
Nie bardzo... z karty kat. kleju:n999 pisze:Klej ma bardziej zbliżony ten współczynnik od powietrza.
"Współcz. załamania (refrakcji): 1,49 - 1,51"
Powietrze: 1,0003
Optyki TIR nie są przeznaczone do sklejania z LED. Między soczewką diody, a TIR musi być warstwa powietrza. Inaczej zmieni się współczynnik załamania światła i cała idea TIR weźmie w łeb. Soczewki TIR są zaprojektowane do konkretnego użycia, zgodnie z kartą katalogową producentów żadnego kleju nie stosuje się.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
I tu właśnie popełniasz błąd. TIR jest obliczona optymalnie, a Ty doklejasz do niej kompletnie bez sensu dodatkowy materiał, który zaburzy prawidłowe odbicia wewnętrzne. Niestety.n999 pisze:Racja, współczynnik załamania światła kleju nie jest zbliżony do do powietrza tylko do materiału soczewki. I właśnie o to chodzi.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>